Neděle, 8 září, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Starověké mumie nalezené v Peru

V Peru jsou často během archeologických vykopávek nalezeny starověké mumie, jejichž věk přesahuje 1000 let.
Na předměstí peruánského hlavního města byl objeven obrovský hřbitov, patřící do civilizace Inků. Odborníci tvrdí, že všechny mumie jsou dokonale zachovány.

V jedné z hrobek byly i pozůstatky dětí, které, jak říkají vědci, byly obětovány bohům. Existují návrhy, že některé z nich byly pohřbeny živé v kryptě. Nyní odborníci musí určit, do které kultury nebo civilizace patří tyto archeologické nálezy.
Snad největší pohřeb byl nalezen v roce 2002. Tisíce starobylých inckých mumií, z nichž některé jsou v jednom hrobu, spolu s jejich věcmi, byly nalezeny pod kasárnami u Limy.

Jeden z nalezených hrobů obsahoval asi 135 kg surové bavlny, těla vlivného Inky a dítěte, a bylo zde také asi 70 domácích předmětů, včetně jídla, nádobí, kůže zvířat a kukuřičných jader, zpracované takovým způsobem, že by bylo možné vytvořit nápoj chicha.

Podle archeologů patří všechny mumie do období mezi lety 1480 a 1535, a místo samo o sobě bylo zřejmě centrálním inckým hřbitovem, říše, která zde vládla před španělským dobytím.

Bylo získáno více než 50 tisíc artefaktů. Mumie patřily mezi zástupce elity starověké společnosti – na hlavách jsou stále zachovány majestátní ornamenty z peří. Jedinečnost nalezeného pohřbu spočívá v tom, že tak velký počet mumií může sledovat život různých sociálních skupin různých věkových skupin – jsou zde také velmi chudí lidé i extrémně bohatí novorozenci, a lidé ve starším věku.

Další objev, který se uskutečnil v únoru 2004 v Peru, se stal archeologickou senzací. V provincii Islay na jihu země, během zemních prací na jedné z vysokých škol, pracovníci narazili na mumie muže a chlapce, kteří byli pohřbeni v roce 1300.

Podle vědců bylo muži asi 35 let a dítěti bylo asi pět. Zemřeli přirozenou smrtí, a byli pohřbeni v samostatných hrobech v hloubce 3 metry. Zdá se, že toto místo bylo také kdysi hřbitovem.

V souladu se zvyky té doby bylo každé z těl zabaleno do červeného a modrého vlněného pláště, a svázáno lanem. V oblečení muže našli archeologové pozůstatky zrn z obilí, stejně jako pytlík semen, připojených k pásu, což naznačuje jejich rolnický původ.

Ale nejzajímavější je, že obě mumie byly ve výborném stavu. Muž měl dokonce jedno oko, které bylo otevřené, což mnoho stavebních dělníků poděsilo, když viděli, že mrtvý muž se na ně dívá z dávné minulé éry. A při dalším vyšetřování se ukázalo, že nejen vnitřní orgány člověka, ale dokonce jeho subkutánní tukové zásoby, přežily století.

Přečtěte si také:  V Palenque byla objevena maska krále Pacala

S podobným jevem v Peru, kde se v posledních letech objevily mnohé mumie patřící do kultury Inků, se vědci dosud nesetkali. Stav Inků v jižní Americe existoval již několik století a byl ukončen španělskými dobyvateli v šestnáctém století.

Senzační objev byl vystaven v Národním kulturním institutu na pouhých 30 minut. Jednou z otázek, na které chybí odpovědi, je, proč jsou tyto dvě mumie, na rozdíl od ostatních v Peru, tak dobře zachovány.

Nálezy nekončí. Dělníci, kteří v Limě instalovali plynovod, objevili v roce 2020 1800 let starý hřbitov, a to pouhých 40 cm pod povrchem. Objev byl učiněn na ulici ve čtvrti Breña v centrální oblasti Limy. Byly nalezeny pozůstatky čtyř jedinců a 15 celých nádob, patřící do kultur Lima nebo Moche, z doby 200 př. n. l. – 300 n. l.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..