Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Mexická sekta se chystá na konec světa

V roce 2012 skupina sektářských fanatiků zbourala školu v jedné vesnici v Mexiku. Fanatici to udělali prý na příkaz svaté Rosarie, která jim rozkázala zlikvidovat toto “útočiště Ďábla”, což jim bylo sděleno prostřednictvím jakési vědmy. Zpráva obletěla celý svět.

Historie sekty je stará přes čtyřicet let. Tato „jediná teokracie v Mexiku“ byla založena v roce 1973, kdy se jisté Gabině Sánchez údajně zjevila svatá Rosarie, která ji přikázala vyhledat kněze, Nabora Cárdenase, a předat mu zprávu, aby vybudoval náboženskou komunitu, kde by se věřící modlili za spásu lidstva. Později se sami zakladatelé nazvali jako Papa Nabor, a ona (Gábina), Mama Salomé.

Jejich sídlo, takzvaný Nový Jeruzalém [1] – který se nachází v regionu Tierra Caliente, (Michoacan, Mexiko), žije v jiné době, inspirované vlastními dogmaty, a to nejen proto, že pro ně neplatí letní čas, ale také proto, že většinu času věnují modlitbám před hrozícím „koncem světa“.


Vyšlo najevo, že v komunitě je zakázáno číst noviny, používat počítače, dívat se na televizi, poslouchat rádio nebo provozovat různé sporty s míčem – „pro jeho podobnost se Zemí“, kde každý kopanec do míče by znamenal kopanec do planety. Nesmí se zde také pít alkohol a kouřit.

Samotná “Salome” říká, že se jí zjevila svatá Rosarie, a varovala ji před blížícím se koncem světa. Jak již bylo zmíněno, teologickou stránku církve měl na starosti hlavní kněz Nabor Cárdenas (1910-2008), [2] který proslul svým nesouhlasem s II. vatikánským koncilem. [3] V regionech Michoacán, Guerrero, Chiapas a Oaxaca naverbovali prosťáčky a vytvořili komunitu s argumentem, že na Zemi nastane brzy konec světa.

K přesvědčení lidí pomohly údajné zázraky, jako třeba vzkříšení mladíka z mrtvých a prý “vyléčení” mrzáků. Na toto téma vyšla kniha s titulem “Tvář ďábla” [4] od mexického novináře Jesúse Lemose. Ten v knize líčí, že Cardenas poslal dopis papeži Pavlu VI [5] s výzvou, aby opustil své místo ve Vatikánu a popisuje, jak Mama Salome a Papa Nabor světili vlastní kněze, za což byli katolickou církví exkomunikováni.

V knize se dále popisuje, jak Nabor Cárdenas udržoval vřelý vztah s Institucionální revoluční stranou (PRI), která po mexické revoluci [6] ovládala politický život Mexika po většinu dvacátého století. Bylo běžné, že tento klerik „seděl u jednoho stolu s guvernéry“ a také chodil do oficiální prezidentské rezidence Los Pinos, protože byl bratranec bývalého prezidenta Lazaro Cardenase [7], který financoval jeho projekty přesto, že byl jako „radikální komunista“ proti církvi.

Přečtěte si také:  "Záhadný" zvonící kámen

Proč to zmiňuji? Tato sekta oznámila konec světa již třikrát: v roce 1980, 1988 a 1999. Vzhledem k tomu, že konec nenastal, rozhodl se Nabor Cárdenas požádat jejich jasnovidce “Agapita”, pro koho by měli věřící hlasovat v průběhu voleb. Ten prostřednictvím “cizího hlasu” určil, aby všichni hlasovali pro PRI.

Papa Nabor umírá v roce 2008 a věštec Agapito Gómez Aguilar převzal politickou a náboženskou kontrolu nad městem. Tento muž, kterému jeho stoupenci věřili jeho věštecké schopnosti, byl obviněn ze znásilnění dvou dívek – jedenáctileté Maríe Remedios Cruz, která s ním pak byla těhotná a dále Rosarie Cruz Rivera. V roce 1998 byl zatčen, avšak v únoru 1999 byl propuštěn.

