Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Bylo v Ekvádoru “Ztracené město obrů“ ?

V roce 2012 jistá skupina nadšenců našla v jedné oblasti tropické džungle Ekvádoru zvláštní struktury podobné pyramidám. Architektonický styl pyramidy a všechny nalezené artefakty jsou dosud neznámé. Nejpravděpodobnějšími tvůrcem tohoto komplexu je prý zatím neurčitá předincká kultura, o které není dosud nic známo.

Nadšenci našli obrovskou pyramidu, jejíž šířka a výška dosahuje 80 metrů. Na její základně jsou obrovské kamenné desky, jejichž hmotnost je několik tun. Na samém vrcholu struktury je plošina. Předpokládá se, že se na ní prováděly náboženské obřady a rituály, jakož i oběti. Po obvodu pyramidy je spousta artefaktů, jako keramika a různé kamenné nástroje. Některé z nich byly nezbytné pro lov, zatímco jiné sloužily ke zpracování kovové rudy.

Pyramida byla zřejmě ústředním místem, kde se konala shromáždění všech starověkých vesnic. Právě na toto místo přicházeli i sousední kmeny. Zřejmě věřili, že komplex byl „místem síly“, a jeho moc byla velmi působivá.

Velké nepravidelné bloky. Zdroj: internet

V blízkosti pyramidy se nachází také několik kopců, jejichž velikost je podobná. Snad během dalších vykopávek bude nalezeno i několik dalších struktur. Badatelé se domnívají, že celé město se může skrývat pod velkým nánosem zeminy. Jeden z amatérských nadšenců, badatel Bruce Fenton, řekl, že nalezené stavby mohou být tím co zbylo ze “Ztraceného města obrů“.

Již nalezené artefakty jsou velmi působivé – některé z nich dosahují velkých  rozměrů a osoba běžného vzrůstu by je nemohla žádným způsobem použít. To byla skutečnost, která vedla tohoto badatele k závěru, že město patřilo jedinečnému národu obrů, tak populárním mezi mýty ekvádorských Indiánů. Všechny kmeny žijící poblíž se opravdu bojí tajemného místa, které bylo v džungli objeveno: obecně se tvrdí, že je chráněno zlými duchy. 

Obří kladivo. Zdroj: internet.

Mýty říkají, že obří lidé žili kdysi v lesích Ekvádoru, ale pak zmizeli v džungli. Za zmínku také stojí, že velké artefakty nejsou v této oblasti objeveny poprvé. V jeskyních byly také nalezeny obří kosti, které lidé připisují obrům. Spíše než o obry, však jde o kosti zvířat.

V roce 2013 byla o nálezu informována ekvádorská vláda. Ta vyslala na místo odborníky z řad archeologů a geologů, které konečně zchladily horké hlavy fantastů. “Pyramida“ je přirozená struktura, vzniklá geologickými procesy, stejně jako ony tajemné kamenné “nástroje obrů“. Tajemné nástroje a artefakty byly všeobecně chybně vyhodnoceny, což je u laiků běžné. Vláda proto vyloučila také další financování pseudovědeckých aktivit, předváděných za výzkum.   

Přečtěte si také:  Chan Chan - největší starověké město světa

Nálezy “pyramid” nejsou nic nového. Je to dnes celosvětová móda, nacházet v přirozených geologických strukturách údajné “pyramidy” a těžit z toho pochybný prospěch. Můžeme připomenout např. bosenského Semira Osmanagiče, který z obyčejných kopců vytvořil celé panoptikum pavědy a eldorádo šarlatánství. Své následovníky má i v ČR a SR, a jak vidíme na osobě Bruce Fentona, nebude první ani poslední. 

Představu o jeho “výzkumech” si můžeme utvořit z objevu hradu, postaveného z lidských kostí a zbytků obrů na Kavkazu v Gruzii. Fenton tvrdí, že hrad je starý 10 tisíc až několik milionů let, v každém případě to bylo ovšem, „před potopou“. Jedná se o rozpadlou zříceninu, postavenou z kamenů a zkamenělých kostí. Když měl svůj objev ukázat, začal tvrdit, že „zřícenina“ je viditelná jen z několika kamenů, o nichž věří, že je podzemní pevností Starých civilizací, a jde o pohřbenou prehistorickou pevnost.[1]

Myslím, že k tomu není co dodat… 

Zdroj:

[1] Colavito, J.: Science Channel Giant „Expert“ Bruce Fenton Claims Psychic Time Travel Powers, Grey Alien in His House. JasonColavito.com, 18.8.2014. Online: http://www.jasoncolavito.com/blog/science-channel-giant-expert-bruce-fenton-claims-psychic-time-travel-powers-grey-alien-in-his-house

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..