Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Produkty, kterých si Inkové cenili více než zlata

Ti, kteří se zajímají o historii Jižní Ameriky vědí, že Incká říše byla patrně nejrozvinutější kulturou v předkolumbovské Americe. Inkové dominovali v peruánských Andách nejméně 100 let, až do vítězství španělské invaze v roce 1572. Přestože z hlediska času vládli poměrně krátce, zanechali po sobě stopy po vysoce rozvinuté civilizaci, které lze obdivovat dodnes.

Jistě, nejvýznamnější památkou a největším lákadlem je pro turisty z celého světa skalní citadela – město Machu Picchu, která se nachází v nadmořské výšce asi 2 450 metrů nad mořem. Vědci už se celé roky snaží přijít na to, jak se této společnosti podařilo vybudovat funkční město v tak složitých podmínkách už před více než 500 lety.

Inkové si necenili tolik zlata, stříbra a drahých kamenů jako tkanin, které pro civilizaci Inků byly jedním z nejdůležitějších prvků výroby. Tyto tkaniny byly v horách vyráběny z vlny. Ke tkaní barevných nití Inkové používali tkalcovské stavy a spřádací stroje. Nejměkčí tuniky z vlny Vicugna (Vicugna vicugna) měl právo nosit pouze vládce, obyčejní lidé nosili pouze tuniky, tkané z vlny lamy.

Výroba vlny a tkaní byla nejčastější činnost žen, žijících v Andách. Nejjednodušší stroje se stále používají dodnes, a to nejen zde, ale i na břehu jezera Titicaca. Textilní výroba v Peru pochází od Inků, ale tuto technologii převzali z předchozích kultur, a pouze ji vylepšili.

Zajímavostí je, že uprostřed jezera Titicaca se nachází ostrov Taquile (Isla de Taquile), kde se tkaním látek zabývají i muži. To je jasně vidět na jejich tradičních krojích. Muži zde nosí barevné klobouky, svobodní nosí červené klobouky a ženatí černobílý klobouk. Tento ostrov, ale i místní tkaní je zapsáno do Seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Listy koky byly použity k potlačení nesnesitelného pocitu hladu, k boji s únavou a jako účinný nástroj, jak si pomoci vyrovnat se s výškovou nemocí. Koka se stále používá jako anestetikum k úlevě od bolesti hlavy, revmatických záchvatů a hojení ran a vředů. Předtím, než byly k dispozici silnější anestetika, byla koka používána také při léčbě zlomenin kostí, během porodu a dokonce i při kraniotomii (otevírání lebek). Koka byla natolik oblíbená místními obyvateli, že v obchodních vztazích jí dávali přednost před zlatem, stříbrem a jakýmkoli dalším zbožím.

Listy koky. Zdroj: Internet.

Dodnes je koka i důležitou součástí náboženské kosmologie andských národů v Peru, Bolívii, Ekvádoru, Kolumbii, severní Argentině a Chile. V Andách vyrábějí čaj z listů koky a vyrábějí granule, které jsou směsí ovsa s hnědým cukrem, rozinkami, kokosem a ořechy, které jsou běžně k dispozici ve většině obchodů a supermarketů.

Přečtěte si také:  Kniha: Keltův sen

Je možné, že díky tomu se domorodcům dařilo tvrdě pracovat i ve výškách 3 – 4 000 metrů nad mořem. V dobách Inků, stejně jako dnes, se většina z místních lidí v takových nadmořských výškách zabývala zemědělskou prací, a na podzim se na kultivaci půdy podílel i nejvyšší vládce.

Nedílnou součástí tradičního kroje v peruánských Andách je stále sáček z listů koky: pokud by neexistovala žádná koka, nebylo by Peru.

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..