Neděle, 19 května, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Honba za zlatem zničila celé civilizace

Kolumbus vyplouvá z Evropy směr západ. Chce učinit pouze nový zeměpisný objev? O pár let později proniká Cortez k mexickým Aztékům. Jde mu o poznání jejich kultury? Pizarro putuje ještě dál do srdce Jižní Ameriky, až k samotným Inkům. Zajímá se o jejich způsob života?

Ne, těmto mužům jde úplně o něco jiného. Zlato, stříbro, diamanty byly hnacími motory jejich výprav do Ameriky. Nešli sami. Stovky dalších Španělů je provázely a skloňovaly slovo zlato ve všech pádech. Snadno pak tito dobrodruzi uvěřili vyprávění Indiánů, že daleko v horách u velkého jezera se rozkládá země oplývající timto zlatem.

“V den královy korunovace prý jeho lid snese všechny poklady země, krále svléknou, natřou mu tělo drahými pryskyřicemi a posypou ho zlatým prachem. Pak král vypluje na posvátné jezero, ponoří do něho všechny poklady a smyje ze sebe zlatý prach. V té zemi je zlata jako jinde kamení.” 

Dvě století lidé věřili, že Eldorádo skutečně existuje. I francouzský osvícenec Voltaire už v polovině 18. století popisuje Eldorádo jako zemi, kde si kluci hrají s kotouči ze zlata a drahokamů. Dvě století hledali dobrodruzi skoro všech národností odpověď na otázku, kde leží Eldorádo. Pak teprve pochopili svůj veliký omyl, omyl, za který se tvrdě zaplatilo mnoha životy … I taková je lidská podstata, honba za mýty, jejímž výsledkem je devastace, smrt a bída. Do dnešních dní jsme se nepoučili, jen Eldorádo bylo vyměněno za jiné přeludy.

Jak ale ukázaly poslední výzkumy, legenda o El Doradu, pramení z údajů o obřadu kultury Muisca, lidí, kteří byli mimo jiné znamenitými zlatníky, působícími v centrální Kolumbii od 8. století.

Asi padesát kilometrů na severovýchod od hlavního města Bogoty leží jezero Guatavita. Španělští kronikáři popsali podle údajů domorodců ceremoniál, podle kterého každý nový panovník tohoto národa prý musel vykonat u jezera obřad. Z rákosí byl postaven vor a na něj byly naloženy zlaté poklady. Za přihlížení davů, a za zvuku hudby se náčelník či nový král na břehu jezera svlékl do naha, byl natřen pryskyřicí a pomazán zlatým prachem. Poté vstoupil Eldorado (ze španělského El Dorado – Zlatý muž) na vor. S ním prý čtyři další „pozlacení“ hodnostáři, spolu s poklady pro bohy. Na voru dopluli doprostřed jezera. Hudba ztichla a oni učinili oběť. Do temné hlubiny vhodili zlaté předměty a vykoupali – omyli v ní svá těla. Tímto obřadem se stával Eldorado uznaným králem kmene. Zvyk byl potvrzen archeologickým výzkumem, a našel se i zlatý model takového voru se soškou vládce. Popis rituálu oslnil Evropany natolik, že na jeho základě vybájili celou tajemnou zemi, plnou zlata.

Přečtěte si také:  {:cz}Pramáti Mexičanů a zrádkyně svého národa{:}{:es}Pramati de los mexicanos y traidora a su nación{:}

Zdroj:

[1] Stěhule, T.: Magické zaklínadlo jménem “Zlatá země”. 07.09.2019. tom-stehule.com. Online: http://tom-stehule.com/2019/09/07/magicke-zaklinadlo-jmenem-zlata-zeme/

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..