Pátek, 21 června, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

V Peru byla nalezena mumie stará asi tisíc let

Vědci z Centra pro archeologický výzkum na Svobodné univerzitě v Bruselu při výzkumu starověkého města Panchamak v Peru objevili v roce 2018 dobře zachovanou mumii.

Předběžná analýza založená na stratifikaci výkopu, pohřebním stylu a jeho umístění naznačuje, že nález pochází z 1000 až 1200 let před naším letopočtem. Po analýze radioizotopů se stanoví přesnější datum.

Obr. Schránka s mumií a dary

Město bylo založeno kolem roku 200 př.n.l., a žilo do dobytí země Španěly.

Během let výzkumu Panchamaku objevili archeologové tři velké pyramidy, které sloužily jako chrámy, několik pozdějších stupňových pyramid, které jsou považovány za paláce místních vládců a nekropole.

Pohřby jsou zpravidla poškozeny lupiči, takže vědci považují za štěstí, když naleznou netknutý pohřeb.

Vykopávky byly součástí projektu Ychsma, pojmenovaného podle lidí, žijících v tomto regionu. Práce trvaly více než dva měsíce a skončily, když archeologové objevili pohřeb v pozůstatcích velké stavby, která je považována za svatyni předků.

Svatyně byla aktivně využívána obyvateli pre-inckých obyvatel Pachacamaku, pro pohřební účely.

Většina z pohřebních komnat byla zničena během španělské invaze. To, co se nestalo kořistí zlodějů, utrpělo průsakem vody.

Během vykopávek se do rukou archeologů dostalo jen několik fragmentů pohřební výbavy: keramika, dřevěné hlavy, skořápky měkkýšů rodu Spondylus a korálky. Vědci neočekávali, že budou schopni najít neporušený pohřeb.

Zjištěná mumie byla úspěšně doručena do laboratoře, kde ji vědci hodlají vyšetřit neinvazivně, aniž by odstranili silnou vrstvu jejího obalu. Budou využívat rentgenové záření, počítačovou tomografii a různé zobrazovací techniky k vytvoření 3D rekonstrukce mumie a jejích obalů. To umožní získat obraz mumie, a další artefakty umístěné s ní. Výzkum by měl umožnit vědcům určit věk, pohlaví, nemoc zemřelého a dokonce i možnou příčinu smrti.

Podle :

Přečtěte si také:  Jak zmizeli domorodci z Ohňové Země

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..