Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Brazílie: Samota v Amazonii ji stála život

Britská kajakářka Emma Kelty, která se vydala sama na kajaku doprostřed Amazonie byla nalezena mrtvá v Brazílii. Ještě předtím stihla prostřednictvím Facebooku požádat o pomoc. O tři dny později byla nalezena mrtvá.

Emma Kelty (43), [1] opustila práci ředitelky jedné britské školy v roce 2014 aby si splnila svůj sen a mohla cestovat. Vyzkoušela si například lyžování na jižním pólu a nebo procestovala Spojené státy. Nakonec se rozhodla, že projede na kajaku a bez doprovodu řeku Amazonku. Dala si za cíl sjet řeku od pramene v peruánských Andách až po Atlantský oceán.

Předpokládaná trasa plavby.

Kelty dokumentovala svoji cestu na Facebooku, a jedna z posledních zpráv byla: „Chtějí mi ukrást loď a mě zabijou, to je skvělé!” napsala v jednom příspěvku.

Zdroj: Facebook Keltyové.

Po jejím zveřejnění, dne 10. září 2017 napsala další, uklidňující zprávu: „Jsem mimo nebezpečí. Vše ok” Pak se Kelty, odhodlaná dokončit cestu přes Amazonii až do Atlantiku, vydala dál po proudu.

Zdroj: Facebook Keltyové.

Ve své poslední zprávě, zveřejněné 13. září 2017, napsala, že se setkala se třemi „okouzlujícími“ vesničany, kteří přespali poblíž jejího stanu. Nicméně, podle deníku The Guardian, [2] o hodinu později Kelty požádala o pomoc.

Brazilské úřady oznámily, že se k jejímu stanu přiblížila skupina sedmi lidí, která pobývala na ostrově, poblíž brazilského města Lauro Sodré. Tito lidé jí ukradli osobní věci a dvakrát po ní vystřelili z brokovnice. Pak se zbavili těla tím, že ho hodili do řeky. Policie zatkla tři lidi a hledá ostatní. Sedmnáctiletý chlapec, který byl zatčen, přiznal úřadům, že Kelty okradli a následně ji zavraždili.

Může to být děsně “cool”, vyrazit si sami do amazonské džungle. Chcete-li zažít dobrodružství a navíc solo, bez zkušenosti, je to prakticky sebevražda. Jsou známy případy samostatných cestovatelů, kteří jezdili sami po světě a v Mexiku se dostali do spárů kartelu Sinaloa, [3] kde byli okradeni a brutálně zmláceni. To je ještě ta lepší varianta. Stačí málo, špatně se projít po nějaké ulici, nechat se vyprovokovat a končíte.

V případě této ženy, která sama cestovala do srdce Amazonie, je to lidský hazard. Nejde jen o nebezpečí ze strany fauny a flóry, nebo některých indiánských kmenů, ale v Amazonii existuje nebezpečí i ze strany drogových kartelů, ilegálních hledačů zlata a dalších band, které se v divočině neustále potulují. Výlety do džungle nelze nikdy brát na lehkou váhu a vždy se účastnit výletu za doprovodu zkušených průvodců.

Přečtěte si také:  Sexuální zneužívání žen v Bolívii

Zdroje:

[1] Kelty, E.. Facebook. Online: https://www.facebook.com/emmatamsinkelty1?fref=ts
[2] Slawson, N.: ‚I will have my boat stolen‘: final days of British kayaker killed in Brazil. 20.09.2017. Online: https://www.theguardian.com/world/2017/sep/20/emma-kelty-british-kayaker-brazil
[3] Sinaloa (kartel). Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sinaloa_(kartel)

Tomáš

cestovatel, publicista.

2 komentáře: „Brazílie: Samota v Amazonii ji stála život

  • Proti 7 domorodcům můžete být klidně 3 a je vám to k ničemu. To samé s oněmy drogovými kartely. Nezodpovědné není jet někam sám nýbrž na základě malého procenta incidentů tvrdit, že je to prakticky sebevražda….
    Neříkám, že je to bezpečné a kort pro ženu, ale rozhodně je větší šance, že se nic nestane…

    Reagovat
    • Kromě toho, že komentář nedává vůbec smysl, je spíš sebevražda číst věty s  gramatickými chybami a slovem „kort“ 😀

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..