Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Násilí na ženách vyvolalo v Uruguayi stav nouze

Uruguay je malá země s pouhými třemi miliony obyvatel, přesto řeší obrovský problém. Podle ministerstva vnitra, byl v období od ledna do říjnu 2019 každých 13 minut nahlášen nějaký případ domácího násilí. Za stejné období bylo podáno více než 30 tisíc stížností. Uruguayský prezident Tabaré Vázquez proto od pondělí 30. prosince 2019 kvůli rostoucímu násilí na ženách vyhlásil v zemi stav národní nouze. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na prezidentův tiskový úřad. 

Uruguayské feministické organizace tvrdí, že letos zemřelo z rukou mužů 35 žen. Jen během vánočních svátků byly zabity tři mladé ženy. Ze 100% obdržených stížností na domácí násilí se 48,8% týkalo psychického násilí, 45,9% – fyzického, 2,9% – sexuálního, 2,4% – ekonomické násilí a 0,3% – násilí na základě pohlaví nebo sexuální orientace. V průměru to tedy bylo 108 stížností denně.

Protesty proti násilí na ženách jsou v poslední době časté po celé Jižní Americe.

Prezident Vázquez už také naplánoval svá setkání s hlavami nejvyššího soudu a generální prokuratury “s cílem posílit koordinaci nezbytnou k zajištění účinnějšího přístupu k ochraně žen, dívek, dětí a dospívajících“. Kromě toho vláda plánuje nákup elektronických sledovacích náramků pro potenciální zločince a zároveň posílí monitorovací skupiny. V zemi budou nabízeny také virtuální kurzy jako prevence pohlavnímu zneužívání dětí.

Advokátka Marina Morelli Núñez, prezidentka spolku Mujer Ahora a členka uruguayské sítě proti domácímu a sexuálnímu násilí, oceňuje vyhlášený stav národní nouze, ale kritizuje nedostatek času a přesnosti. “Pokud někdo vidí jen statistická čísla, může ztratit ze zřetele skutečnost, že jsme země se třemi miliony obyvatel. Je nutné také vzít v úvahu, že toto téma bylo v Uruguayi vždy druhou kategorií, kde se vždy tvrdilo, že je třeba se vypořádat s důležitějšími věcmi,“ říká Núñez a jedním dechem dodává, že problém musí být řešen jak státem, tak i občanskou společností. Zároveň se obává laciného politického gesta, protože současný prezident Vázquez odejde z úřadu 1. března 2020. “Člověk nemůže 30. prosince vyhlásit stav národní nouze a očekávat, že za tři měsíce se vytvoří plán a výbor,“ kritizuje Morelli Núñez prezidenta.

To co se dostane na veřejnost je jen špička ledovce tvrdí advokátka Marina Morelli Núñez.

Podle údajů agentury AFP se v roce 2017 umístila Uruguay na osmém místě v Latinské Americe co do počtu femicidů na 100 000 žen. Slovo femicida označuje vraždu, při níž byla žena nebo dívka napadena a zabita jen proto, že je ženského pohlaví. V celé Latinské Americe je denně zabito devět žen, které se staly oběťmi násilí na základě svého pohlaví. Podle zprávy OSN je tento region pro ženy nejnebezpečnějším místem na světě mimo válečné zóny. Téměř polovina z 2 559 zabití se stala v Brazílii, následovala Kolumbie a Mexiko.

Přečtěte si také:  Byl Hitler pohřben v Paraguayi v roce 1973?

Zdroje:

[1] Zúñiga, D.: Violencia de género en Uruguay, “un problema cultural enraizado”. dw.com. 02.01.2020. online: https://www.dw.com/es/violencia-de-género-en-uruguay-un-problema-cultural-enraizado/a-51872871 

[2] Уругвай ввел ЧП в стране из-за всплеска насилия против женщин. Online: https://www.pravda.ru/world/1463671-uruguai/

[3] Uruguay legalizovala prodej marihuany. Jako první země umožňuje užívání pro rekreační účely, gram stojí 29 korun. 19.07.2017. Online: https://zahranicni.ihned.cz/c1-65804330-uruguay-legalizovala-prodej-marihuany-jako-prvni-zeme-umoznuje-uzivani-pro-rekreacni-ucely-gram-stoji-29-korun

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..