Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

V Peru byl objeven reliéf starý 3800 let

Archeologové objevili ve starobylém městě Vichama nástěnný reliéf starý více jak 3800 let. Víchama je spojována s kulturou Caral, která je také známá jako první andská civilizace. Nachází se v blízkosti řeky Huaura, poblíž pobřeží Tichého oceánu. Jednalo se o dobře umístěné město, mezi úrodnými poli a pobřežím, což umožňovalo propojit aktivity zemědělství a rybolovu.

O kultuře Caral jsem již něco málo psal.[1] Není to poprvé, kdy se zde uskutečnil podobně zajímavý objev. Vichama je místem, bohatým na archeologické nálezy a starodávné stavby. Před časem zde byla například objevena budova s prvky, které zobrazují vlivy klimatu na tehdejší společnost, a které zřejmě vedly k obrovskému hladomoru.

Stěna, která je stará přibližně 3800 let, se skládá ze čtyř lidských hlav, se zavřenýma očima, jedna vedle druhé a dvou hadů. Foto: ANDINA / Archeologická zóna Caral. Zdroj [2].
Nejnovější objev zobrazuje reliéfy hadů a lidských hlav, v jedné z obřadních veřejných budov. Archeologové se domnívají, že obyvatelé tohoto města symbolizovali na zdi této budovy oplodnění půdy v době, kdy se potýkali s nedostatkem vody a změnami klimatu.
Podle tiskové agentury Andina jsou na stěně vyřezány čtyři lidské hlavy se zavřenýma očima vedle sebe, a dva hadi, kteří se pohybují mezi nimi.[2] Oba míří k další hlavě, jež není lidská, a která představuje antropomorfní semeno, ze kterého vyrůstá pět vertikálních prutů hnaných do země.

Hadí hlavy směřují k antropomorfní hlavě, představující semeno. Foto: ANDINA / Archeologická zóna Caral. Zdroj [2].
Podle ředitelky Caralského naleziště Ruth Shady Solis, reliéfy symbolizují zúrodnění půdy: hadi představují božství, spojené s vodou, která prosakuje do země, a způsobuje klíčení semen.

Tato stěna je součástí předsíně, prostorem před obřadní síní této posvátné budovy, která dosahuje velikosti 874 metrů čtverečních! Ruth říká, že „nový reliéf posiluje přístup k zachycení v kolektivní paměti, tzn. ty problémy, kterým tehdejší společnost čelila, v důsledku změny klimatu a nedostatku vody, jež následně způsobil těžké škody v zemědělské produktivitě.“

Práce v této významné lokalitě začaly v roce 2007 díky dohodě, podepsané mezi obcí Végueta a speciálním archeologickým projektem Caral / Supe (nyní ZAC) a jsou rozvíjeny nepřetržitě až dodnes.

Zdroje:

[1] Stěhule, T.:  Hlášení o prosperitě a zániku říše Caral. tom-stehule.com. 10.02.2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/02/10/hlaseni-o-prosperite-a-zaniku-rise-caral/
[2] Descubren relieves en Vichama de 3,800 años de antigüedad. andina.pe. 16.08.2018. Online: https://andina.pe/agencia/noticia-descubren-relieves-vichama-3800-anos-antigüedad-721169.aspx

Přečtěte si také:  Tzompantli jako obraz krutého mexického kultu

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..