Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Kdo byl dvouhlavý obr Kap Dwa z Patagonie?

V malém muzeu v americkém Baltimoru leží mumifikované pozůstatky muže, vysokého 3,66 metru, se dvěma hlavami, u kterého se předpokládá jihoamerický původ. Jedná se o zvláštní příběh, zasazený do ne zcela známé Patagonie. Realita je bohužel taková, že neexistuje žádný spolehlivý historický dokument, který by pomohl prokázat původ této bytosti, a jeho existence je založena pouze na dvou příbězích.

Všechno začalo mezi léty 1510 a 1520, když portugalský mořeplavec Fernando de Magallanes dorazil k patagonskému pobřeží a hledal vhodný průplav mezi Atlantikem a Pacifikem, krokem, který dnes nese jeho jméno. [1]

Antonio Pigafetta, námořník, věrný Magellanovi, napsal v protokolu cesty: “Viděli jsme v blízkosti pláže (v Ohňové zemi) muže, který byl tak velký, že naše hlava dosahovala k jeho pasu.”

Podle první verze, byl Kap Dwa jak se mu jinak říká, objeven španělskými námořníky více než jedno století po návštěvě Magalhãese, tedy kolem roku 1670, na patagonských plážích. Byl zajat a odvezen na loď, kde byl přivázán k stěžni. Jemu se však podařilo utéct a začal bojovat za své osvobození, ale nakonec byl zabit oštěpem, který mu propíchl hruď.

Jeho tělo bylo mumifikováno a dostalo se až do Velké Británie, kde bylo ukazováno při různých cirkusových vystoupeních. Později, již v 19. století, se tělo, jako cirkusová rarita dostalo do Spojených států.

Mumie Kap Dwa. Zdroj [3]
Druhý příběh tvrdí, že obr byl nalezen už mrtvý na pláži s oštěpem v hrudi. Podle této verze byl původem z Paraguaye, kde domorodci mumifikovali jeho tělo a následně ho uctívali, dokud se George Bickle, kapitán britského škuneru Olive Branch, nedoslechl o jeho historii a neukradl tělo jako raritu do Velké Británie.

V roce 1914, po neustálém stěhování z jednoho cirkusu do druhého, jeho pozůstatky skončily v přístavu Birnbeck ve Westonu ve Velké Británii, kde bylo vystaveno 45 let. Poté v roce 1959 mumii koupil lord Thomas Howard.

Mumie Kap Dwa. Zdroj [3]
Tuto druhou verzi přinesl Robert Gerber, americký sběratel kuriozit, který je nyní vlastníkem těla, které ukazuje ve skleněném sarkofágu ve svém krámku hrůzy známém jako Bob Side Show. [2]

Malý zapadlý krámek v americkém Baltimoru, kde je mumie k vidění. (Foto: Google). Zdroj [2]

Zdroje:

[1] Magalhãesův průliv. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Magalhãesův_průliv
[2] The Antique Man, ltd.  Antiques,Collectibles and Furniture. Online: http://www.theantiquemanltd.com , 1806-12 Fleet Street, Baltimore, Maryland, Spojené státy americké
[3] Conocé las verdades y misterios detrás de Kap Dwa, el gigante de dos cabezas de la Patagonia. 16.08.2017. Online: https://www.eldiario24.com/nota/culturas/404981/conoce-verdades-misterios-detras-kap-dwa-gigante-dos-cabezas-patagonia.html

Přečtěte si také:  Mexická záhadná zóna ticha

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..