Čtvrtek, 27 června, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Nový svět byl osídlen již dvakrát – ale nikdo neví kým

Archeologové pod vedením Cipriana F. Ardeleana z Autonomní univerzity v Zacatecas objevili stopy lidské přítomnosti na mexické vysočině před 33 tisíci lety. Tento údaj je hodně překvapující. Je o 20 tisíc let dále v minulosti, než dosavadní vědecké údaje o zalidnění amerického kontinentu – 136 tisíc let… Ale naznačuje to možnou souvislost s poznatky  brazilských vědců, kteří našli místa pobytu starověkých lidí v podobném časovém rámci  v Jižní Americe.

Tento objev znamená, že osídlení Ameriky se odehrálo zásadně jiným způsobem, než se dříve věřilo – mnohem dříve, a možná vůbec ne těmi, kterým dnes říkáme Indiáni. Je možné, že osídlení neprobíhalo jen po souši,  ale i po moři.

Jeskyně Chiquihuite, pohoří Astilero, 2,7 kilometru nad dnešní hladinou moře. Jeskyně zahrnuje dva velké sály, přibližně 50 x 15 metrů. Toto je nejstarší známé a nepopiratelně navštěvované místo v Novém světě / © Devlin A. Gandy

Co je otevřené

Autoři nového článku v Nature již několik let pracují v jeskyni Chiquihuite (na obrázku) v pohoří Astilero ve středním Mexiku.[1] Dnes se jeskyně nachází v nadmořské výšce 2740 metrů. A v posledním ledovcovém maximu (před 26-18 tisíci lety) to bylo ve výšce asi tří kilometrů. Protože světová průměrná teplota byla tehdy nejméně o čtyři stupně nižší než nyní, bylo to velmi chladné místo. Vzhledem k hornaté krajině je nepravděpodobné, že by zde žila starodávná megafauna, jako jsou mamuti, mastodonti a podobně.

Navzdory tomu vědci s jistotou datují mnoho předmětů z této jeskyně – bylo  nalezeno 1930 kamenných nástrojů a jejich fragmentů – z období před 13 tisíci lety. A nejstarší z nich jsou navíc staré… až 33 tisíc let! Ve většině případů se datování provádělo podle vrstev, ve kterých byly nalezeny tyto nástroje starověkých lidí.

Každá z vrstev získala spolehlivé radiokarbonové datování z organických zbytků v nich nalezených. Mnoho z nich přežilo (včetně kolagenu) kvůli poměrně mírným teplotám v horské jeskyni. Nejstarší vrstvou je SC-C, která začala asi před 33220–31475 lety.

Některé z nálezů, navzdory jejich značnému stáří, vypadají jako mikrolitické nástroje na velmi vysoké technické úrovni. Je však obtížné je přiřadit k jakékoli známé archeologické kultuře / © Ciprian Ardelean.

Kromě toho bylo několik objektů z různých vrstev datováno metodou optické luminiscence. Je založen na skutečnosti, že většina krystalů obsahuje malé množství radioaktivních látek, které se rozpadají a emitují fotony. Ty zase poškozují krystalovou mřížku materiálu. Za normálních podmínek tyto defekty také emitují fotony – když na ně dopadá cizí světlo.

V jeskyních takové světlo často neexistuje, proto po vyjmutí odtud získá krystal možnost luminiscence – pokud je na něj namířeno světlo požadované vlnové délky. Přítomnost dvou metod datování vrstev, kde byly nalezeny stopy lidí, významně zvyšuje spolehlivost určení jejich věku.

Další důležitý bod: v jeskyních rostou stalagmity v závislosti na vnějším podnebí. Podle těchto znaků jsou první lidské stopy v Chiquiwitě autenticky starší než začátek posledního ledovcového maxima. To znamená, že i když se metody radiokarbonového a opto-luminiscenčního datování náhle mýlí současně, nové nálezy stále nemohou být starší než 27 tisíc let.

Přečtěte si také:  Tzompantli jako obraz krutého mexického kultu
Nástroje nejsou příliš homogenní: jeskyně byla obsazena lidmi nejméně patnáct tisíc let, to znamená, že tradice zpracování kamene se mohla mírně změnit / © Ciprian Ardelean.

Proč budou o těchto datech, navzdory jejich spolehlivosti, ostře diskutováno

Otázka data osídlení Ameriky je ve vědě mimořádně akutní. Po mnoho let v ní dominoval přístup amerických vědců zvaných Clovis-first – podle ní první populací Nového světa byli indiáni Clovis, poprvé objevení ve Spojených státech. Již v 80. letech minulého století objevili latinskoameričtí průzkumníci (v Brazílii) stopy uhlí položených uvnitř kruhů kamenů pod skalnatými baldachýny, které se datují 40 tisíc let. Jednalo se o zcela zjevné ohniště se spolehlivým radio-karbonovým datováním.

