Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

33 hrdinů, kteří přežili vlastní smrt

Dnes je to přesně 7 let, co svět obletěla zpráva o závalu chilského dolu. Většina podobných závalů končí tragicky a i v tomto případě byly autority od počátku skeptické. Zával dolu San José nastal 5. srpna 2010 kolem 14:30 chilského času. V hloubce přibližně 720 metrů uvázlo 33 horníků. Nikdo z počátku přesně nevěděl, co se stalo a zda vůbec někdo z horníků přežil.

Horníci byly uvězněni v dole po dobu celých 69 dní a jediná jejich komunikace se světem probíhala prostřednictvím později vyvrtané díry o průměru 12 centimetrů. Ta pro ně byla doslova pupeční šňůrou a spásou. Sloužila k dopravování potravin, vody a dalších potřeb. Důl se nachází v chilské obci Caldera, 30 km severovýchodně od města Copiapó a byl provozován firmou San Esteban Primera S.A. [1]

Dne 13. října 2010 se podařilo všechny horníky dostat zdravé a živé na povrch v kapsli, nazvané Phoenix. Sama kapsle byla malým technickým zázrakem. [2] Sedm let po této události je dobré si připomenout některé skutečnosti, které ovlivnily životy mnoha lidí. [3]

Vztyčený kříž
Po několika dnech pátrání nebylo ani stopy po tom, že by horníci tragédii přežili, takže tehdejší prezident Chile, Sebastián Piñera, [4] přikázal postavit kříž na památku horníků, jen pro jistotu. „A co když je nenajdeme ani za 17 dní, ani za 20 dní, jeden měsíc, dva měsíce?“ řekl Pinera v rozhovoru pro CNN. „Co když je najdeme všechny mrtvé?“.
Dnes tento obrovský kříž vítá návštěvníky dolu a označuje místo, kde podle horníků byl Bůh v době zázračného vytažení.

Ponožky
Úsměvnou historkou se staly ponožky. Když přišla doba na záchranu, řekli jim, aby použili speciální elastické punčochy na zlepšení oběhového systému. Jediná barva, kterou ale dokázali sehnat, byla růžová! Lékař Andrés Llarena, který měl horníky na starosti vzpomíná, že horníci je nechtěli používat pro jejich barvu a neustále se ptali, jestli je nemají v hnědé nebo černé barvě. Nebylo jiného zbytí, nakonec museli použít růžové.

Cedule znamenající život
Tato cedule je jedním z nejcennějších pokladů domu horníka Alexe Vegy. Byla v podzemí společně s muži a ukazovala jim nouzové záchranné místo, kde se společně shromáždili a modlili za záchranu. Nyní šipka směřuje ke dveřím domu, kde Vega žije se svou rodinou. „To je moje útočiště,“ říká Vega a ukazuje na svůj dům.

“Nikdo dole nezůstane”
Jean Romagnoli byl jedním z lékařů, kteří monitorovali zdraví a pohodu horníků. Jeho úkolem bylo, aby zůstali naživu. Jeho těžký úkol ho inspiroval k napsání vzkazu na svou helmu: „Nikdo dole nezůstane“. Horníci Romagnoliho poznali velmi dobře právě díky trubici o průměru 12 cm, vyvrtané do hloubky 800 metrů. On pro ně připravil IPody s hudbou a dokonce akceptoval i různé speciální požadavky. On také nahrával kondiční videa v naději, že horníci zhubnou natolik, aby se mohli vejít do záchranné kapsle Phoenix. S tím jak se 33 mužů začalo dostávat z podzemí, Romagnoli je požádal, aby mu podepsali jeho helmu.

Přečtěte si také:  Macuahuitl: zvláštní zbraň Aztéků

Dárek pro lékaře
Tohle by mohla být nejcennější vzpomínka na chilského horníka. Romagnoli se domnívá, že kus skály je těžký, plný zlata z dolu San José. Zatímco horníci byli stále v podzemí, označili kámen číslem 33 a dali ho Romagnolimu. Ačkoli těžký kámen může znamenat celé jmění, pokud by opravdu byl plný zlata, Romagnoli nemá zájem ho prodat. Osobní hodnotu, kterou pro něj má, překračuje jeho váhu ve zlatě.

