Pátek, 19 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Nejstarší lidská stopa v Americe byla nalezena v Chile

Během roku 2010 obletěla svět zpráva, že v chilském městě Osorno byla objevena lidská stopa, jejíž důkladná studie potvrdila posilující teorii o raném osídlení kontinentu. Studie byla následně zveřejněna ve vědeckém časopise Plos One a říká, že datování stopy sahá do období před 15 600 lety a jedná se tak o prokázaně nejstarší lidskou stopu nalezenou v Americe.

​Stopa byla objevena v hloubce tří metrů a její délka činí 23 cm. Podle vědců mohla vzniknout, když šel člověk po bahnu, nebo jiném měkkém povrchu.

Paleontologické místo Pilauco, objevené v roce 1986, leží v městské části Osorna a je jedním z nejdůležitějších na této planetě, které uznávají vědci a odborníci z celého světa.

Paleontologické místo Pilauco leží v městské zástavbě obce Osorno. Zdroj: internet.

Nálezová studie, včetně popisu, byla provedena místními vědci, v čele s akademikem Karenem Morenem a geologem z chilské Jižní Univerzity, Mariem Pinem, který je také zodpovědný za naleziště v Pilauco od jeho vzniku.

Mario Pino poznamenal, že publikace v Plos One odrazila vědeckou práci vykonanou za několik let, která v průběhu roku byla přezkoumávána vědeckými kolegy. Tímto způsobem byla validována data o stáří lidské stopy,  které přesáhlo 15 600 let. Toto zjištění přesáhlo data z jiné chilské lokality – Monte Verde v Puerto Montt, kde bylo potvrzeno osídlení již před 14 600 lety.

Není to stejné. Když má místo pouze archeologická nálezy jako jsou nože nebo kamenné nástroje, tak to má vždy určitý stupeň interpretace, ale nález lidské stopy znamená, že máme v Pilauco záznam o působení nejstaršího člověka v Americe,“ řekl Pino.

Je třeba poznamenat, že v paleontologickém místě Pilauco byly mimo jiné významné objevy nalezeny také pozůstatky megafauny, která obývala oblast před více než 12 800 lety, jako jsou sloni rodu gonfoteria (relativní druh současných slonů),[1] dále američtí koně, různá semena a dřeviny. 

Sloni rodu Gonfoteria (předchůdci současných slonů). Zdroj: internet

Téma osídlení Ameriky vzbuzuje nové emoce a obecně zavedená teorie o osídlení amerického kontinentu čas od času postupuje zkoušku v podobě nových kontroverzních názorů a teorií, které hypotézu, známou jako “Clovis First”, zpochybňují.[2]

Zdroje:

[1]Gomphothere. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Gomphothere

[2] Stěhule, T.: Téma osídlení Ameriky znovu budí emoce. 11.8.2018. Online: http://tom-stehule.com/2018/08/11/tema-osidleni-ameriky-znovu-budi-emoce

[3] Huella humana encontrada en sitio Pilauco de Osorno sería el rastro más antiguo de América. 24.04.2019. Online: https://www.soychile.cl/Osorno/Sociedad/2019/04/24/592426/Huella-humana-encontrada-en-sitio-Pilauco-de-Osorno-es-el-rastro-mas-antiguo-de-America.aspx 

Přečtěte si také:  Nacistický kult jedné sekty v Chile

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..