Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Jak je to se záhadnými tunely pod Jižní Amerikou?

Tunely obvykle vytvořil člověk, nebo vznikly během tisíců či milionů let pohybem vody. V určité oblasti Jižní Ameriky se však nacházejí tunely dostatečně velké na to, aby jimi mohli procházet lidé, a dokonce i některé dostatečně velké na to, aby jimi mohla projíždět auta. Kde se vzaly? Byly nebo nebyly vytvořeny člověkem?

O záhadných tunelech psala v roce 1877 v knize „Isis odhalená“ ruská teosofka a spiritualistka Jelena Petrovna Blavatská (1831-1891). Píše, že Incká říše neexistovala jen na povrchu, ale také v podzemí vybudovala rozsáhlou síť tunelů. Věda si dlouho s těmito tunely nevěděla rady, a tak se tématu zmocnili nadšenci, vymýšlející si různé fantastické hypotézy o podzemních dálnicích, vybudovaných dokonce mimozemšťany.
Až poměrně nedávno si badatelé ale všimli, že stěny tunelů jsou od podlahy až ke stropu pokryty obřími stopami po drápech. Geologové tunelům říkají „paleobuřiny“, a domnívají se, že je vyhloubil dnes již vyhynulý druh obrovského pozemního lenochoda.

Drápy obřích lenochodů na stěnách jeskyní. Zdroj: [1]
Drápy obřích lenochodů na stěnách jeskyní. Zdroj: [1]

Heinrich Frank, profesor na Federální univerzitě Rio Grande v Brazílii, našel tunely náhodou při prohlídce staveniště. V městečku Novo Hamburgo byly na počátku roku 2000 objeveny první tunely, což vedlo k mnohaletému výzkumu a objevování dalších tunelů. Do té doby se o lenochových tunelech vědělo jen málo a od jejich prvního objevu našel Frank a jeho tým výzkumníků jen v oblasti Rio Grande do Sul více než 1 500 tunelů. Mnohé z větších nor se táhnou v délce stovek metrů a rozvětvují se do různých dalších směrů. Největší z nich měří 600 m na délku, 1,8 m na výšku a je široká od 1 do 1,5m. Po přepočtu to znamená, že jen na vytvoření této jediné nory bylo vykopáno 4 000 tun hlíny!

To, že nory „narostly“ do tak velkých rozměrů, částečně souvisí s tím, jak obětavě je generace lenochodů hloubily. Jednak starověcí lenochodi byli velcí jako sloni. Největší nora byla pravděpodobně budována v průběhu několika generací lenochodů, kteří na jejím rozšiřování pracovali v týmech. Dnes tedy víme, že záhadné tunely pod Andami a Amazonií vykopali teprve nedávno vyhynulí (pod)zemní lenochodi velikosti slona, které nazýváme „Megatherium“ nebo „Megalonyx“), kteří žili ještě před 10 000 lety.

I když se s takovým obřím lenochodem se opakovaně setkává hrdina románu Ludvíka Součka (1926-1978) „Bohové Atlantidy“, toto zjištění patří k největším objevům zoologie posledních dekád.

Zdroje:

[1] Heinrich Theodor Frank: Hallan tuneles en Brasil excavados por una criatura misteriosa. El Observador. 12.04.2017. Online: https://www.elobservador.com.uy/nota/hallan-tuneles-en-brasil-excavados-por-una-criatura-misteriosa-2017412500

Přečtěte si také:  Magické zaklínadlo jménem “Zlatá země”

[2] El misterioso túnel descubierto que tiene más de 10 mil años de antigüedad. InfoBae. 21.04. 2017. Online: https://www.infobae.com/mix5411/2017/04/21/el-misterioso-tunel-descubierto-que-tiene-mas-de-10-mil-anos-de-antiguedad/

[3] T. Stěhule: Záhada podzemní říše Inků vyřešena. 0 Online: http://tom-stehule.com/2020/07/04/zahada-podzemni-rise-inku-vyresena/

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..