Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Byla objevena starší kopie Machu Picchu

Díky novým a moderním technologiím vědci odhalili fascinující nové poznatky o starobylém horském sídlišti vysoko v peruánských Andách, které je starší, než slavnější místo Inků Machu Picchu.

Albert Lin, průzkumník National Geographic, spolu s archeology Adanem Arcem a Thomasem Hardym – použili technologii známou jako LiDAR (laserová detekce pomocí odrazu paprsků) k odhalení plného rozsahu tohoto města, které bylo využíváno Inky, a pravděpodobně založeno lidmi, kteří tu byli před nimi. K odhalení došlo v roce 2019.

Město bylo objeveno v archeologické zóně, známé jako Wat’a – což znamená v místním domorodém jazyce “ostrov“. Nachází se v nadmořské výšce asi 3,9 km a je o 1,5 km výše než Machu Picchu.

Obrázek po skenování LiDARem. Zdroj: rumbosdelperu.com

“Je velmi náročné se tam dostat,“ řekl Lin a dodal, že vzhledem k výšce téměř čtyři kilometry většinou v otevřené krajině, s minimem stromů, se v podstatě celý tým pekl na slunci.

“Když jste tam, máte krásný výhled na všechny okolní hory, které jsou opravdu nádherné – a samotné místo, které se nachází nad horou, umožňuje dokonalý pohled na všechna různá údolí, kterými vedly obchodní cesty, možná i na toto místo, které se mohlo stát takovým Machu Picchu.“

Město bylo prozkoumáno již v minulosti za použití tradičních archeologických metod, přičemž vědci odhalili důkazy o hrobkách, náměstích, určených pro pořádání slavností, obytných částech a velkých okolních zdech.

Avšak díky technologii LiDAR bylo v podstatě možné “prohlédnout“ husté keře a bezpočet kaktusů, které pokrývají vrchol hory. Tato technologie využívá nástroje namontované na letadle – v tomto případě dronech – které vysílají pulzy laserového světla směrem k zemi až tisíckrát za sekundu. Shromážděná data jsou pak použita k vytvoření podrobných 3D map, které odhalují topografii země se všemi starověkými uměle vytvořenými prvky, které nejsou normálně vidět. Díky tomu byl vědecký tým schopen identifikovat typické incké terasy, stejně jako kruhové struktury spojené s předinckou epochou.

Díky LiDARu bylo možné počítačově upravit mapy a odstranit ty keře, čímž se najednou celá hora změnila do tvaru terasy, stejně jako na Machu Picchu. “Jsou tam stejné terasy, které lemují celou cestu nahoru, samozřejmě v menším měřítku, a s menším počtem detailů,“ řekl Lin. Starověké město je zajímavé, protože – stejně jako na jiných místech v Peru – bylo postaveno na vrcholu ještě před Inky.

Jak město vypadalo v době svého fungování. Zdroj: rumbosdelperu.com

Kromě toho vědci tvrdí, že toto město bylo svým způsobem vzorem pro Machu Picchu, které bylo postaveno v polovině 15. století. “Je tam vidět vývoj na jejich cestě k Machu Picchu,“ řekl Lin. „Myslím, že je to docela inspirativní místo,“ dodal.

Přečtěte si také:  Ancasmarka

Zdroje:

[1] Georgiou, A.: ANCIENT INCA CITY LOCATED 13,000 FEET HIGH IN PERUVIAN ANDES REVEALED BY LASER TECHNOLOGY. newsweek.com. 11.10.2019. Online: https://www.newsweek.com/ancient-inca-city-peruvian-andes-1468755

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..