Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Byla objevena velmi stará mayská stavba

Stavba byla objevena už roku 2017 v mexickém městě Tabasco, které se nachází u severozápadní hranice s Guatemalou. Na délku měří monument asi 1300 metrů a je vysoký až 15 metrů. Jeho součástí je i devět náspů, které tvořily přístupové cesty.

Enkláva (nazvaná Aguada Fénix) sestává z vyvýšené plošiny kolem 10 až 15 metrů, která se rozprostírá 1,4 km od severu na jih a ze které se rozbíhá devět širokých silnic.

Podle vědců jde o ruiny  pocházející z  období mezi lety 1 000 a 800 př.n.l. Jedná se tak pravděpodobně o nejstarší dosud objevenou stavbu, která předčí i dříve objevené mayské centrum Ceibal (Guatemala), považované pro své stáří od roku 950 př.n.l. za nejstarší mayskou enklávu.

K odhalení použil vědecký tým opět již známý laserový systém detekce světla a vzdálenosti (Lidar) k rozlišení trojrozměrných tvarů od archeologických pozůstatků, spolu s vykopávkou na místě a zkouškou 69 vzorků radiokarbonovou metodou.

Oblast nazvaná Aguada Fénix. Zdroj: Internet.

Je pozoruhodné, že oblast objevu je obydlená a rozvinutá, není to džungle; “Lidé tam žijí, ale tato část byla neznámá, protože je velmi plochá a obrovská. Vypadá to jako přírodní krajina. Ale s Lidarem bylo odhaleno velmi dobře naplánované místo,“ říká jeden z hlavních autorů studie, profesor Takeshi Inomata z Arizonské univerzity.

Stavba byla postavená bez jasných ukazatelů výrazné sociální nerovnosti, jako jsou sochy jednotlivců z vyšších společenských vrstev. To naznačuje, že komunitní práce byla důležitější, než se dosud v počátečním vývoji mayské civilizace předpokládalo. “Vždy se debatovalo o tom, zda Olmecká civilizace vedla k rozvoji mayské civilizace nebo zda se Mayové vyvinuli samostatně,“ zdůrazňuje Inomata.

Studie, která se zaměřuje na klíčovou oblast interakce mezi oběma komunitami, poukazuje na to, že Aguada Fénix byla postavena během období mocenského vakua, fáze, v níž se mohly vyměňovat, sdílet a vytvářet nové ideály nebo architektonické styly v různých jižních regionech Střední Ameriky.

Přečtěte si také:  V Palenque byla objevena maska krále Pacala

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..