Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Záhada věží Sillustani v Peru

Oficiální historie má svůj vlastní koncept, který říká, že mnoho starověkých struktur sloužilo buď k pohřbům, nebo ke kultovním účelům. A totéž platí o slavných peruánských památkách – věžích Sillustani. Jedná se o velmi zajímavé konstrukce, vytvořené polygonálním zdivem, ve tvaru tlustých kamenných válců. 

Věže Silustani se nacházejí na břehu jezera Umayo, 35 km severně od Puna v Peru. Samotné stavby se nazývají chullpas. Podle názoru historiků jde o standardní pohřební stavby pro poslední odpočinek bohatých rodin ajmarského lidu během existence království Qulla v 15. století, než byli podrobeni říší Inků. 

Je tedy jasné, že archeologové hledají uvnitř věží mumie. Navíc to dobře zapadá do obecného konceptu oficiální historie. 

Obr. Věže Sillustani. Zdroj: [1]

Mnoho věží bylo vážně poškozeno lupiči, kteří se v nich snažili najít poklady. A předpokládá se, že některé věže nebyly nikdy dokončeny. Nebo možná byly zničeny? Stojí za to o tom přemýšlet.

Obr. Věže Sillustani. Zdroj: [1]

Když vidíme tyto složité, těžkopádné konstrukce s dokonale přiléhavými kameny, nelze si nevšimnout, že jsou některé sjednocené vrstvy viditelné, a existují také polygonální párové kameny.  Proč byly stavěny tak složité stavby? Je to jen místo posledního odpočinku někoho, i když velmi vznešené osoby? Proč ne, pro faraóny byly také údajně stavěny celé pyramidy. A to bylo o mnoho více práce… pokud tomu takto budeme věřit.

Existují však i jiné verze účelu těchto staveb. Věže Sillustani mohly být pece na vápno nebo dokonce cement. Tento předpoklad je rovněž vhodný například i pro věž ve starověké Palmýře v Sýrii. 

A podobné vápenné pece existují i jinde, například v Rusku. 

Obr. Vápenné pece dolu Vysokogorskij, Dolní Tagil (Rusko). Zdroj: [1]
Obr. Srovnání Sillustani a uralské pece. Zdroj: [1]

Věže Sillustani jsou postaveny jako stěny v Cuzcu z obrovských bloků, dobře vytesaných z kamene (nadšenci mohou uvažovat i o tom, že tyto kameny byly tekuté a poté odlité) a dokonale přiložené k sobě bez jakéhokoli pojiva.

Obr. Věže Sillustani. Zdroj: [1]

Je možné, že polygonální stěny v Cusco a další „Incké“ struktury byly vyrobeny z drceného kamene, naplněny do formy a poté silikátem proměněný ze sypkého materiálu v pevný kámen? A k tomu by mohly pomoci právě tyto věže. 

Obr. Co to je? Plnící dopravník ve formě kamenné rampy? Zdroj: [1]

Při porovnání věží s pecemi pro pražení vápna, lze najít jistou podobnost. 

Jednalo se o pec?  

Výroba vápna není složitá. Horní část pece je naložena směsí drceného vápence s dřevěným uhlím, a při jejich spalování se hotové vápno usazuje na dně. 

Obr. V okrese Dolní Tagil (Rusko) jsou ve Vysokogorském dole pece, kde lze vidět, jak byla provedena dodávka, nakládka surovin a vykládka hotových výrobků. Na dřevěných rampách se dopravoval k peci vápenec. Zdroj: [1]
Obr. Rozbitá věž Sillustani. Jako by se výroba v této peci zastavila a směs polotovaru byla „zapečena“ a tak navždy zachována. Za povšimnutí stojí i podivný tvar kamenů, tvořící plášť. Jsou duté… Zdroj: [1]

A ještě jedna zajímavost – podivný tvar jezera, na jehož břehu tyto věže stojí. Je jasné, že vápenné pece byly vždy postaveny v blízkosti lomu. A jezero je zatopený lom.

Obr. Sillustani u jezera Umayo. Mapy Google.

Nedaleko kopce, kde stojí věže, je ostrov s úplně plochým, jako by seřízlým vrškem, a dolů k vodě jsou terasy. Všechno jakoby do sebe zapadá. Jezero je zatopený lom, na jehož břehu jsou starobylé pece pro spalování stavebního materiálu, ze kterého byly postaveny peruánské stavby.

Obr. Lomové jezero Umayo. Lze jasně vidět terasy, směřující k hladině. Zdroj: [1]
Obr. Věž Sillustani. Zdroj [1] 

Takové vysvětlení nezapadá do oficiálního vysvětlení o hrobkách. Ovšem existují i jiné verze, například že stavby sloužily pro obranné účely (v případě nepřátelských útoků sem bylo možné skrýt děti, ženy a staré lidi. Dále mohly být používány jako pozorovací stanoviště a informovat ostatní věže o přiblížení nepřítele. Existují i další verze, že se jednalo o krematoria, kdo ví. Co si o tom myslíte vy?

Přečtěte si také:  {:cz}Guatemalská džungle odhalila mayskou megapoli{:}{:es}La selva guatemalteca revela una megápolis maya{:}

 Zdroje:

[1] Высказываю версию, для чего построили башни Сильюстани в Перу. Ряд фактов говорит, что официальная история не права. 09.04.2021. Online: Высказываю версию, для чего построили башни Сильюстани в Перу. Ряд фактов говорит, что официальная история не права | Ломая копья | Яндекс Дзен (yandex.ru) 

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..