Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Ve Venezuele byly objeveny rytiny staré 2000 let!

Obrovské skalní rytiny byly nalezeny ve venezuelském státu Amazonas. Některé z nich patří k vůbec největším prehistorickým kresbám, které byly na světě nalezeny a zmapovány do nevídaných podrobností vědci z University College London ve Velké Británii. Pořízení snímků bylo možné jen díky využití dronů, neboť několik rytin se nachází v nepřístupných oblastech.

Rytiny (petroglyfy) se nacházejí v oblasti Raudales de Atures na řece Orinoco a podle odhadu jsou přibližně 2000 let staré. Petroglyfy zahrnují reprezentace zvířat, lidí a kulturních obřadů. Největší skalní plocha zobrazuje nejméně 93 rytin a zabírá celkem 304 metrů čtverečních. Některé z vyobrazených figur měří i několik metrů a například vyobrazení hada přesahuje 30 metrů na délku.

Jeden z autorů studie, doktor Philip Riris tvrdí, že „oblast nálezu je výjimečná pro svoji etnickou, jazykovou a kulturní sbíhavost. V praxi to znamená, že tyto zdokumentované motivy ukazují podobnosti s jinými skalními místy v Brazílii, Kolumbii a nebo i dalšími vzdálenějšími místy.

Dále dodal, že “toto je jedna z prvních studií, které ukazují na rozsah a hloubku kulturních vztahů s ostatními oblastmi Severní a Jižní Ameriky v předkolumbovských, ale i koloniálních časech.

Zdroj: [1]
Podle spoluautora studie José Olivera, „archeologické důkazy naznačují, že obchodníci z různých vzdálených oblastí ovlivňovali tuto oblast v průběhu dvou tisíciletí před evropskou kolonizací. Cílem projektu je pochopení těchto interakcí, vznik předkolumbovských sociálních sítí napříč Severní a Jižní Amerikou.

Zdroje:

[1] Venezuelan rock art mapped in unprecedented detail. 7.12.2017. Online: https://phys.org/news/2017-12-venezuelan-art-unprecedented.html
[2] Philip Riris, On confluence and contestation in the Orinoco interaction sphere: the engraved rock art of the Atures Rapids, Antiquity (2017). Online: http://dx.doi.org/10.15184/aqy.2017.152

Přečtěte si také:  {:cz}El Niño? Tak kdysi trestal bůh Aiapaec{:}{:es}¿El Niño? Así castigaba el dios Aiapaec.{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..