Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

V srdci tajuplného Tiwanaku byl učiněn významný objev

Vědci učinili významný objev uvnitř chrámu Kalasasaya v areálu tajemných zřícenin Tiwanaco. Byly zde vykopány rituální nádoby v odhadovaném stáří asi 1400 let. To z nich činí jeden z nejstarších artefaktů, nalezených na tomto místě. Tiwanaco je jedním z nejdůležitějších předkolumbovských archeologických nalezišť v Latinské Americe, známé svými výjimečnými stavebními metodami a pokročilými technikami kamenictví, které dodnes vyvolávají celou řadu nevysvětlených otázek.

Informace o nálezu proběhla i českým internetem, nicméně s tragikomickou chybou, kdy překladatel chybně přeložil nalezené předměty “barco” jako “loď”. A tak mohl šokovat všechny badatele, oznámením, že v Tiwanaco byly objeveny 1400 let staré lodě. Nikoliv. Tento článek pojednává o skutečném nálezu, tak, jak se odehrál.

Objev byl učiněn 18. září 2019 zcela náhodou v rámci výzkumného, konzervačního a revitalizačního projektu, podporovaného ze strany UNESCO. Archeologové pracovali uvnitř chrámu Kalasasaya, který byl kdysi v srdci starověkého města a nachází se poblíž ruin jiných monumentálních předhispánských budov. Chrám se skládá z nízké platformy obklopené kamennými zdmi. V tomto prostoru bylo nalezeno více než tucet nádob, pečlivě umístěných do kruhu. Objev učinil tým bolivijských archeologů a vědců, kteří v lokalitě pracovali na vykopávkách 15 dní, a pokračovat budou ještě dalších šest týdnů. Poté o nálezech napíší konečnou zprávu.

Archeologové vyzvedávají nalezené nádoby v chrámu Kalasasaya. Zdroj: [2]

Očekává se, že nádoby pomohou odborníkům lépe pochopit chování jedné z nejdůležitější, a také mýty opředené předhispánské kultury Jižní Ameriky. Byly nádoby součástí náboženských rituálů s obětmi? Vědci věří, že skutečnost, že nádoby byly pohřbeny v kruhu, naznačuje velmi mnoho. Archeoložka Mary Luz Choque z archeologického centra Tiwanaco, agentuře AP řekla, že právě zmíněné kruhové uspořádání, v němž byly nalezené předměty zakopány, naznačuje, že šlo o součást oběti při pohřbu urozené osobnosti.

Ředitel Centra pro antropologický a administrativní archeologický výzkum Tiwanaco (Ciaat), Julio Condori, je podobného názoru. „Vzhledem k prostoru, tvaru, rozvržení a materiálům, které jsme dosud našli, můžeme pravděpodobně mluvit o postavě (pohřbené), která byla pro kulturu Tiwanaco velmi důležitá,“ řekl. V zemi a v nádobách byly objeveny také rybí kosti.

Nalezené nádoby budou zakonzervovány a později vystaveny. Zdroj: [2]

„Na fotografiích jsme viděli, že uvnitř Kalasasaya byla platforma ve tvaru „U“, která byla odstraněna v letech 1957 až 1980. Tam, kde nyní stojíme, by to bylo mnohem vyšší. Cílem bylo zjistit, zda tato platforma ještě stále existuje, nebo ne,“ vysvětlil Condori ze středu chrámu Kalasasaya. Tento cíl byl splněn, protože archeologové našli řady kamenů, které dávají vzory pre-hispánské architektury, jež byly postaveny během období rozvoje Tiwanaco. Podle posledních zjištění architektura archeologického naleziště byla neustále upravována. Tato rekonstrukce, kterou dnes vidíme, prošla mnoha úpravami, které nebyly vždy v souladu s pravidly mezinárodních komisí.

Přečtěte si také:  Laserové mapování odhalilo nejstarší amazonská města postavená před 2500 lety

Starověké indiánské město Tiwanaco bylo vybudováno v nadmořské výšce 4 000 metrů, a rozkládalo se na území o rozloze 600 hektarů. Dnes leží asi 75 kilometrů od bolivijské metropole La Paz, poblíž jižního břehu jezera Titicaca. Město bylo duchovním a politickým centrem a jednou z nejvýznamnějších předhispánských kultur. V jeho zdech žilo přes 100 000 lidí. Toto město bylo hlavním sídlem říše Tiwanaku, která ovládala západní Bolívii a části Peru, přibližně v letech 500 až 1 000 našeho letopočtu. Nicméně, někteří akademici se domnívají, že to nebyla říše, nýbrž federace, ve které byly rituály a festivaly používány ke sbližování lidí. V roce 2000 bylo naleziště zařazeno na seznam UNESCO.

Místní obyvatelé se také zúčastnili slavnostního představení nálezu. Zdroj: [2]

Současná archeologická lokalita Tiahuanaco se skládá ze čtyř hlavních celků: polopodzemního chrámu, chrámu Kalasasaya, pyramidy Akapana a Puma punku (Lví brána), která leží jihozápadně od hlavní rozsáhlé lokality.[1]

Chrám Kalasasaya je obdélníková oplocená plocha, od východu k západu měří 130 m a ze severu na jih 120 m. Je orientován k hlavním světovým stranám. Zdi postavené z červených pískovcových megalitů obklopují vyvýšenou plošinu, na kterých se nacházejí dvě tiahuanacké sochy. V severozápadním rohu plošiny se nachází slavná Sluneční brána, což je 3 m vysoký, 4 m široký monolit z andezitu o hmotnosti 10 tun, na kterém je vyobrazen velký Viracocha.

Pyramida Akapana je orientována stejně jako Kalasasaya k hlavním světovým stranám, je to archetypální posvátná hora velmi složitého tvaru. Má pyramidový půdorys o ploše větší než 200 m², v podobě třístupňové pyramidy se základnou směrem k východu a vrcholem k západu. Z tohoto půdorysu se zvedá sedm stupňů do výšky 18 m.

Polozapuštěný chrám je zahloubená oplocená plocha rozměrů 26 x 28 m. Stojí v něm dvě stély, na jedné z nich je vytesána postava vousatého muže, která nemá podobu domorodých Američanů. Obvodové stěny jsou lemovány desítkami hlav s vyvalenýma očima.

Pumapunku (Lví brána) sestává z přikrčené stupňovité pyramidy se základnou zhruba 60 x 50 m, kde se nachází kamenný kvádr, jehož váha byla vypočtena na 447 tun. Mnoho dalších kamenných kvádrů váží od 100 do 200 tun.

Zdroje:

[1] Tiwanaku. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tiwanaku

[2] Vaca, A.: Hallan un centro ceremonial en el corazón de Tiwanaku. 19.09.2019. Online: https://www.paginasiete.bo/cultura/2019/9/19/hallan-un-centro-ceremonial-en-el-corazon-de-tiwanaku-231403.html

Tomáš

cestovatel, publicista.

2 komentáře: „V srdci tajuplného Tiwanaku byl učiněn významný objev

  • Som rada, že som Vás našla. Škoda , že až po mojej ceste do Južnej Ameriky. Ste studnice informácii. Všetko si teraz študujem spätne. Ďakujem

    Reagovat
    • Dobrý den Anno, děkuji za takto pozitivní komentář. Moc si toho vážím a je to pro mě zároveň i motivace do budoucna. Doufám, že se Vám v Jižní Americe líbilo a budete se tam chtít někdy vrátit. Hezký den!

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..