Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Záhadné město Inků

Podle archeologickych vyzkumů bylo Machu Picchu postaveno v. 15. století, v dobé vlády krále Pachacutiho, nejmocnéjšiho krále v celé historii Inků. Kvůli odlehlosti mista se soudí, že šlo o soukromé sídlo prvního Inky. Jsou ale lidé, kteří se domnívají, že šlo o pevnost, která měla vládci dopomoci dobýt povodí Amazonky. Určitě ale šlo o důležité obřadní centrum.

Náboženský komplex na Machu Picchu není Vilcabamba (poslední útočiště Inků), jak se původně předpokládalo, ale zřejmě duchovní kolébka celé incké říše. Rozkládá se po jedné straně centrálního náměstí, na úpatí hory Huayna Picchu. Ústředním bodem celého komplexu je Sluneční chrám, věž ve tvaru podkovy, na jejímž obvodu jsou kameny úplně vyhlazené.

Věž ve tvaru podkovy. Foto: Autor

Její základy tvoří jeskyně, známá jako Královská hrobka. Celá konstrukce věže byla uzpůsobena k pozorování hvězd. Nadbytek observatoří podporuje domněnku, že Machu Picchu bylo místem pro několik málo vyvolených. Vždyť právě znalost hvězd byla jednou z věcí, která umožnila Inkům rozšířit se podél celého Andského pohoří, přestože neznali písmo.

Hlavni nebeskou observatoří na Machu Picchu je velký Sluneční kámen známý jako Intihuatana, což doslova znamená ”kámen k připoutání Slunce”. Výzkumy potvrdily, že sloužil k přesnému předvídání rovnodennosti, letního slunovratu a podobných hvězdných jevů. Při rovnodennosti ho inčtí kněží skutečně používali k rituálu “připoutání Slunce“, které ve dnech rovnodennosti (21. březen a 21. září) stálo v poledne přímo nad kamenem, aniž by vrhalo stín. Účelem tohoto ritualu bylo zabránit tomu, aby Slunce donutili “se vrátit”, když se letní slunovrat zpozdil a Slunce zůstávalo ukryto za posvátnou horou Pumasillo.

Sluneční kámen známý jako Intihuatana. Foto: Autor

Nejelegantnéjší stavbou je ovšem Chrám tří oken. Každé z nich mělo být věnováno jednomu ze tří zvířat, která pro Inky reprezentovala tři sféry bytí. Prvním je kondor představující ráj, druhým je jaguár, který ztělesňuje přítomnost, a třetím zvířetem je kobra, jež zastupuje duchovní svět.

V pozadí Chrám tří oken. Foto: Autor

Nalezeny tu byly ale také lidské ostatky, celkem 135 koster. Z nich bylo ale pouze 26 mužských, ostatní ženské. Proč takový nepoměr? Toto město mělo být obydleno především pannami, které se věnovaly službě chrámu. 

Objevování zřícenin Machu Picchu je plné překvapení a milovníci tajemna si je dosyta vychutnávají. Díky magii onoho místa zůstane Machu Picchu něčím, na co se nezapomíná. Vždyť kdo by také mohl zapomenout na město, kde vládl někdo tak moudrý a silný, jako byl všemocný Inka?

Přečtěte si také:  {:cz}Tajemství vraku německé ponorky{:}{:es}El misterio del pecio del submarino alemán{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..