Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Ñaupa Huaca – posvátné místo předků

Podél posvátného údolí mezi Urubambou a Ollantaytambo v okrese Pachar, uprostřed strmých hor, se nachází archeologické naleziště Ñaupa Huaca, známé jen málo turisty trochu opomíjené. Přesto jde o místo s velkým kulturním bohatstvím. Jeho název v překladu znamená „posvátné místo předků.”

Je také známé jako „Ñaupa Iglesia“. Uvnitř jeskyně se nacházejí dva monumenty vytesané s jedinečnou dokonalostí. Vypadají jako nějaká okna nebo dveře, ale nevedou nikam… Ñaupa Iglesia, posvátná Huaca, má jemně vytesaný oltář. Obecně se tvrdí, že je nasměrovaný k Mléčné dráze. Je ovšem otázka, jak to kdo zjistil, když Mléčná dráha zde jde přes celou oblohu, a ještě se v průběhu noci po obloze posouvá. Nicméně, dobře to zní, stejně jako další historka, že jde o portál nebo dveře, kterými lze cestovat do jiných dimenzí.

Jisté je, že Inkové v určitých obdobích roku dělali noční pozorování, a sledovali úkazy na obloze, a nad okrajem kopců zaznamenávali pozice známých hvězd a souhvězdí. A pohyb Slunce v průběhu roku označuje významná data v posvátném kalendáři Tahuantinsuyo. Je tedy možné, že to mohlo být místo velkých astronomických událostí, spojených s naplňováním rituálů plánovaných na konkrétní data zemědělského kalendáře. Někteří učenci říkají, že tato svatyně by se měla jmenovat „Choqella“ (zářivý zlatý chrám), ačkoliv by byla přijatelná i jména jako „Choqe Illa“ (zlatý talisman) nebo „Choqe Killa“ (zlatý měsíc). Toto nádherné a posvátné místo se nachází asi 10 minut od Ollantaytambo.

Návštěvník zde cítí velkou duchovní energii, spoustu klidu a pohody, a proto se věří, že Ñaupa Huaca je velmi výjimečná.

Přečtěte si také:  Chupacabra - záhada nebo mystifikace?

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..