Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a ZajímavostiEkologie

Posvátné jezero Titicaca pokryly odpadky

Jezero Titicaca, vmáčknuté mezi vrcholky hor pokrytých sněhovými čepicemi, bývalo svého času uctíváno Inky, kteří věřili, že se v jeho temně modrých vodách zrodilo samo Slunce. V současnosti jsou ale břehy největšího jihoamerického jezera pokryty mrtvými žábami, vyhozenými plechovkami od barev a taškami plnými rozmáčených odpadků, jak to napsala agentura AP.

Čtěte více: https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/430991-posvatne-jezero-titicaca-pokryly-odpadky.html

Moje poznámka:
Ekologie je něco, co je na řadě míst Jižní Ameriky teprve na začátku a v plenkách. Problém je v systému a v mentalitě lidí. V Peru není problém narazit na ilegální skládky téměř všude a nikdo to neřeší. Pro Evropana, uvyklého na pořádek, může být ledabylost a nepořádek na ulicích nebo podél silnic docela šok. Nemusí to být jen odpadky z domácností, ale třeba i stavební suť nebo různé odpady z důlních činností, které jsou vypouštěny přímo do řek atd. Jak se proti tomu dá bojovat, když někteří odpad sklápějí z aut přímo do řek, jak ukazuje video deníku El comercio? [1] To vyvolává nebezpečí celé řady nemocí, které v Evropě už pomalu neznáme.
Ti bohati mají svoje rezidence v pořádku, protože si to mohou zaplatit. Ty chudé to nezajímá, potřebují hlavně přežít. Ale obě skupiny spojují chybějící návyky a třídění odpadu je v podstatě směšné slovo. Dá se to vyjádřit i tak, že uklizeno je hlavně uvnitř domu, ale co je venku přede dveřmi – není moje – a může mi to být ukradené.
Politika je v tomto sektoru často taková, že slibem nezarmoutíš. Přitom projekty a možnosti jen čekají na schopné podnikatele. Uvidíme, jak se tomu povede v případě jezera Titicaca. Chybí investice do projektů, které by motivovaly lidi více se starat o svoje okolí. Je to moc špatné a žalostné. Bohužel, je to jen vrcholek ledovce, který malinko vyčnívá jen díky tomu, že oblast je turisticky zajímavá.

Zdroje:

[1] Firman petición para frenar arrojo de basura en el río Amazonas. El Comercio, 09.03.2016. Online: http://elcomercio.pe/sociedad/amazonas/firman-peticion-frenar-arrojo-basura-rio-amazonas-noticia-1884854?ref=flujo_tags_520944&ft=nota_4&e=titulo

Přečtěte si také:  Velká peruánská zeď 

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..