Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Tzompantli jako obraz krutého mexického kultu

V mexickém hlavním městě Mexiko City byla v roce 2015 vykopána z dvoumetrové hloubky zvláštní aztécká stavba. V základech tohoto města totiž spočívá jiné, daleko starší město – Tenochtitlán, proslulé hlavní město Aztéků. To bylo doslova španělskou conquistou zadupáno do země, neboť pro ně bylo spojením všeho ďábelského. Možná i stavba, která byla objevena, přispěla svým dílem k zániku města.

Stavba se nazývá Tzompantli, což v jazyce náhuatl (jazyk Aztéků) znamená “řada lebek”. Jednalo se o opravdu hrůzný nález, jelikož stavba byla vybudována z tisíců lebek, úhledně srovnaných do podoby zdi. Byla objevena odborníky z INAH (Instituto Nacional de Antropología e Historia, nebo-li česky Národní institut antropologie a historie) v historickém centru města Mexiko City, v těsné blízkosti chrámu Templo Mayor. Ten byl hlavní dominantou aztéckého Tenochtitlánu.

Infografika Tzompantli v Mexiko City. Zdroj: 
heraldodemexico.com.mx

V Mexiku se jí také říká “velká Tzompantli” kvůli rozměrům, kterých dosahuje. Její délka přesahuje třicet čtyři metrů, šířka je asi dvanáct až čtrnáct metrů, a je asi pět metrů vysoká. V dolní části má kruhovou strukturu. Dá se říci, že se jedná o jakýsi dlouhý obří stojan s naraženými lebkami, který je doplněný dvěma válcovitými stavbami, jež jsou sestaveny z velkého množství lidských lebek.

Zeď lebek zvaná Tzompantli. Zdroj: [5]

Aby bylo možné takový oltář vyrobit, byly v lebkách vytvořeny otvory, což umožnilo  je vrstvit na sebe. K uctívání bohů se používaly hlavy nepřátel, a to za účelem udržení plodnosti jejich plodin a usmíření hlavního boha Aztéků, který se jmenoval Huitzilopochtli.[1] Ten byl bohem války, Slunce, lidských obětí a také patron města Tenochtitlánu.

Lebky byly řazeny těsně vedle sebe. Zdroj: [5]

Tzompantli byl zvláštním oltářem, kde byli lidé zvlášť vybíráni k tomu, aby vykonali patřičný rituál. Kněží nejprve odstranili nožem srdce oběti, které umístili do kamenné krabice zvané cuauxicalli, aby ho později snědli. Poté byly mrtvolám useknuty hlavy, a hlavy byly zbaveny měkkých tkání. Celý rituál končil obřadním umístěním lebky na oltář Tzompantli. Byl to trochu jiný rituál, než ten známější, prováděný na vrcholech aztéckých pyramid.

Rituál při kterém byla useknutá hlava umístěna na oltář Tzompantli. Zdroj: [5]

Je dobré podotknout, že 75% všech lebek patří mužům ve věku mezi 20-35 lety, kolem 20% patří ženám a dokonce je tam i 5% dětských lebek.

Tento typ kultu byl považován Aztéky za základní, protože to byl způsob, jak zaplatit bohům, v tomto případě bohu Huitzilopochtli. Tzompantli z Mexiko City není jediný podobně známý oltář. V současné době existují i další oltáře umístěné v Chichén Itzá nebo Tule.

Model napíchnutých hlav na Tzompantli. Zdroj: [internet]

Pro úplnost je třeba doplnit, že první aztécké osídlení města se datuje přibližně mezi roky 1320 až 1350, ale s velkou pravděpodobností zde již existovalo nějaké město. [2]

Přečtěte si také:  Mumie z Arequipa

Když se v roce 1521 vylodil Hernán Cortéz, byly po urputných a krvavých bojích s Aztéky zbořeny prakticky všechny domy v Tenochtitlánu. Po svém vítězství dovolil Cortés obyvatelům města volný odchod a brzy se začalo s opravou města. Kanály byly zasypávány ruinami budov, byly opraveny ulice a zásobování vodou.

Dva měsíce po dobytí, se mohli opět vrátit původní obyvatelé Tenochtitlánu.

Španělé si z trosek aztéckých staveb, vybudovali v centru nový palác a dali tak vzniknout novému městu postavenému z popela toho starého. Několik málo zbytků původního města patří od roku 1987 ke Světovému dědictví UNESCO. Zbytek moderního města má dnes obrovský problém s nedostatkem vody a k původnímu konceptu aztéckého města propojeného vodními kanály má na míle daleko.[3]

Zdroje:

[1]Huitzilopochtli. Wikipedia. Online:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Huitzilopochtli

[2] Tenochtitlán. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tenochtitlán

[3] Stěhule, T.: Mexico City: problém jménem voda. tom-stehule.com. 17.02.2018. Online: http://tom-stehule.com/2018/02/17/mexico-city-problem-jmenem-voda/

[4] Gallardo, R.; Viridiana, V.: ¿Qué es Tzompantli? 27.08.2015. Online: https://prensadigitalup.wordpress.com/2015/08/27/que-es-tzompantli/

[5] Sacrificios humanos mexicas. El Español Digital. Online: https://www.xn--elespaoldigital-3qb.com/sacrificios-humanos-mexicas/

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..