Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Skrytý jazyk starověké Kolumbie

Na skále schované v džungli, která je po staletí chránila před pohledy cizinců, se skrývají skalní obrazy. Říká se jí Cerro Azul nebo Cerro Pinturas a nachází se pouze 17 km jižně od městečka San José del Guaviare, v národním parku Chiribiquete, který je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Kolumbie má jedinečné archeologické dědictví, které má velký význam pro historii a kulturu této země. V několika regionech byly nalezeny fosilní zbytky, skalní umění, hřbitovy a další objekty, s nimiž jsou spojeny počátky zdejší civilizace.

Je třeba poznamenat, že tato hora se nachází uprostřed džungle, a skalní útvar je považován za jeden z nejstarších na světě. Uvnitř těchto skalních stěn jsou nakresleny jeskynní postavy a piktogramy, které jsou podle archeologů staré přibližně 1 000 až 12 000 let.

Antropomorfní postavy, geometrické tvary, zvířata a rostliny malované primitivním člověkem na stěnách této formace prekambrického původu tvoří nástěnnou malbu sto metrů dlouhou a více než 20 metrů vysokou. Malby na skalách zobrazují hlavně lovecké scény, boje, oslavy a rituály zasvěcené jaguáru, symbolu amazonských komunit.

Pro některé obyvatele regionu byly tyto obrazy vytvořeny starověkými obyvateli Carijonas, kteří na skále zanechali otisk jejich historie a zvyků. Předpokládá se však, že v této oblasti byly usazeny další národy, které na těchto skalách také mohly zachytit část svého života.

Někteří archeologové poukazují na to, že několik nalezených jeskynních maleb má přibližné stáří 40 000 let. to asi těžko Kromě toho byly nalezeny téměř na každém kontinentu, kromě Antarktidy. Nejznámějšími piktogramy na světě jsou ze Španělska a Francie, které pocházejí z přechodného období mezi paleolitem a neolitem.

Zdroje:

[1] Villalobos, E.: Cerro pinturas: conoce el lenguaje de la antigua Colombia. 22.07.2019. Online: https://blog.redbus.co/cultura/cerro-pinturas-conoce-el-lenguaje-de-la-antigua-colombia/

Přečtěte si také:  V Palenque byla objevena maska krále Pacala

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..