Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Mayské jeskyně skrývají tajemství

V labyrintech podzemních tunelů pod ruinami starobylého mayského města Chichen Itzá na poloostrově mexického Yucatanu, archeologové znovu objevili jeskyni, plnou ztracených pokladů. Studium jeskyně Balamka (Bůh Jaguára) odhaluje tajemství náboženských rituálů a možná poskytne klíč k pádu mayské říše.

Zpočátku byla tato jeskyně objevena místními zemědělci a v roce 1966 ji navštívil archeolog Víctor Segovia Pinto, který napsal zprávu o objevu, a o tom, že toto místo obsahuje velké množství artefaktů. Tato zpráva však zmizela, a nevíme, proč místo organizování vykopávek, archeolog nařídil vstup do jeskyně zazdít.

V nedávné zprávě archeologa Jamese Bradyho z Kalifornské státní univerzity v Los Angeles se uvádí, že v jeskyni, kterou nalezl Segovio bylo objeveno na 155 artefaktů. Na některých objektech bylo možné najít obličej toltéckého boha deště a hromu Tlaloca, na jiných – obrazy posvátného stromu Ceiba – stromu světa starých Mayú. Pro srovnání, v nedaleké jeskyni Balankanché, kde byly v roce 1959 provedeny archeologické vykopávky, bylo nalezeno pouze 70 podobných objektů.

Pouze shodou okolností byla jeskyně Balamka objevena v roce 2018 skupinou vědců, vedených archeologem jménem Guillermo de Anda z mexického Národního institutu antropologie a historie, který studoval vodonosnou vrstvu (sluj) pod městem Chichen-Itzá jako součást Velkého Mayského vodovodního projektu. Geologický průzkum byl částečně financován grantem od National Geographic Society.

Balamkú: Podzemní svatyně v Chichen Itzá. Zdroj: youtube.com

Na tiskové konferenci v Mexico City uvedli zaměstnanci Národního institutu antropologie a historie Mexika (Instituto Nacional de Antropología e Historia / INAH), že v jeskyni Balamku, jeskyni Božího Jaguára, je více než 150 rituálních objektů: kadidlo, vázy, dekorační talíře s tvářemi starých bohů a jiných náboženských představ. Zpráva Národního institutu antropologie a dějin Mexika uvádí, že tyto kultovní objekty pravděpodobně lidské ruce neuchopily tisíc let.

Podle National Geographic, Guillermo de Anda řekl, že se plazil po břiše celé hodiny, protahoval se přes úzké tunely, dokud paprsek jeho svítilny nepadl na hromadu dokonale zachovaných darů, zanechaných starobylými obyvateli Chichén Itzá.

„Nemohl jsem mluvit, začal jsem plakat,“ připustil de Anda. „Studoval jsem lidské pozůstatky v posvátném Cenote (neboli Vítězství obětí v Chichen Itzá), ale nic není možné porovnat s pocitem, který jsem zažil. V této jeskyni skoro cítíte přítomnost Mayů, kteří tam tyto věci přinesli.“

Pro starověké Maye, jeskyně a cenoty byly považovány za průchody do říše mrtvých a jejich vody – byly považovány za posvátné. Jejich studium umožní vědcům odpovědět na některé z nejtěžších otázek, jako je úroveň kontaktů a vlivů, které si vyměnily různé kultury mezoameričanů, a také, co se stalo ve světě Mayú před pádem Chichén Itzá.

Přečtěte si také:  Poodhalíme tajemství Puma Punku?

„Studium mnoha nedotčených artefaktů v jeskyni Balamka pomůže výzkumníkům lépe porozumět kultuře mayských jeskynních rituálů,“ říká archeolog de Anda. Průzkum samotné jeskyně, včetně její geologie a mikrobiologie, může poskytnout stěžejní informace o cyklech vody a klimatu, které převažovaly během vzestupu a pádu Chichén Itzá. A tedy i možný klíč k vzestupu a pádu celé mayské civilizace. Kdo ví? Budoucnost ukáže.

Zdroje:

[1] Steffens, G.: Maya ritual cave ‘untouched’ for 1,000 years stuns archaeologists. NG, 4.3.2019. Online: https://www.nationalgeographic.com/culture/2019/03/maya-ritual-balamku-cave-stuns-archaeologists/

[2] Ferreira, B.: 1,000-Year-Old Pristine Mayan Artifacts Found in Sealed ‚Jaguar God‘ Cave. 08.05.2019. Online: https://www.vice.com/en_us/article/8xyezp/1000-year-old-mayan-artifacts-found-in-sealed-jaguar-god-cave

[3] Cenote. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cenote

[4] Guillermo de Anda, Karla Ortega, James E. Brady y Ana K. Celis: Balamkú, Yucatán. Online: https://arqueologiamexicana.mx/mexico-antiguo/balamku-yucatan

[5] TALAVERA, J.: Cueva Balamkú, nuevo tesoro en Chichén Itzá, Yucatán. 05.03.2019. Online: https://www.excelsior.com.mx/expresiones/cueva-balamku-nuevo-tesoro-en-chichen-itza-yucatan/1299915

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..