Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Zneužívání ayahuascy je ohrožením odkazu předků

Ayahuasca. Fenomén a legendami opředená rostlina starých jihoamerických kultur. V roce 2008 byla tato rostlina s léčivými vlastnostmi vyhlášena kulturním dědictvím Peru. Stala se mantrou pro stále více cizinců, kteří přicházejí do země s úmyslem konzumovat ji a propagovat jako snadno dostupnou a relativně neškodnou „halucinogenní“ drogu.

Yagé nebo, chcete-li známější ayahuasca je tisíciletá domorodá směs, typická pro amazonské džungle Jižní Ameriky. Připravuje se ze dvou původních bylin, které rostou jen v těchto zemích: Banisteriopsis Caapi a psychotria viridis (kečuánsky známá jako Chacruna), jejichž kombinace produkuje silný psychotrop, který obsahuje dimethyltryptamin (DMT). 

Tradičně se tento lektvar pije při šamanských rituálech, vedených tzv. “taitas” nebo-li vůdci různých etnických skupin usazených dnes na okraji velkých měst. Tato mystická podstata se však stala „módou“, která přitahuje stovky turistů do zemí, jako je Peru, Kolumbie, Brazílie a Venezuela. Při tomto množství turistů hrozí, že skutečný obřad se změní na pouhý komerční obchod.

V roce 2008 Peru prohlásilo ayahuascu za kulturní dědictví země a považuje rituály za „klíčové“ pro rozvoj tradiční amazonské medicíny, přičemž se vymezilo proti čistě spotřebitelským a komerčním účelům. Poté, co byly tyto druhy obřadů legalizovány, cizinci začali přicházet a zřizovat vlastní turistická centra, která nabízejí různé zkušenosti s konzumací rostliny a v mnoha případech daleko od obvyklých starých rituálů.

Příprava odvaru z ayahuascy. Zdroj: [3]

“90% všech léčebných center v Peru, ve kterých se konzumuje ayahuasca, jsou ve vlastnictví cizinců, většinou Američanů. Je to nový druh “kolonizace” praktik našich předků. Vidíme, že najímají šamany a učitele, aby je využili pouze pro turistický ruch, a to není správné, protože to má tendenci zastírat skutečné využití a propaguje pouze dezinformace,” říká Roger Neira, ředitel a zakladatel centra Ayahuasca Peru.

Centrum se nachází na pozemku o velikosti 45 hektarů na ostrově De Amor, nedaleko města Pucallpa na severozápadě Peru. Centrum “Ayahuasca Peru” je definováno jako „Centrum tradiční medicíny a starověké moudrosti“. Již více než osm let tato organizace vyvíjí různé projekty pro zachování a obnovu pralesů, a dále zpracovává studie a hodnocení, pokud jde o alternativní léčení.

Tím, že ayahuascu požijeme, výsledný efekt není halucinogen, jak se tento efekt běžně prezentuje v zahraničí, ale jedná se o  entheogen.[1] To znamená, že v průběhu rituálu pracují některé součásti najednou, a to jak na fyzické, tak i psychické úrovni. Je to jako probuzení vědomí, což je proces, který může trvat několik dní. Často turisté přijdou a žádají tuto drogu jen pro pobavení. Nevyužívá se tak k tomu, k čemu je určena, není to zábava.

Roger Neira, ředitel a zakladatel centra Ayahuasca Peru.

Organizace také spolupracuje s několika domorodými ženami z komunity Asháninka, historického amazonského etnika v regionu. Něco, co podle Neiry, mnoho podobných center nedělá: 

Přečtěte si také:  Skrytá válka mezi komunitou Mapučů a chilskou vládou

„Pro každý léčebný rituál je nezbytná přítomnost předků z některé komunity z oblasti ve které se zrovna nacházíte. Dělají to, co je naučili jejich předci a dnes, navzdory globalizaci, v tom pokračují,“ říká.

Riziko cestovního ruchu

Cena nejekonomičtějších rituálů je kolem 70 dolarů na jeden lektvar, a až 500 za několik po sobě. Pití je nabízeno v turistických balíčcích, které zahrnují pobyt v nějakém duchovním útočišti. Nápoj se vypije, obvykle v noci. 

V posledním desetiletí však některé případy skončily tragédií. V roce 2012 peruánský majitel a jeho německý asistent tajně pohřbili Američana, který zemřel v jejich léčebném centru. V průběhu roku 2015 jeden Kanaďan zabil britského ex-analytika z firmy Goldman Sachs během seance, a v roce 2016 zemřela po pití ayahuascy mladá americká žena, léčená na rakovinu. Poslední případ nastal loni v dubnu, kdy byl jistý Kanaďan lynčován po zavraždění staršího léčitele. 

I Česká republika má své oběti mezi experimentátory s lektvary exotických rostlin. Jedenadvacetiletá Michaela na konci října 2016 vyrazila na „léčivou meditaci“ se šamanem. 

Nejznámějším organizátorem podobných pitek a seancí v ČR je Petr Chobot se svým peruánským kamarádem Donem Sergiem. Michaela tehdy vypila odvar z jihoamerických lián ayahuasca a popisovala ostatním, jak začala její očistná duševní a transformační cesta. Měla halucinace, celou noc prozvracela a probrečela. Cítila, že jí z těla vylézají brouci a nestvůry. Příběh skončil tragicky. Michaelu srazil při přebíhání kolejí na Kolínsku vlak. I ona patřila do skupiny, experimentující s lektvary a halucinogeny nebezpečnějšími, než je řada drog. 

Chobot je známá firma. Poté, co se v roce 2001 při jeho seanci s názvem “Osvobozující autohypnóza pralesních kouzelníků” přiotrávilo čajem z amazonských bylin dvaatřicet lidí, byl poslán soudem do psychiatrické léčebny v Bohnicích. To mu však nestačilo, a tak i dnes vesele pokračuje ve svém “učení”.

“Jeho činnost, která se už jednou ukázala nebezpečná, by měla být omezena,“ říká odborník na sekty a vedoucí Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů Zdeněk Vojtíšek.[2]

Ačkoli peruánská vláda nemá oficiální registr léčebných center, které fungují v různých regionech země, poptávka po konzumaci této rostliny v posledních letech pozoruhodně vzrostla. Pití ayahuascy s sebou přináší zdravotní rizika a tyto rituály nejsou určeny pro každého, jak je to mnohdy prezentováno. O to více by si měli případní konzumenti uvědomit, s kým se do podobného dobrodružství pouštějí. Zdraví a život je jen jeden.

Zdroje:

[1] Entheogen, Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Entheogen

[2] Janouš, V.: Uvěřili v učení šamanů a pili „očistný“ nápoj. Později podivně zemřeli. 17.12.2016. Online: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/petr-chrisantem-machacek-ayahuasca-liana-halucinogeny-sekta-petr-chobot.A161216_212633_domaci_aha

Přečtěte si také:  {:cz}Byla nalezena kostra ženy z Incké říše{:}{:es}Hallado el esqueleto de una mujer del Imperio Inca{:}

[3] Duca, F: La „nueva colonización“ que pone en peligro la práctica ancestral de la ayahuasca en Perú. 20.06.2019. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/318551-nueva-colonizacion-peligro-ayahuasca-peru

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..