Pátek, 19 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Nazca znázorňuje zcela jiné druhy ptáků

Doposud byli ptáci, reprezentovaní ve slavných geoglyfech, identifikováni na základě obecných dojmů nebo některých morfologických znaků, přítomných v každém obrazci. Ovšem některé z těchto gigantických kreseb, jež jsou součástí slavných linií na planině Nazca v jihozápadním Peru, nepředstavují druh, za který byly pokládány.

Studii na toto téma provedl tým japonských vědců, jejíž výsledky byly zveřejněny tento čtvrtek v Journal of Archaeological Science. Pro identifikaci obrovských ptáků, zaznamenaných v pouštních pláních Nazca, použili lidé, odpovědní za nový výzkum, taxonomický přístup.[1]

„Doposud byli ptáci na těchto výkresech identifikováni na základě obecných dojmů nebo některých morfologických znaků, přítomných v každé kresbě. Pozorujeme pozorně relativní tvary a velikosti zobáků, hlav, krků, těl, křídel, ocasů a nohou a porovnáváme je s těmi současnými ptáky v Peru,“ vysvětlil Masaki Eda z university Hokkaido.

Jako výsledek tohoto přístupu, japonští vědci reklasifikovali předtím identifikovaného kolibříka, a jiného, dříve neznámého ptáka, jako pelikána. Jiné kresby ptáků, které jsou pokládány za kondory nebo plameňáky, neměly základní charakteristiky pro takové určení. Navíc byli neslučitelní se současnými ptáky, žíjící dnes v Peru, aby na ně bylo možné použít nové metody klasifikace.

Ačkoli identifikovaní ptáci v Peru existují, nacházejí se v jiných částech země, které jsou dost vzdálené od samotné planiny Nazca. 

„Lidé z Nazcy, kteří kreslili postavy, mohli vidět pelikány při hledání potravy na pobřeží, a naše zjištění ukazují, že kreslili exotické ptáky, a ne místní ptáky. To by mohlo být vodítkem, proč je nakreslili na prvním místě,“  řekl Eda.

Identifikace ptáků na planině Nazca. Zdroj: [2]

Podle vědců je důvod, proč právě exotické ptactvo bylo zaznamenáno v geoglyfech, namísto místních ptáků, je úzce spjat s účelem procesu rytí obrazců. Další studie o ptácích zobrazených v keramice a pozůstatcích ptáků, nalezených na planině Nazca, by mohly poskytnout další vodítka k odhalení tajemství těchto geoglyfů.

Linie Nazca a geoglyfy pokrývají plochu asi 450 kilometrů čtverečních. Byly vyryty do země mezi roky 1000 – 400 př.n.l. předinckými kulturami, a zahrnují linie, geometrické vzory a kresby zvířat a rostlin. Většina těchto obrazců je tak velká, že jsou celé vidět pouze ze vzduchu.

Za nejzáhadnější kresbu je dodnes považován obrazec pavouka. Díky jeho přesnému zobrazení, byl identifikovaný jako velmi vzácný pavouk rodu Ricinulei, žijící v odlehlých a nepřístupných částech amazonských deštných pralesů. Ve skutečnosti je to jen několik milimetrů dlouhý pavouček, který je v poušti vykreslen naprosto přesně i s upozorněním na jeho problém s rozmnožováním. Samečci tohoto druhu mají tragické problémy při páření. Díky svému miniaturnímu penisu nejsou schopni proniknout partnerce tak hluboko, jak by bylo potřeba. Proto si pavouček počíná velmi vychytrale. Omočí si v semeně svou nohu, a potom ji vloží do samičky. K tomu užije sameček vždy stejnou nohu. A právě tuto skutečnost zachytili neznámí umělci v poušti Nazca. Na všech obrázcích zvířat na planině Nazca vede od jejich pohlavních orgánů podivná přímka. Na obrázku opic je velmi zřetelná. A u pavoučka označil tuto skutečnost neznámý „umělec“ tak, že linie vede od nohy… 

Přečtěte si také:  Incké schody v Kenuani

Není podivné, že tato skutečnost byla objevena teprve nedávno, až při pozorování pavoučka pod mikroskopem? 

Zdroje:

[1] Taxonomie (biologie). Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Taxonomie_(biologie)

[2] Descubren que las gigantescas aves grabadas en Nazca no son lo que se creía. 20/06/2019. rt.com. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/318583-geoglifos-especies-aves-grabadas-nazca?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome 

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..