Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Kdo měl nahradit drogového krále Pabla Escobara?

Don Berna, nebo také Adolfo Paz se narodil v Tuluá, na pacifickém pobřeží Kolumbie v roce 1961 pod původním jménem Diego Fernando Murillo Bejarano. V mládí se připojil k levicové polovojenské skupině, známé také jako Lidová osvobozenecká armáda (Ejército Popular de Liberación). Přibližně v polovině 80. let však levicovou myšlenku opustil a vrátil se k civilnímu způsobu života. A tak zatímco Pablo Escobar byl „králem kokainu“, Murillo Bejarano myl auta ve městě Itagüí pro elitního podnikatele Medellinu jménem Fernando Galeano.

Jako významný podnikatel byl Galeano také blízký přítel Pablo Escobara a člen jeho kartelu. Když Galeano hledal ostré hochy, nejlépe s vojenským výcvikem, brzy najal Berna jako jednoho ze svých spolupracovníků. 

Tato práce byla v ostrém rozporu s jeho dřívějším komunistickým pohledem na svět, ke kterému dříve směřoval. Don Bernova minulost se střetávala také s Galeanovým antikomunistickým postojem, a ještě více byl jeho život ohrožen, když Galeano vstoupil do války s Bernovými bývalými soudruhy z EPL. To ale pro Dona Berna nebylo až tak hrozné. Don Berna v tom naopak rozpoznal příležitost, a využití svých znalostí o této organizaci, aby zabil místního vůdce EPL a získal důvěru Galeana.

Pablo Escobar ve své době byl i senátorem. Zdroj: Internet

Jak víme, kolumbijská vláda z počátku potrestala Escobara tak směšně, že byl schopen pokračovat v řízení svého kartelu z vězení. V podstatě jeho uvěznění v La Catedral bylo spíše pobytem v luxusním letovisku než vězení. Nicméně přesto byl Escobar vězněn a potřeboval pomoc svých nejbližších. Proto se obrátil na Francesca Galeana a jeho nejbližšího spojence, Gerarda Moncana. Escobar přenesl kontrolu nad některými ze svých nejziskovějších drogových tras, čímž se Galeano a Moncado brzy stali hlavními prodejci drog v kartelu. Každý měsíc na těchto trasách poslali zboží za desítky milionů dolarů. Escobar chtěl na oplátku zaplatit skromných půl miliónu dolarů měsíčně. Don Berna se stal vedoucím bezpečnostní služby Francesca Galeana, což byla velmi silná pozice, která mu umožnila ovládnout většinu vnitřních činností Medellinského kartelu a mocné skupiny La Terraz.

Nakonec se Don Berna spojil s policejní pátrací jednotkou, která se zúčastnila vraždy Escobara. Ve skutečnosti byl on sám původce této akce! Po Escobarově smrti řada jeho podřízených vytvořila své malé organizace, a Don Berna se je snažil sjednotit. Rychle získal kontrolu nad malými skupinami a vyhrožoval, že potrestá každého, kdo neplatí daně z drog nebo neuposlechne jeho nový kodex „trestního práva“. 

V důsledku toho se jeho nová organizace stala jakýmsi druhem kriminální policie. Don Berna chápal vzájemné výhody v rozšíření svého drogového impéria a uměl  budovat další vztahy. Například měl svého člověka v kanceláři generálního prokurátora, který zajistil, že proti němu a jeho organizaci nebyla vznesena žádná obvinění. Řídil také platby korupčním policistům, vojákům a politikům. Zasloužil si dokonce podporu státních bezpečnostních složek, podnikatelů a katolické církve.

Zatčení a vydání šéfa kartelu Diego Murillo vytvořily v kolumbijském podsvětí mocenské vakuum. Fotografie: AFP / Getty Images

Rozkvět jeho zločinné organizace  však netrval dlouho. V červnu 2008 byl zatčen a vydán do Spojených států, kde se přiznal u soudu v New Yorku za „spiknutí za cílem dovozu mnoha tun kokainu do Spojených států.“ Byl odsouzen k 31 letům vězení.

Přečtěte si také:  Incké obřadní centrum Limatambo

Zdroje:
[1] Diego Murillo Bejarano. Wikippedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Diego_Murillo_Bejarano

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..