Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Co je to kambô

Někteří věří, že užívání smrtelného žabího jedu přináší širokou škálu blahodárných spirituálních účinků

Dnes se podíváme na alternativní wellness terapii, která je plagiátem domorodé amazonské rituální praxe a dnes se výhodně prodává důvěřivým lidem na Západě, kteří chtějí spojit stále populárnější starověkou moudrost s moderní wellness módou. Říká se jí kambô. Kambô je pasta vyrobená z výměšků jedovatých stromových žab, která po rozetření velmi malé dávky do trhliny v kůži způsobuje silné zvracení, průjem a další nežádoucí (a potenciálně nebezpečné) reakce. V důsledku toho se rychle stala oblíbenou metodou signalizace ctnosti – způsobem, jak vykřiknout „podívejte se, jak jsem osvícený, když se účastním domorodého amazonského rituálu“ mezi velmi vybranou populací ve Spojených státech a dalších pohodlných západních zemích. Bez ohledu na společenské důsledky je však kambô stále farmakologicky aktivní; a to znamená, že může skutečně poskytovat výhody, o nichž se jeho vyznavači domnívají, že je poskytuje… a také to může znamenat, že je smrtelně nebezpečný.

Postup užívání kambô je následující. Používá se několik různých druhů žab, všechny z rodu Phyllomedusa, z nichž nejčastější je pestře zbarvená obrovská opice. Do země se zapíchnou klacky, k nimž se přivážou končetiny žáby, aby se mohla roztáhnout do vzduchu. Toto bolestivé natahování žábu stresuje a aktivuje její obranný mechanismus, který spočívá ve vylučování jedu z kůže. Výluhy se z žáby seškrábnou, shromáždí a usuší na prášek. Žáby jsou propuštěny na svobodu.

Sezení, při nichž se kambô aplikuje, probíhají někdy mezi praktikujícím a účastníkem individuálně; ve Spojených státech, kde se prodává jako wellness terapie, obvykle probíhají sezení s jedním praktikujícím, který ji aplikuje velké skupině účastníků, obvykle ozdobené obřadními nebo rituálními atributy, a praktikující často přebírá titul, jako je šaman nebo kněz. V souladu se zvykem New Age považovat vše, co pochází z přírody, za zdravé a léčivé, se o ní nemluví jako o jedu, ale jako o „léku“. Ve skutečnosti není žabí jed o nic víc „lékem“ než jed chřestýše nebo neurotoxin medúzy.

U některých lidí začne jed působit okamžitě, u jiných to může trvat několik minut, někdy i hodinu. Hlavními účinky jsou tachykardie, zvracení a průjem. Obvykle výrazně otéká obličej. Účastníkům se doporučuje pít po celou dobu hodně vody, aby se zvýšilo zvracení. Mezi závažnější reakce, které jsou naštěstí vzácné, patří infekce v místech popálenin, psychóza, selhání ledvin, toxická hepatitida, křeče a další. Několik lidí zemřelo, například na srdeční arytmii a otok mozku. Pro většinu lidí je to však hodina nepřetržitého zvracení a suchých záchvatů, silný průjem a hypertenzní bolest hlavy.

Přečtěte si také:  Tordesillaská smlouva rozdělila svět

Je tedy zřejmé, že je třeba si položit otázku: Proč? Proč by se tomu někdo dobrovolně vystavoval; a navíc za to platil peníze? Ceny, které jsem našel na internetu za privilegium tohoto krásného zážitku, se pohybovaly od 100 do 400 dolarů za 1-2hodinové sezení. Nuže, odpověď zní, že při jeho používání mezi domorodými kulturami v Amazonii nikdo neplatí. Je to kulturní záležitost. Používá se ke zvýšení plodnosti, k přinesení štěstí, k vyhnání zlých duchů a k posílení síly – neexistují žádné důkazy, že by něco z toho skutečně dělala, ale někteří tomu věří. Ve Spojených státech a dalších západních zemích, které si tuto praktiku přivlastnily jako výdělečnou wellness proceduru, se však tvrzení různí. Je to jedna z těch věcí, o kterých se tvrdí, že léčí všechno. Základním tvrzením je detoxikační očista – a stejně jako u všech detoxikačních kúr nejsou údajné toxiny nikdy identifikovány. Je to v podstatě kompletní sada obvyklých pseudovědeckých tvrzení New Age: vyrovnávání čaker, odstraňování negativní energie, zvyšování duchovního uvědomění. A téměř všechna tvrzení týkající se zdraví jsou také uváděna: kambô vyléčí deprese, závislosti, únavu a chronickou bolest; pomůže vám lépe spát a dodá sílu a energii a duševní jasnost; udělá z vás lepšího manažera, lepšího komunikátora, lepšího v práci a lepší vztahy. Pokud ji někdo chce, zaručeně ji někde prodává praktikující kambô.