Kněz Antonio Lara Barajas, přejmenován na svatého Martina z Tours, se po smrti Agapita Gómeze Aguilara stal nástupcem Papa Nabora. Komunitu vede společně s dcerou Agapita, Rosou Gomez Gomez, která je novou oficiální věštkyní sekty. [8]

Konflikt kvůli vzdělávání

K dnešním dnům Nový Jeruzalém obývá asi 3000 rozdělených lidí: asi 2000 stojí za Martinem z Tours, zatímco ostatní ho odmítají, protože mají mírnější pohled na náboženství a chtějí, aby jejich děti chodily do školy. Rozkol se odráží i v politice, protože první stále ještě inklinují k PRI, ale druhá skupina dává přednost Straně demokratické revoluce (PRD). Tyto boje o moc mají za následek nejméně tři vraždy.

V červenci 2012 se dostal na přední stránky novin konflikt ohledně škol a vzdělávání v Novém Jeruzalémě. Muži s kladivy zničili jedinou školu v místě a spálili všechny učebnice a vlajku Mexika. Odpadlíci z frakce se pokusili vzít své děti do školy v některém z domů v rámci domácího vzdělávání, ale následovníci Martina z Tours jim v tom zabránili. Po příjezdu policie, když se důstojníci rozmístili kolem vstupů do vesnice, lidé ze sekty před nimi zpívali a tančili s texty: „Jsme v klidu. Pokud se něco stane, bude to vůle Boží.
Zbořená škola byla přestavěna, ale stále zůstává latentní konflikt mezi umírněnými a tvrdým jádrem proti vzdělávání nejmenších: návrat do tříd roce 2016 znamenal, že Martin z Tours převzal kontrolu nad školkou, základním a středním školstvím, a začal požadovat, aby se zavedly náboženské hodiny a začaly se organizovat sezení s poselstvími Panny Marie Růžencové [9].


Zdroje:

[1] Nueva Jerusalén (Michoacán). Wikipedie. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Nueva_Jerusalén_(Michoacán)
[2] Nueva Jerusalén, su origen. Catholic.net. Online: http://www.es.catholic.net/op/articulos/6230/cat/1112/nueva-jerusalen-su-origen.html
[3] Druhý vatikánský koncil. Wikipedie. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Druhý_vatikánský_koncil
[4] Jesus Lemus: Cara de diablo. Nakladatelství Grijalbo, 2014. http://www.lecturalia.com/libro/90294/cara-de-diablo
[5] Pavel VI. Wikipedie. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_VI.
[6] Revolución mexicana. Wikipedie. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Revolución_mexicana
[7] Lázaro Cárdenas del Río. Wikipedie. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lázaro_Cárdenas_del_Río
[8] Karina Avilés: Ataques sexuales, veto a la educación y asesinatos, en la historia de la localidad. La Jornada, jornada.unam.mx. 16.07.2012.Online: http://www.jornada.unam.mx/2012/07/16/politica/003n1pol
[9] Panna Maria Růžencová. Wikipedie. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Panna_Maria_Růžencová
[10] Una secta apocalíptica de México vota por el PRI „porque así lo quiere la Virgen“. RT.com. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/235074-secta-apocaliptica-mexico-votar-pri-virgen
[11] Nueva Jerusalén. Aztecanoticias.com, 2012. Online: http://www.aztecanoticias.com.mx/includes/nuevajerusalen/
[13] Secta religiosa siembra terror en Nueva Jerusalén. vanguardia.mx, 16.07.2012. Online: http://www.vanguardia.com.mx/sectareligiosasiembraterrorennuevajerusalen-1331671.html

Přečtěte si také:  Co je to kambô

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..