Ale i přes to, že už v 80. letech se o tom publikuje v časopise Nature, americká vědecká komunita nepovažovala tyto údaje za správné. Bylo navrženo, aby nalezené stopy nebyly brány z ohniště, ale bodový oheň tucet metrů od hranice skalnatého vrchlíku, způsobený přirozenými příčinami.

Samozřejmě, brazilský výzkumník, hlavní autor práce,byl vystaven kritice protiargumentů tohoto typu, což naznačuje, že požáry v mnoha metrech od skalnatého okraje vrchlíku jsou vzácné a ještě zřídka mohou být přírodním bodem omezeným kruhem kamenů.[2] Rozumně poznamenal, že ohnisko na takovém místě je mnohem pravděpodobnější.

To nepomohlo. Tato zjištění – stejně jako řada dalších nálezů stop lidí z Brazílie ve věku od 20 do 30 tisíc let – nebyla ve vědecké literatuře Spojených států zohledněna. Jak uvádí Ruth Gruhn, profesorka antropologie na University of Alberta v Kanadě:

„Ačkoli byly brazilské nálezy vykopány a analyzovány s vysokou úrovní dovedností, jsou do značné míry buď sporné, nebo jednoduše ignorované – jako příliš staré na to, aby byly skutečné.“

Jinými slovy, mnoho archeologů ve Spojených státech nemá ráda data starší než 20 tisíc let, ne proto, že jsou špatně podložená, ale proto, že jsou starší, než archeologové považují za možné. Není divu, že kritika takových nálezů je na výše popsané úrovni „bodových požárů pod skalními baldachýny“ nebo „prosté nevědomosti“.

Ruth Grunn je optimistická v tom, že nové mexické nálezy nás donutí přehodnotit situaci v Brazílii. To je možné, ale ještě více možné jinak: nové datování z Chiquihuite bude ostře kritizováno dalšími archeology ze Spojených států. Mají přesně stejnou nevýhodu jako dřívější zjištění vědců z Latinské Ameriky: jsou „příliš starověcí na to, aby byli skuteční“ (přesněji řečeno, aby uspokojili představy některých výzkumníků o realitě).

 Proč je to důležité

Antropologové a archeologové mají stále velmi, velmi neúplné – a to je mírně řečeno – chápání toho, kdy lidé začali cestovat mezikontinentálně. A tato otázka je nesmírně důležitá pro pochopení celé historie lidstva.

Přečtěte si také:  {:cz}Podvodník s údajnou mimozemskou mumií{:}{:es}Un estafador con una supuesta momia alienígena{:}

Vysvětlíme to na příkladu. Pokud jsou nálezy v Brazílii (před 40 tisíci lety) a v Chiquihuitě (Mexiko před 33 tisíci lety) datovány správně, znamená to, že lidé byli v Novém světě před vrcholem posledního zalednění – o 7-14 tisíc let dříve. Zároveň se z nějakého důvodu usadili dokonce velmi daleko od Beringovy úžiny, a na ne vždy výhodných územích (Brazílie a v té době chladné vysočiny v Mexiku). Ukázalo se, že tam existovaly mnoho tisíc let po sobě, aniž by vymíraly, ale nevykazovaly rychlou reprodukci a rozsáhlou distribuci ve všech částech Nového světa.

Styl práce latinskoamerických archeologů není nejčastější: ochranné obleky a dokonce i masky na obličeji. Byla přijata preventivní opatření, protože autoři práce se pokusili najít DNA starověkých lidí a zvířat ve studovaných vrstvách. Lidskou DNA však nebylo možné najít / © Ciprian Ardelean.

Proč? Připomeňme: předkové moderních Indů přišli do Ameriky nejpozději před 15 tisíci lety, během několika tisíc let ji osídlili ve velkém měřítku a poskytli velké množství nálezů. Co omezilo růst populace jejich předchůdců před 33 tisíci lety? Proč nebyli schopni hustě osídlit Ameriku? Dnes na tyto otázky není jistá odpověď.

Podobná situace se nedávno vyvinula při studiu Austrálie. Vědci zjistili, že k osídlení tohoto kontinentu došlo přinejmenším před 65 tisíci lety – i když donedávna se věřilo, že se to stalo jen před 40-50 tisíci lety.[3] Rychlá reprodukce prvních australských domorodců však byla prozatím něčím, co brzdilo – bylo jich tak málo, že nezanechali ani velké množství památek, ani nepřímé důkazy o jejich existenci v podobě vyhlazené megafauny (ale ta začala před 40 tisíci lety rychle vymírat). Dnes zcela nerozumíme tomu, proč byl proces usazování nového kontinentu v Austrálii také časově heterogenní – prvních desítky tisíc let velmi pomalu a poté mnohem rychleji.