Přibližně od roku 1994 přineslo několik Brazilců kambô z Amazonie do velkých měst, kde ji začali nabízet jako alternativní terapii. Odtud byl její růst pomalý, ale kolem roku 2020 v kalifornském Silicon Valley náhle propukl, když ji začala používat řada technologických manažerů, kteří hlasitě hlásali její přednosti a připisovali jí zásluhy za svůj úspěch. Stereotypní lidé ze Silicon Valley mají pověst důvěřivců, kteří uvěří každému výstřelku New Age, ať už je jakkoli směšný, ale kambô to posouvá na zcela novou úroveň. Když jsem sledoval videa z jejich skupinových zvracení, pojal jsem podezření, že to musí být nahrané; někdo se musel předhánět, aby vymyslel co nejšílenější, nejnechutnější, nejbolestivější a nejstrašnější utrpení, a pak zjišťoval, jestli ho dokáže prodat tupcům, kteří mají víc peněz než rozumu. Lidé se svíjejí, sténají, vzlykají bolestí; někteří se snaží nést své kbelíky na zvratky, když se snaží dopotácet na záchod, jiní leží na boku, aby mohli stříkat z obou konců současně; je to opravdu docela podívaná. Na jednom videu, které jsem sledoval, popisoval jeden z cvičících „vystřelovací průjem“.

Přečtěte si také:  {:cz}“Mimozemská” mumie je jen nástrojem podvodu{:}{:es}La momia "alienígena" es sólo una herramienta de engaño{:}

Jizvy vytvořené kontaminovanými popáleninami někdy zmizí, někdy ne. Mezi některými uživateli je hrdé vystavování těchto jizev – spousty malých teček v úhledných řadách – symbolem statusu, podobně jako u sportovců, kteří používají baňkování a určitě se chlubí svými tmavými kulatými záděrami.

Jed se musí kupovat a posílat z Amazonie a možná si říkáte, proč si sem prostě nepřivézt nějaké ty žáby a mít vlastní neomezené zásoby. Důvodem je, že by to nefungovalo. Jedovatost jedu, který žáby vylučují, pochází z některých věcí, které žáby ve svém původním amazonském prostředí konzumují. Kdybyste sem žáby přesadili a krmili je běžnou žabí stravou, jejich jed by ztratil svou toxicitu. Prášek se tedy zatím musí kupovat z Brazílie – kde je paradoxně jeho prodej nelegální. Ve Spojených státech a většině dalších zemí je Kambô zcela bez omezení, s výjimkou Austrálie, kde několik úmrtí přimělo Therapeutic Goods Administration k jeho zákazu. Kreativní prodejci ji tedy nějakým způsobem dostávají z Brazílie a nyní ji lze snadno najít a koupit online – i když samozřejmě jako neregulovaná látka nemá vůbec žádné normy pro čistotu nebo sílu. Kalifornští šamani, mějte se na pozoru.

Ale účastníci se musí mít na pozoru ještě víc. Tito praktikující kambô jsou zcela neregulovaní. Někteří z nich si sice vytvořili vlastní školicí a certifikační programy, ale mimo svůj malý klub nemají žádnou legitimitu. Neexistuje nic takového jako certifikace nebo akreditace rady mimo to, co si sami vymysleli, což je praxe, jejímž cílem je pouze oklamat důvěřivé účastníky a přimět je k riskantnímu výdělečnému rituálu.

