Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Jeskyně rukou v Argentině

Cueva de las Manos je jedním z nejzajímavějších míst v Argentině. Jedná se o jeskyni, která se nachází v provincii Santa Cruz v regionu Patagonia. Komplikované španělské jméno dokonale popisuje podstatu tajemné rokle, protože se překládá jako „Jeskyně rukou“.

Dlouho bylo místo ukryto před očima lidí. Jeskyně byla objevena totiž až v roce 1941. Tehdy ji našel jeden mnich a pravděpodobně si vůbec nedokázal představit, jak důležitý a šokující bude jeho objev.

V roce 1964 se jeskyně stala světoznámou. Jejímu studiu se věnoval archeolog Carlos Gradin, který na téma jeskyně Cueva de las Manos publikoval řadu výzkumných prací. O Jeskyni rukou se zajímal nejen on, ale také mnoho dalších vědců z celého světa. Koncem 20. století se dostala do seznamu světového dědictví UNESCO a stala se chráněnou historickou památkou. Na krátkou dobu si jeskyně získala respekt celého světa, a v Argentině byla považována za jednu z nejvýznamnějších památek. Dnes je Cueva de las Manos jedním z nejoblíbenějších míst s nejstaršími skalními malbami.

Cueva de las Manos . Zdroj: internet.

Podle archeologů byly kresby zanechány starověkými lidmi v doby asi 11 tisíci let před naším letopočtem, Připomeňme, že to je z doby pouhých 4 tisíce let poté, co lidé překročili Beringovu úžinu, a obsadili americký kontinent. [1]

Na stěnách jeskyně se nachází velké mnoho otisků lidských rukou. Všechny jsou vyrobeny pomocí šablon a barevných přírodních barviv. Byly použity bílé jíly, mangan a oxid železitý. V důsledku chemických reakcí vznikly různé barvy: modrá, fialová a zelená. Zvláštním faktem bylo, že tyto zvláštní odstíny byly obvykle používány při pohřebních rituálech.

Lidé, kteří žili v těchto jeskyních, měli své vlastní obřady, jako je zasvěcení. Jako potvrzení bylo nutné zanechat na jedné ze stěn jeskyně otisk ruky. Měli na to spoustu místa: délka soutěsky je 160 kilometrů!

Délka soutěsky, kde se nachází jeskyně rukou je 160 kilometrů. Zdroj: internet

Archeologové identifikují tři kategorie petroglyfů: otisky lidských rukou, kresby zvířat a lidí, a výjevy z lovů. Celkem je zde asi 800 kreseb s rukama, a pouze 36 z nich jsou otisky pravé dlaně. Zástupci fauny na stěnách vypadají spíše jako jeleni a velbloudi. Rokle, i přes svou délku, je poměrně malá – nejspíše sloužila jako místo odpočinku po lovu, stejně jako místo pro obřady.

Jeskyně rukou je dost vzdálení od všech moderních lidských sídel. Chcete-li se dostat k památkám, musíte mít hodně trpělivosti. Na místo jsou dnes organizovány zájezdy s průvodcem. Také v blízkosti kulturní památky se nabízí krásný výhled na nedalekou řeku Pinturas.

Přečtěte si také:  {:cz}Za třicetiletou válkou je i peruánský vulkán{:}{:es}Detrás de la Guerra de los Treinta Años también hay un volcán peruano{:}

Zdroje:

[1] Stěhule, T.: Téma osídlení Ameriky znovu budí emoce. tom-stehule.com. 11.08.2018. Online: http://tom-stehule.com/2018/08/11/tema-osidleni-ameriky-znovu-budi-emoce/

[2] Cueva de las Manos. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cueva_de_las_Manos

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..