Pátek, 21 června, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Kdo jako první kolonizoval Ameriku?

Ještě před několika lety se myslelo, že první americkou kulturou je kultura Clovis, předků severoamerických Indiánů. Také je známo, že člověk dorazil na tento kontinent až před 14 000 lety.

Nedávné objevy, včetně analýzy DNA, ukázaly nové údaje. Prvními civilizacemi Ameriky byly národy střední a Jižní Ameriky nejméně o 15 000 až 20 000 let dříve, než jsme si mysleli. A tito lidé přišli z moře (ano, čtete správně, „z moře“), ze Sibiře a Sundalandu (kontinentu, který zmizel v důsledku tání, což odpovídá dnešní Indonésii a okolním ostrovům).

Do roku 2020 vědci zveřejnili výsledky objevu lidských ostatků v mexické čiquihuitské jeskyni. Vykopávky začaly v roce 2012. Velké vykopávky proběhly v letech 2016 a 2017. Studie vyšla v časopise Nature. To, co se našlo v jeskyni, zcela změnilo názor archeologů. Studie, kterou prezentoval Ciprian Ardelean, archeolog Autonomní univerzity v Zacatecas (Mexiko) a jeho kolegové, naznačuje, že lidé žili ve středním Mexiku nejméně před 26 500 lety. Profesor říká: „Trvá staletí, možná i tisíciletí, než lidé překročí Beringovu úžinu a dorazí do středu Mexika.“ Dále dodává: „Je potřeba mnoho let předchozí přítomnosti, než se tam dostali, ať už přišli po moři nebo po souši.“

To znamená, že člověk byl pravděpodobně přítomen ve Střední Americe dlouho před 30 000 lety.

Ale to není vše. Další výzkumné centrum zjistilo, že původní obyvatelé Střední a Jižní Ameriky neměli jednoho, ale dva předky. Mají nějakou „matku lidu“, označenou jako „Y populace“, kteří jsou původní obyvateli Sundalandu v dávné minulosti, kolem éry tání. Ale mají i „otcovský lid“, Inupiata, původem ze Sibiře.

Tyto objevy vyvolávají revoluci ve všech archeologických přesvědčeních o americké minulosti. Kdo patřil k nejstarším nalezeným ostatkům?

A ještě důležitější otázka: Pokud byli lidé schopni cestovat z Austrálie do Střední Ameriky před 30 000 lety, co jim bránilo cestovat ze Střední Ameriky, do Evropy nebo do třeba Egypta?

Podle:

Přečtěte si také:  Nový labyrint na planině Nazca

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..