Pátek, 26 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Měsíční kámen Inků

Tento jedinečný artefakt se nazývá Quillarumiyoq a měl zřejmě velký význam pro starověké jihoamerické civilizace. Podle různých verzí je považován buď za lunární nebo sluneční kalendář Inků. Jde o oltář nebo chrám?

Quillarumiyoq je polokruhová skulptura, vytesaná do skály, se sedmi symetrickými hranami. Nachází se necelých 50 kilometrů od starého inckého města Cusco. V minulosti byla celá oblast kolem “kalendáře” uzavřena, protože byla v soukromém vlastnictví. Přístup k artefaktu byl umožněn až na konci 20. století.

Zdroj [1]

Quillarumiyoq v kečuánštině  znamená „místo měsíčního kamene“ nebo „vládce měsíčního kamene“. Quilla je měsíc; -rumi- je kámen, ale konec -yoq- je interpretován jako „místo“ a označení příslušnosti k někomu nebo něčemu.

„Měsíční kámen“ je jedinečný artefakt, protože až dosud nic podobného v Peru ani v celé bývalé Incké říši nebylo nalezeno. Na skále se nenašly stopy po nástrojích (bronzových nebo kamenných), které měli tehdy Inkové k dispozici. Navíc skála, ve které je “kalendář” vytesán, se skládá z poměrně pevné odrůdy vápence.

Zdroj [1]

I když časy starobylé incké říše jsou stovky let pryč, měsíční kámen stále zaujímá důležité místo v obřadní kultuře místních Indiánů. Trvalá christianizace v regionu během dobyvatelského období dosud nedokázala odstranit ze života původních obyvatel Jižní a Střední Ameriky pohanské víry Indiánů, které byly překvapivě promíchány se zavedeným evropským náboženstvím.

Peru má mnoho záhad a účel „měsíčního kamene“ je jistě jednou z nich

Je těžké říci, co přesně  „měsíční kámen“ vlastně byl: kalendář? Hodiny? Nebo součást chrámu? Nevíme, jedna věc je však jistá – toto místo je dodnes posvátné. Navíc v Peru a zejména v regionu Cusco je zvláštní ještě jedna věc. Prakticky všechna místa, kde jsou kvalitně zpracované kameny a skály, byla Indiány považována v různé míře za posvátná. A v této souvislosti vyvstává otázka, co bylo primární: byl pro Indiány posvátný samotný vzhled složitých a nadměrně náročných tvarů a artefaktů, nebo jim sami dali posvátný status?

A pokud se budeme držet druhé verze, není divu, že stejný objekt by mohl být použit zcela odlišnými způsoby. Aniž by znali původní význam a účel artefaktu, Inkové, kteří ho přiřadili svým bohům, by zde mohli uspořádat chrám a svatyni, a dokonce jej použít jako kalendář – pokud by stačilo zapojit představivost.

Připomeňme ještě další funkci tohoto místa. Nedaleko je malá přírodní jeskyně, pokrytá zevnitř masivními bloky, polygonálního zdiva. Na některých místech, navzdory nedostatku místa, jsou bloky tak pevně připevněny k sobě, že není možné mezi ně vložit ani vlas. Je těžké si představit, proč někdo potřeboval obložit kamennými bloky stěny jeskyně.

Přečtěte si také:  Tajemný pás děr v peruánské poušti

Zdroje:


[1] Kiyarumiyok: jedinečný artefakt starověké civilizace. 17.02.2021. Online: https://zen.yandex.ru/media/lah/kiiarumiiok-unikalnyi-artefakt-drevnei-civilizacii-602bdf07f4991829405b30a6

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..