Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Kámen Davasco

Město Tandil na jihovýchod od Buenos Aires v Argentině by bylo vcelku nezajímavým místem. Bylo však známé pozoruhodným přírodním útvarem.

Je to obrovský balvan o hmotnosti přes 300 tun, visící na okraji skály, houpající se rytmicky od poryvů větru. Několik tisíc let muselo trvat jeho utváření a také jeho kývání. Podle starověkých legend je sem umístil Davasco – syn Slunce. Učil lidi zemědělství, chovu zvířat, ovládat různá řemesla.

Poté, co strávil nějaký čas s lidmi, se Davasco vrátil k otci Slunce. Ale slíbil, že po nějaké době se vrátí ke svým lidem, ve své pozemské podobě. Aby lidé nezapomněli, Davasko sem umístil kámen, který bude stát až do jeho návratu.

29.února 1912 však najednou kámen spadl ze skály dolů. Je obtížné říci, co bylo příčinou pádu. Nejrealističtější verze – eroze základny a otřesy z explozí při práci v okolních dolech. Vyvolalo to velké zděšení u obyvatel městečka.

Trvalo téměř 100 let, než 13.května 2007 v 7:58, po 95 letech po pádu kamene obyvatelé Tandil obnovili alespoň trochu svůj věhlas. Na skálu umístili plastovou kopii kamene, přesně na stejné místo a důmyslně připevněna, takže se i stejně kýve s lehkým poryvem větru…

Přečtěte si také:  Záhada kolem lidí bílé pleti

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..