Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Starověké pyramidy Canta Gallo ukryté hluboko v džungli

Canta Gallo – tisíce let staré kamenné pyramidy ležely nedotčené hluboko v džungli Indio Maíz na jihozápadě Nikaraguy. Někteří toto místo nazývají ztraceným městem starých Indiánů, ale o historii těchto staveb se ví jen velmi málo. Místo zvané Canta Gallo je posvátné pro lidi kmene Rama, potomky Indiánů Chibche. 

„Tady se scházeli naši předkové,“ říká náš průvodce Margarito a ukazuje na obří kamennou pyramidu podobnou schodišti uprostřed vegetace. Sedí klidně na schodech, aby nám svou lámanou kreolskou angličtinou vyprávěl neuvěřitelné příběhy a mísil slova španělštiny jako indiáni kmene Rama.

Cestovali jsme osm hodin na malém člunu ze skelných vláken z již odlehlého San Juan de Nikaragua, přespali jsme hluboko v džungli se slepicemi a netopýry a jednu hodinu jsme šlapali hustou vegetací, abychom se dostali do Canta Gallo. Nevěděl jsem, co mám čekat, když se Salomon, indián kmene Rama, který nás zpočátku přivedl dolů po Rio Indío, ráno zeptal, zda bychom nechtěli vidět pyramidy v Canta Gallo. Tohle jsem ale určitě nečekal.

Domorodí obyvatelé Nikaraguy jsou nejblíže spřízněni s obyvateli Panamy a Kolumbie mluvícími jazykem choco. Většina z těchto skupin nebyla plodnými staviteli, na rozdíl třeba od Aztéků nebo Mayů dále na sever. To je část toho, co dělá Canta Gallo tak výjimečným; je to jedno z mála míst v Nikaragui, kde můžete vidět ruiny starověkých pyramid postavených některými původními obyvateli země. Abyste se tam dostali, budete muset cestovat hluboko do džungle Indio Maiz v jihozápadní Nikaragui. Místo je posvátné pro indiány Rama, potomky Chibcha. O Canta Gallo je známo poměrně málo, ale někteří věří, že je to ztracené město. Vzhledem k tomu, že oblast je odlehlá, zřícenina dosud nepřilákala davy turistů.

Zdroje:

[1] https://www.upi.com/Archives/1992/09/23/Nicaragua-begins-investigating-apparent-Mayan-pyramids/7668717220800/
[2] https://www.sciences-faits-histoires.com/blog/archeologie/nicaragua-les-pyramides-de-canta-gallo-1.html
[3] https://www.bizarreglobehopper.com/blog/2014/09/22/canta-gallo-rama-indian-pyramids-indio-maiz/
[4] https://www.facebook.com/watch/?v=1173442013223471

Přečtěte si také:  {:cz}Posvátná andská geometrie{:}{:es}Geometría Sagrada de los Andes{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..