Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Může být šokující mumie tajemnou bytostí Duende?

Na mnoha místech v zemích Jižní Ameriky existuje řada mýtů a legend, které jsou stále někde považovány za pravdivé. Místní lidé například věří na legendárního malého tvora, jemuž říkají Duende. Ten prý může být spatřen pouze za předpokladu, že to sám dovolí. Říká se také, že Duende žije tam, kde rostou banánovníky, a má rád malé děti, které se snaží odlákat od jejich rodin. Takoví tvorové údajně mohou představovat i elementární mytologické bytosti přírody – elfy, strážce lesů a všech živých bytostí, které ji obývají.

Vše je možné považovat jen za pouhou legendu, leč její pravdivost podporuje řada kontroverzních nálezů… Dne 19. října 2003 vyšla v chilských novinách La Estrella de Arica zpráva, že jistý Oscar Muñoz nalezl kostru mumifikované humanoidní bytosti. Příběh podivného nálezu začal jednoho zimního rána, kdy se Oscar věnoval své oblíbené činnosti: hledání objektů historické hodnoty v opuštěných městech z dob, kdy Chile profitovalo z těžby dusičnanů. Muñoz tehdy navštívil jedno takové opuštěné místo jménem La Noria, jež se nachází 56 km směrem do vnitrozemí od hlavního města provincie Iquique. Tady, údajně poblíž kostela, našel uzlíček s miniaturní mumií, která později dostala jméno Ata.
 
Co je to za tvora?
 
 Na základě jeho nálezu byl natočen dokument Sirius, v němž jsou mimo jiné i podrobně popsány výsledky studií Stanfordské univerzity (USA), jež tuto tajemnou bytost zkoumala. Podle jejích závěrů se jedná o pozůstatky stvoření majícího vyklenutou hlavu, na jejímž vrcholu je zvláštní podlouhlý výčnělek, a s tvrdými zuby. Tělo tvora bylo tmavé barvy, šupinaté a na rozdíl od člověka mělo deset žeber namísto dvanácti. Vědci také odhalili, že mumifikovaná kostra, vysoká pouhých 13 centimetrů, má lidskou genetiku. Po provedení analýzy DNA a po disekci dvou žeber, z nichž byla získána kostní dřeň, se zjistilo, že sdílí 96 % lidského genetického materiálu.
„Je to stvoření blíže k lidem než k šimpanzům. Žilo do věku 6 až 8 let. Je zřejmé, že dýchal, jedl a trávil. Pochyby vyvolává snad jen jeho velikost v době narození,“ řekl na toto téma Gary Nolan, [1] ředitel Katedry biologie kmenových buněk na Stanfordské univerzitě.
Dodal, že s velkou jistotou mu lze přiznat chilský původ.
 

Nález se samozřejmě dostal k ufologům, kteří ihned rozhlásili, že jde o bytost z jiné planety. Otázka ale zní: je to skutečně mimozemšťan? Nebo je to nějaký subhumánní primát? Deformované dítě? Mumifikovaný plod? Co to vlastně bylo objeveno? Není to nakonec onen legendární tvor Duende? 
 
Záhada se vyjasňuje?
 

Podrobnější zkoumání později ukázalo, že jde o mumifikovaný potracený plod. Ata trpěl tzv. Wiedemann-Rautenstrauchovým syndromem, což způsobilo změny na jeho kostře, které byly původně vědci považovány za znak toho, že toto »dítě« nějakou dobu žilo. Kdyby tomu tak totiž bylo, muselo by vykazovat i další znaky, které ale na kostře nalezeny nebyly. 
Vědci, kteří se mumií zabývali, se nakonec shodli, že jde o plod ve 24. týdnu těhotenství. Dnes se tato bytost nachází v soukromé sbírce ve Španělsku. Další výzkum je, alespoň podle posledních informací, zastaven. 
 
Legendy o podobných bytostech, skřítcích a elfech jsou v podstatě známy po celém světě a vždy záleží na konkrétní zemi, která legendu udržuje, co ji vyvolalo a ovlivnilo… A v Jižní Americe tyto bytosti dostaly reálnější podobu právě díky různým záhadným mumifikovaným nálezům. Jenže – o čí potracený plod v tomto případě opravdu jde? Člověka, nebo »bytosti z hvězd« ?
Zdroje:
 
[1] Stěhule, T.: Bytost Duende, mimozemšťan, nebo potracený lidský plod? Záhady života, 12/2017. Str. 20. ISSN: 1804-9265
[2] Se resuelve el misterio del humanoide de Atacama (Chile), 30.4.2013. lapatria.com, Online: http://www.lapatria.com/internacional/se-resuelve-el-misterio-del-humanoide-de-atacama-chile-32441
Přečtěte si také:  Hitler chce být starostou. Lenin mu v tom hodlá zabránit

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..