Jak moc je to riskantní? Některá rizika jsou poměrně zřejmá a všechna vedla alespoň k několika úmrtím nebo hospitalizacím. Jedním z nich jsou lékové interakce; jelikož je kambô farmakologicky aktivní, je možné, že bude škodlivě interagovat s jakýmkoli lékem, a to nejen s léky farmaceutickými, ale i s rekreačními a rostlinnými. Pro konkrétní varování není ani dostatek údajů. Dalším problémem je hyponatrémie, neboli intoxikace vodou. Účastníkům se říká, aby před rituálem a během něj pili hodně vody, což vyvede elektrolyty z rovnováhy a způsobí, že buňky zadržují příliš mnoho vody, což může způsobit fatální otok mozku. Tachykardie, kterou kambô vyvolává, může vyvolat nejrůznější srdeční potíže; je to naprosto nevhodný nápad pro každého, kdo trpí jakýmkoli kardiovaskulárním onemocněním včetně hypertenze. To poslalo do márnice více účastníků kambô než cokoli jiného.

Hledání článků o kambô v lékařských časopisech je střízlivé. Z časopisu Toxicology Reports (2022): „Kambô: Přírodní droga, nebo potenciální toxická látka? Literární přehled případů akutních otrav“. Z časopisu Integrative Cancer Therapies (2021) (ano, někteří lidé se jím pokoušejí léčit rakovinu): „Systémová zánětlivá reakce vyvolaná Kambô: A Case Report of Acute Disease Progression of Cholangiocarcinoma“ (Zpráva o případu akutní progrese onemocnění cholangiokarcinomu). Z časopisu The Cureus Journal of Medical Science (2020): „Kambó je nejčastějším onemocněním, které se objevuje v organismu: „Kambô Frog Poison as a Cause of Esophageal Rupture“ (Žabí jed Kambô jako příčina ruptury jícnu) – to byla nejčastější příčina hospitalizace, na kterou jsem při svém výzkumu narazil. Z časopisu Clinical Toxicology (2018): „Prolonged toxicity from Kambô cleansing ritual“ (Dlouhodobá toxicita z očistného rituálu Kambô). A tak dále a tak dále a tak dále.

Přečtěte si také:  Tajemství postavičky Ata odhaleno!

Co se týče nějakých článků v časopisech, které zjistily pozitivní účinky? Žádné, žádné, nula. Předpokládám, že z velké části je to způsobeno tím, že nikdy nebylo předloženo dostatečně konkrétní a konzistentní lékařské tvrzení, které by bylo možné testovat. Každý lékař, kterého o ní slyšíte mluvit, uvádí jiný seznam věcí, které prý léčí, a/nebo wellness účinků, které přináší. A když slyšíte rozhovory s účastníky, všichni uvádějí naprosto odlišné a náhodné důvody, proč to dělají. Některá z těchto přesvědčení o tom, jaké výhody kambô poskytuje, jsou možná častější než jiná, ale na žádném z nich nepanuje shoda a rozhodně žádné z nich není podloženo důkazy.

Pokud se to zítra změní a budou zveřejněny výsledky nějaké klinické studie, která zjistí, že kambô má skutečně nějaký zdravotní přínos, který převyšuje placebo, stále to nebude žádný důvod k nadšení. Je téměř jisté, že ať už je tento hypotetický přínos jakýkoli, lze ho mnohem bezpečněji a účinněji dosáhnout nějakou jinou léčbou, která už je na trhu – a navíc bez silného zvracení, průjmu, tachykardie, bolesti, nechutného nepořádku a vysoké ceny.

Kambô je klasickým případem převahy rizik nad přínosy. Je známo mnoho rizik a nulový přínos. Z logiky věci není důvod kambô vůbec užívat. Rozhodně nelze tvrdit, že je to zábava (pokud nemáte velmi zvláštní představu o zábavě), a vydržet to kvůli získání nějakého prospěchu, to už musíte být hluboko v kognitivní disonanci. Oběd si nechte v břiše, peníze v kapse a kambô si nepouštějte na kůži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..