Hudba léčí
Když příbuzným horníků došlo, že jejich blízcí byli uvězněni v dole na zlato, naplno se projevily všechny emoce. Některé ženy a matky narychlo přijely do San José a požadovaly, aby záchranné skupiny (které nejdříve chtěly hledání ukončit – pozn. TS.) pokračovaly v hledání horníků. Otcové a bratři se pokusili prolomit ploty a vstoupit do dolu, aby vlastníma rukama dostali ze země své blízké. Babička horníka Ariela Ticona se s bolestí a úzkostí vypořádala jinak. Skládala hudbu. Když se dozvěděla, že její vnuk (který se měl brzy stát otcem), může být uvězněn v dole, dala se do práce.

Lžička
Horníci používali malou lžičku, aby mohli rozdělit plechovku tuňáka mezi 33 mužů. Teprve 23. srpna byli záchranáři schopni posílat dolů zprávy, jídlo a vodu. Před tím horníci přežili jen požíváním malého množství tuňáka, makrely a vody, která byla v jejich bezpečné zóně k dispozici.

A kdo byl v pracovním týmu horníku osudného dne ?

1. Florencio Ávalos (38) 2. Jorge Galleguillos (63) 3. Yonny Barrios (57)
4. Mario Sepúlveda (46) 5. Edison Peña Villarroel (41) 6. Samuel Ávalos. (34)
7. Juan Illanes (59) 8. Carlos Barrios (34) 9. Carlos Bugueño (34)
10. Carlos Mamani (31) – jediný zahraniční horník z Bolívie 11. Víctor Zamora (40) 12. José Henríquez (63)
13. Jimmy Sánchez (26) 14. Victor Segovia Rojas (55) 15. Renán Ávalos (36)
16. Osmán Araya (37) 17. Daniel Herrera (34) 18. Claudio Acuña (41)
19. José Ojeda (54) 20. Omar Reygada (63) 21. Franklin Lobos (59)
22. Claudio Yáñez Lagos (41) 23. Esteban Rojas (51) 24. Richard Villarroel (33)
25. Mario Gómez (70) 26. Pablo Rojas Villacorta (52) 27. Juan Carlos Aguilar (56)
28. Álex Vega (38) 29. Darío Segovia (55) 30. Raúl Bustos (47)
31. Pedro Cortez (33) 32. Ariel Ticona (36) 33. Luis Urzúa Iribarre (61 let)

Vytažení prvního horníka – Florencio Ávalose na provrch:

Přečtěte si také:  Tajemství uzlíkového písma Kipu

Záchranná akce vyvolala po celém světě obrovský zájem veřejnosti. Záchranu horníků sledovala téměř 1 miliarda lidí, to je 10 krát více než sleduje americké zápasy v americkém Super Bowlu, které jsou považovány za nejsledovanější na světě. Horníci svým utrpením vytvořili Guinnessův rekord v „dlouhém uvěznění v podzemí“. V únoru 2017 se rozhodlo že důl San José se stane turistickou atrakcí, kde jeden ze zachráněných horníků, Jorge Galleguillos bude pracovat jako průvodce. [5]

Na základě této události byl natočený celovečerní film nazvaný “33 životů.” [6]

Zdroje:

[1] Derrumbe de la mina San José. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Derrumbe_de_la_mina_San_Jos%C3%A9
[2] Fénix capsules. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Fénix_capsules

[3] Michelle Rozsa, Rosa Flores: 8 datos que quizá no sabias sobre el rescate de los 33 mineros chilenos. CNN. 4.8.2015. Online: http://cnnespanol.cnn.com/2015/08/04/8-datos-que-quiza-no-sabias-sobre-el-rescate-de-los-33-mineros-chilenos/
[4] Sebastián Piñera. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sebastián_Piñera
[5] Clara Medrano Torres: Mina de „los 33“ se convertirá en atracción turística y uno de los rescatados es el guía.02.02.2017. biobiochile.cl. Online:http://www.biobiochile.cl/noticias/nacional/region-de-atacama/2017/02/02/mina-de-los-33-se-convertira-en-atraccion-turistica-y-uno-de-los-rescatados-es-el-guia.shtml
[6] 33 životů. Režie: Patricia Riggen. USA / Chile, 2015, 127 min. http://www.csfd.cz/film/336752-33-zivotu/prehled/

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..