Pátek, 19 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Sayhuitský kámen nedá badatelům spát

Sayhuitský kámen je masivní monolit s asi 200 geometrickými tvary a zoomorfními postavami, vytesanými na jeho povrchu. Přesný účel tohoto artefaktu zůstává dodnes záhadou. Odborníci dodnes nechápou, kdo přesně, a co je nejdůležitější – proč ho vytvořil?

Až příště podniknete cestu do Jižní Ameriky, stačí si zajet 200 kilometrů od peruánského města Cuzco, na archeologické naleziště Sayhuite. A tady můžete obdivovat jeden z nejzáhadnějších balvanů v Peru! Podle archeologů byla na těchto místech kdysi svatyně, která byla zjevně zasvěcená kultu vody. Zde, podle jejich názoru, kdysi existoval celý chrám, který byl – podle legend –  pokrytý zlatými listy, tlustými jako dlaň. 

Naleziště Sayhuite se záhadným kamenem se nachází přibližně 200 km od Cuzca. Foto: internet

Když španělští dobyvatelé dorazili do Sayhuite, tomuto chrámu vládla kněžka Asarpai. Byla to velmi hrdá žena. A nechtěla být zajata. A tak se vrhla z vrcholu 400 metrů vysokého vodopádu. Samozřejmě nepřežila …

Na zbytcích chrámu již dnes nejsou pochopitelně žádné stopy zlata. Jen si představte situaci, že by se Španělé, když viděli zářivou nádheru, takového zázraku nedotkli. Archeologické naleziště Sayhuite je pokryto mohutnými bloky vyvřelých hornin a bloků, které, jak se zdá, umožňují nahlédnout do minulosti. Lidé, kteří je navštíví, mají silný pocit, že všechny tyto starožitnosti patří do nějaké mnohem větší struktury, která zde ve starověku existovala. Na těchto místech bylo nalezeno mnoho archeologických artefaktů. Ale nejpodivnější ze všech, sayhuitský kámen, je nepochybně nejzajímavější.

Rybníky a kanály

Kámen Sayhuit je obrovský monolit. Nějací starověcí umělci na něm vytesali stovky geometrických tvarů a zoomorfních reliéfních postav. Zde se setkávají obrazy plazů a žab. A dokonce i kočkovité šelmy. Kámen je asi dva metry široký, a čtyři metry dlouhý. Artefakt byl nalezen na vrcholu kopce Concacha. A podle odborníků byl použit jako druh topografického modelu ke studiu hydrauliky. Na kameni jasně vynikají terasy, rybníky, řeky, tunely a zavlažovací kanály.

Na první pohled chaotická zobrazení v sobě pravděpodobně skrývají jistý účel. Foto: internet

Ačkoli přesný účel kamene zůstává záhadou, někteří vědci se domnívají, že mohl být použit jako zmenšený model pro navrhování, vývoj, testování a dokumentaci vlastností vodních proudů. To by mohlo být nezbytné například pro rozvoj veřejných vodovodních projektů. Mohl také sloužit k výuce starověkých inženýrů a techniků v koncepcích a praxi jejich řemesla? Z moderního hlediska se jedná o druh názorné učební pomůcky, která se objevila ve fázi koncepčního návrhu experimentálních projekčních prací.

Odborníci se domnívají, že kámen byl několikrát pozměněn. Starověcí inženýři přidali a odstranili nezbytné prvky, a změnili směr toku vody. 

Zarážející jsou vyvrtané otvory na bocích kamene. Celé to na mě působí dojmem, že kámen byl možná součástí jiného celku. Foto: internet

A nemusíme chodit daleko. V květnu roku 2013 jsem měl příležitost navštívit předkolumbovské naleziště v regionu Cajamarca, zvané Cumbemayo. Poblíž této svatyně je zbudován kanál, který klesá proti původnímu toku vždy o několik milimetrů. Starověcí odborníci tady dokázali změnit směr toku vody! A není to žádná drobná stavba… Otázka zní proč? O tomto ne moc známém nalezišti napíšu snad někdy později. Rozhodně stojí za zmínku.

Přečtěte si také:  Argentina: Skryté nacistické tajemství

Ale zpět k sayhuitskému kameni. Ne všichni odborníci se shodují na tom, že masivní kámen měl čistě inženýrský účel. Věří, že s největší pravděpodobností měl náboženské využití. A možná to bylo symbolické znázornění vesmíru. A nebo byl nějak spojen s již zmiňovaným kultem vody. Kdo přesně vytvořil tento zajímavý kámen, je záhadou. Ačkoli je jisté, že toto místo bylo i útočištěm Inků, archeologové si nejsou jisti, zda byli i oni tvůrci tohoto kamene. Osobně se domnívám, že spíše ne, jako tomu je u celé řady jiných artefaktů. Rovněž bylo navrženo, že sayhuitský kámen může být obrazem nějakého zavlažovacího systému, používaného Inky. Nebo jde dokonce o zmenšený model jejich říše se znázorněním každé oblasti, označené určitými symboly?

Grafické zobrazení detailů artefaktu. Foto: internet

Džungli by například mohla představovat zvířata, jako jsou opice, leguáni nebo jaguáři. Zatímco pobřeží symbolizují zvířata, jako jsou chobotnice. Otázek je mnoho a bylo by pěkné, kdybychom alespoň na některé z nich našli odpovědi.

Zdroje:

[1] Сайвитский камень. Загадка Южной Америки. 16.04.2021. yandex zen. Online: https://zen.yandex.ru/media/alivespace/saivitskii-kamen-zagadka-iujnoi-ameriki-607854f2b69a240c7589d6ed 
[2] Saywite’s Stone. cuscoperu.com. Online: https://www.cuscoperu.com/en/useful-information/currency-economy/saywite-stone
[3] Sayhuite. wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Sayhuite 

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..