Neděle, 30 června, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Paní z Aspery

V Peru vytvořili obličej aristokratky z časů kultury severního Chico
Peruánští vědci ukázali, jak mohla vypadat aristokratka z Norte-Chico – z předkolumbijské civilizace, také známá jako Caral Supe. Mumifikované pozůstatky ženy byly nalezeny na archeologickém nalezišti Aspera. Nachází se asi 20 kilometrů od starobylého sídla Caral.

V Peru vytvořili obličej aristokratky z doby kultury Norte-Chico

Ruth Shadi, archeoložka: „Našli jsme ženu s vysokým společenským postavením, jedna z žen Cuatro Tupus. Dekorace nalezeného hrobu ukazuje, že žena byla ve vysoké pozici.“

Obličej starobylé aristokratky rekonstruovali dva měsíce. Tomu pomohla dobře zachovaná lebka a znalosti archeologů.

Cicero Moraes, odborník na rekonstrukci obličeje: „Největší obtíž je znovu vytvořit obličej, založený na tvaru lebky. Není možné ji snadno obnovit bez spoléhání na historii, a bez konzultace s archeology.“

Různé šperky, vyřezávané sochy a další artefakty nalezené v hrobce poblíž ostatků mluví o vysokém společenském postavení staré ženy. Vědci zjistili, že aristokratka zemřela ve věku 40-50 let.

Kultura severního Chico vzkvétala od 3000 do 1700 př.n.l. Toto je nejstarší ze všech známých států Ameriky, které existovaly v předkolumbijských dobách. Civilizace severního Chico se vyznačuje úplným nedostatkem keramiky, a velmi malým počtem uměleckých děl.

Čtěte:

Přečtěte si také:  Inkové byli více diplomaté než válečníci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..