Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Centrem operace Kondor byla Argentina

Operace organizovaná ze Severní Ameriky a prováděná vojenskými vládami Jižní Ameriky měla za cíl skoncovat s politickými oponenty. Nedávné odtajnění archivů o poslední argentinské diktatuře ukazují, že Buenos Aires fungovalo jako regionální ředitelství operace Kondor (Plán Kondor), kontinentálního systému organizovaného Spojenými státy a prováděné vojenskými vládami Jižní Ameriky. Byla charakterizována zmizením a likvidací politických oponentů.

Zpravodajské služby USA potvrdily, že tak velké množství archivů nebylo nikdy v minulosti doručeno do žádné jiné země: existuje 49 000 stran, které jsou již v rukou argentinských úřadů a očekává se, že jim lépe pomohou dozvědět se něco o dobách státního teroru v této jihoamerické zemi.

24. března 1976, den státního převratu, kdy se diktátor Jorge Rafael Videla ujímá vedení Argentiny.

Organizace pro lidská práva odhadují, že jen v letech 1976 až 1983 zmizelo na 30 000 lidí a mnoho rodin dosud nenašlo pozůstatky svých blízkých nebo neví, jak a kde byli tito lidé zabiti.

Zveřejnění je historickým průlomem, protože odhaluje byrokratické pozadí diktatur z Chile, Paraguaye, Bolívie, Brazílie, Uruguaye a Argentiny, kde fungovalo správní centrum, jež zločiny proti lidskosti organizovalo. V dokumentech je Washington označován v rámci Plánu Kondor jako “Operace Theseus”, případně, když se mluvilo o “Kondoru 1” jednalo se o Buenos Aires.

Vládní delegáti se tam vždy sešli, aby koordinovali pracovníky pracovních skupin, tj. Jednotek ve službách diktatur, aby unesli nebo zaútočili na definované cíle. Na jednáních se řešily politické náklady operací a termíny jejich provedení. Pokud nedošlo ke shodě, byly pro každou zúčastněnou zemi vydány zápisy, ale pokud došlo k dohodě o vybraných obětech, začalo porušování lidských práv v regionu, s podporou Bílého domu. Archivy zejména odrážejí skutečnost, že tyto latinskoamerické země podepsaly dohodu o spolupráci, aby mohly provádět „operace proti podvratným cílům“.

Brazílie a Bolívie, které byly také řízeny diktaturami, se účastnily s menší intenzitou v této kontinentální síti.

Organizace

Operační centrum se sídlem v Argentině pracovalo od 9:30 do 12:30, pak měli pracovníci dvouhodinovou přestávku a opět pokračovali ve svých úkolech od 2:30 do 19:30 (místního času). Centrum bylo tvořeno agenty jihoamerických zpravodajských služeb, kam každá země poslala minimálně čtyři členy. Každá z účastnících se diktatur se tak zavázala, že na začátku Plánu Kondor investuje do Centra 10 000 dolarů, a na konci každé trestné činnosti, v době ne delší než 15 dnů, musí přidat podobnou částku. Navíc na provoz centra přidávali měsíční symbolickou částku 200 dolarů.

Přečtěte si také:  Mumie z Arequipa

Plat pracovních skupin

Podle dokumentů zaslaných administrativou Donalda Trumpa argentinskému ministerstvu spravedlnosti, nájemní zabijáci té doby účtovali „3500 dolarů na osobu na 10 dní“, plus pevnou částku 1 000 dolarů na ošacení. Takzvané pracovní skupiny v zahraničí tvořilo až pět členů, „členové jedné nebo více služeb podle jejich zkušeností, osobní kvalifikace a cílových charakteristik“.

Definice cílů

Oběti byly pečlivě vybrány při vojenských jednáních: „Každý zástupce předkládá svůj výběr cíle ve formě návrhu. Konečný výběr cíle bude proveden hlasováním a bude určen prostou většinou“, uvádí se ve zprávě z dokumentů.

Jakmile Operační centrum vybralo cíle svých plánů, místní zpravodajské služby je měly za úkol identifikovat, najít a sledovat, informovat argentinskou základnu, a pak se stáhnout. Pouze jeden člen zpravodajského týmu byl oprávněn kontaktovat středisko.

Operační týmy pak musely „vyřídit cíl“, přičemž bylo nutné dodržet tři základní kroky: „A, zachytit cíl, B, splnit operaci a C, uniknout“.

Zdroje:

[1] Baia E.: Documentos desclasificados por EE.UU. revelan que Argentina era la sede principal del Plan Cóndor, 15.04.2019. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/311781-documentos-desclasificados-eeuu-argentina-plan-condor

[2] Operace Kondor. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Kondor

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..