Syntetický papír v Nature zdůrazňuje, že před posledním ledovým maximem by migrace přes mezeru mezi dvěma ledovými příkrovy byla extrémně obtížná. Zdá se pravděpodobnější, že lidé vstoupí do Nového světa po vodě – možná po pobřeží podél okraje ledovce směrem k moři / © Příroda

Jak jsme popsali dříve, podobný problém existuje i pro Evropu. Nedávné nálezy ukazují, že Homo sapiens ho měl dosáhnout ne před 40 tisíci lety, jak se dříve myslelo, ale před 200 tisíci lety – několikrát dříve. Navzdory tomu neexistují žádné stopy po šíření lidí v této části světa až do doby před 45 tisíci lety (přesněji téměř žádné).

Možná v tomto druhém případě existuje pochopení toho, proč se druhé vlně moderních lidí podařilo vyhnat neandertálce, ale první ne – zdá se, že mluví o zásadně nových technologiích zabíjení. Ale i pro Evropu to stále zůstává spíše hypotézou než pevnou skutečností. V případě urovnání Ameriky je situace stále vágnější.

  

Co jiného se podivná věda v posledních letech dozvěděla o osídlení Nového světa

Genetici v letech 2015–2020 byli schopni najít řadu zcela záhadných stop v DNA indiánů obou Amerik. Nejprve se ukázalo, že Apačtí indiáni vůbec nesestoupili z Paleosiberianů, stejně jako ostatní severoameričtí indiáni. Jejich předkové jsou příbuzní moderních Yenisei Kets.

Přečtěte si také:  Starý tunel znásobil tajemství kolem města Teotihuacán

Přes sibiřský původ se tato skupina nazývá Paleoeskymáky – mezi prvními eskymáky existuje většina takových genů. Jsou to Ketsové a Eskymáci, kteří jsou geneticky blíže než jakékoliv jiné národy ke genům indiánů Na-Dene, z nichž jedním jsou Apači. Dříve byli Indové a Eskymáci považováni za zásadně odlišné skupiny původu, protože jejich předkové přišli do Nového světa o deset tisíc let později než jejich předkové.

Druhá velká zvláštnost: v roce 2015 našli genetici u jihoamerických indiánů Surui a Caritian (kteří žili izolovaně až do 20. století) od 1 do 8% genů australského nebo melanéského původu (a tato příměs je starodávná). Jak se tam mohli dostat Australané, nebo ještě více Melanésané? Na sever od Melanésie nejsou žádné stopy jejich stop a bez stop je velmi obtížné projít podél pobřeží Tichého oceánu, projít celou Severní Ameriku a dostat se do Jižní Ameriky. Vodní cesta přes Tichý oceán také nevypadá příliš snadno.

Nejstarší populace Ameriky by mohla vypadat nějak takto / © Wikimedia Commons

Studie lebek nejranější populace Jižní Ameriky navíc vedla k řadě vědců závěr, že první populace tohoto kontinentu mohla být blízkými příbuznými domorodého obyvatelstva Austrálie nebo Andamanských ostrovů, a teprve poté byli do značné míry nahrazeni předky moderních Indů.[5]

V roce 2015 skupina genetiků vedená Davidem Reichem také na základě analýzy DNA dospěla k závěru, že indiáni v Jižní a Střední Americe mohou mít dvě skupiny předků.[6] A jedna z nich souvisí s domorodými Australany a obyvateli Andamanských ostrovů (poslední dvě skupiny jsou ve skutečnosti jen různými částmi stejné migrační vlny z Afriky).

 Místo závěru

Možná je nová práce jednou z nejvýznamnějších v oblasti archeologie prováděné latinskoamerickými vědeckými skupinami. A i když je to nepochybně zpochybněno, Ruth Grunn má pravdu: nová práce jasně ukazuje, že „model Clovis-first by měl být zrušen“. Bylo to poprvé, co to znělo s takovou konečností, a konečnost je zde dobrým znamením. Pochopení, že lidé přišli do Nového světa dvakrát dříve, než se dříve myslelo, je velkým podnětem k prozkoumání toho, jak náš druh ve skutečnosti osídlil svět, ve kterém žijeme.


Hlavní zdroj:
Nový svět byl osídlen dvakrát dříve – ale není známo kým. 22.07.2020. Online: https://naked-science.ru/article/anthropology/novyj-svet-zaselili-vdvoe-ranshe-no-neizvestno-kto

Další zdroje:

[1] The timing and effect of the earliest human arrivals in North America.  22.07.2020. Online: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2491-6
[2] Vlny Nového světa. Jak vědci přehodnocují historii osídlení Ameriky. Online: https://nplus1.ru/material/2019/06/18/new-world-migrations
[3] Human occupation of northern Australia by 65,000 years ago. 20.07.2020. Online: https://www.nature.com/articles/nature22968
[5] Evolutionary population history of early Paleoamerican cranial morphology. 22.02.2017 Online: https://advances.sciencemag.org/content/3/2/e1602289
[6] Genetic evidence for two founding populations of the Americas. 21.07.2015 Online:https://www.nature.com/articles/nature14895 

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..