Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Tajemství dávné bolívijské civilizace

Mezi městy Santa Cruz a Cochabambou v Bolívii, pět kilometrů od půvabné osady nazývané Samaipata, je jedna z nejzáhadnějších památek předkolumbovské civilizace. Leží na výši 1497 metrů nad mořem mezi horskými výběžky bolivijské náhorní roviny. Pevnost Samaipata, gigantický skalní útvar, 650 metrů dlouhý a 280 metrů široký, vyvolává od prvního okamžiku smíšené pocity zvědavosti, obdivu a strachu.

Pozornost návštěvníka upoutají nejrůznější rytiny: podivné stolice podobající se trůnům a množství zvířat, mezi nimiž převládají kočkovité šelmy a hadi. Smysl rytin se dosud nepodařilo archeologům rozluštit. Podle názoru ředitele bolivijského Národního archeologického ústavu Carla Ponce Sangíneze se jedná o náboženskou památku, kterou označuje za „kultovní centrum“, vytvořené z jediného kamenného bloku, je největší svého druhu, jaké bylo dosud objeveno v andské oblasti. Existují nezvratné důkazy, že toto centrum používali Inkové. Jsou tu však i náznaky, že sloužilo už předincké kultuře, patrně tzv. kultuře molloské.

Saimapata. Zdroj: Wikipedia
Saimapata. Zdroj: Wikipedia

Archeologický výzkum Samaipaty byl zahájen prakticky až v roce 1972 a vedl ho profesor Carlos Ponce Sangínez. Slabá vrstva nerostných a organických usazenin na skalním podkladu se časem pokryla bujnou vegetací, jež některé části skály úplně zakryla. Když byl tento pokryv odstraněn, odhalila pevnost Samaipata archeologům svá tajemství.

Bylo objeveno osm stupňovitých teras, jež obklopují monumentální blok, a v dolní části otevřený prostor kruhového tvaru o poloměru asi 200 metrů.

Vědci se snažili objevit historické zmínky o Samaipatě v kronikách, které napsal kněz Diego Felipe de Alcaya v 17. století. V jedné z nich se zmiňuje o Incích, kteří na útěku před španělskou invazí opustili vyšší oblasti And a navázali spojenectví s Indiány v andském předhoří. Existují však i další hypotézy čekají prozkoumání. Jedna vychází z možné incké expanze v době nejvyššího rozkvětu této kultury. Tehdy prý Inkové sestoupili do nižších oblastí And. Kronika vypráví i o pobytu Guaraníů. Ti, vedeni vírou, že v andské oblasti je ráj, podnikli koncem 16. století výboj opačným směrem a dospěli z údolí do hor.

Zdroje:

[1] Saimapata. Online: https://samaipata.com
[2] Samaipata, Bolivia. Wikipedia. Online: http://en.wikipedia.org/wiki/Samaipata,_Bolivia
[3] Fuerte de Samaipata. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/883

Přečtěte si také:  Mistři mumifikace z drsné pouště

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..