Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
GastronomieCestování a Zajímavosti

Quinoa: Legendární potrava starých Inků

Legenda praví, že z jezera Titicaca, mezi Peru a Bolívií, přišli první Inkové, aby založili Cuzco, hlavní město své říše Tahuantinsuyu. A na vysočině kolem jezera, vypěstovali jednu z nejvíce ctěných rostlin: quinoa (česky merlík čilský).

Pro svou výživnou hodnotu považovali králové Inků tato drobná zrníčka za posvátná. Byla součástí nejdůležitějších obřadů a těšila se veliké úctě. Její hodnota, když byl hlad, byla podobná zlatu a mnoho chrámů a rituálů bylo věnováno právě této plodině. Protože tyto rituály se nelíbily španělským dobyvatelům, byla řadu let prakticky zakázána. Byla exkomunikována a proklínána po celá staletí, byla opomíjena, ale nikdy zapomenuta ! Původní obyvatelé v horách ji vždy konzumovali tak či onak, a tak spolu s rozmachem peruánské kuchyně na celém světě, se quinoa opět stala pravým zlatem na jídelním stole.

Dnes se těší velké poptávce v zemích jako je Německo, Francie, Japonsko a Velká Británie. A samozřejmě i u nás v České republice. Dokonce i NASA ji vybrala jako jeden ze základních potravin pro kosmonauty při dlouhotrvajících kosmických letech. Níže v textu pochopíte, proč tedy i dnes je quinoa považována za velmi výjimečnou plodinu.

hnědá a bílá Quinoa
hnědá a bílá Quinoa

Je to andská rostlina, asi 1 m vysoká, ale může dosáhnout až 2,5 m. Její plody jsou malé, mají různé zbarvení a jsou uspořádány v klasech, jako je čirok, ale větší. Obvykle se pěstuje od 1400 do 3000 metrů. Nejdůležitějším faktorem je minimální teplota. V Peru, kde se pěstuje nejvíc, existuje více jak 3000 typů. Najdete ji ale i v Bolívii a Ekvádoru, ale také v Kolumbii, Venezuele a Chile, kam se postupně rozšiřuje. Její pěstování je totiž vysoce ziskové a rostlina je odolná vůči mrazu a suchu. Je také velmi odolná vůči chorobám a různým druhům škůdců. Růstový cyklus trvá mezi pěti až šesti měsíci a sklizeň je možná v kteroukoliv roční dobu.

Quinoa (lat. Chenopodium quinoa) je jedna z nejkomplexnějších potravin světa. Poskytuje vysoké procento bílkovin a poskytuje většinu esenciálních aminokyselin důležitých pro člověka. Navíc obsahuje vitamíny, vápník, fosfor, železo a tuky, které neprodukují cholesterol. Obsahuje 16 aminokyselin, včetně lysinu, který je známý pro svoji roli v rozvoji lidských mozkových buněk. A to souvisí s inteligencí, rychlostí reflexů a jiných mozkových funkcí, jako je paměť a učení.

Quinoa má i léčebné využití. Jsou ji přisuzovány léčivé vlastnosti, protizánětlivé schopnosti, jako analgetikum proti bolesti zubů a dezinfekci močových cest. Používá se prý také v případě zlomenin, vnitřního krvácení a jako repelent proti hmyzu. Tyto schopnosti však nejsou využívány plošně a například v Peru se liší podle regionu. Každý region má pro plodinu vlastní využití.

Přečtěte si také:  Ekvádor řekl jasné NE neoliberalismu

Jak ji připravit ?

Plodinu lze připravit na mnoho různých způsobů jako jsou dezerty, nealkoholické nápoje, pečivo, koblihy, na dušené maso a mnoho dalších. Ačkoli v Andách se quinoa tradičně praží a z toho se pak dělá mouka, může se také vařit nebo ji lze přidat do polévek. Dokonce lze připravit i fermentované pivo nebo chichu, tradiční nápoj And. Nezapomeňte, že pokud nemáte mléko nebo maso, quinoa může tyto potraviny nahradit! Receptů je na internetu hodně a pokud nenajdete, napište. Dám osobní tip :-).

Před konzumací ji důkladně promyjte vodou, nejlépe několikrát, aby se odstranily hořké látky zvané saponiny. Nicméně, saponin má také svoji průmyslovou hodnotu, protože se používá při výrobě mýdla a zubní pasty.

Tak vidíte, že quinoa je opravdu zázračná plodina. Je to odkaz Inků, který si zaslouží naše opatrování, respekt a uznání.

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..