Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Kolik mostů vede přes Amazonku?

Odpověď vás možná překvapí. Představte si, že jste mezi prvními, kdo cestují nedotčenými deštnými pralesy v Jižní Americe. Místní obyvatelé mluví o mohutné řece, protékající džunglí, a v den vaší cesty uslyšíte někde poblíž zvuk vody. Aktivně používáte mačetu, abyste postoupili vpřed, a po chvíli se konečně ocitnete na břehu legendární řeky Amazonky. Musíte se dostat na druhou stranu, ale jak na to?

Pokud se vydáte na prohlídku Amazonky od jejího pramene v horách Peru, až po Atlantický oceán, kam teče, urazíte vzdálenost více než 6500 kilometrů. A to se vědci stále o přesné délce Amazonky dohadují. Po mnoho let se věřilo, že nejdelší řekou na světě je africký Nil. Brazilští vědci však spočítali, že Amazonka je delší. Řeka totiž začíná v jisté části peruánských hor, což zvyšuje její délku o stovky kilometrů.

Bez ohledu na to, jak její délku počítat, a která řeka je považována za nejdelší, je Amazonka nepochybně považována za nejhlubší řeku na světě. Prochází Peru, Kolumbií a Brazílií a je domovem hrůzostrašných piraní, nebezpečných černých kajmanů, a největších říčních delfínů na světě.

Kde jsou mosty?

Amazonce však chybí jedna věc – mosty. Na 6 500 kilometrech nepřekročí řeku ani jeden most. V dnešním světě úžasné technologie a působivého inženýrství se to zdá divné. Proč ještě nebyl postaven most přes Amazonku? Břehy Amazonky se totiž skládají z měkkých říčních sedimentů, které jsou neustále erodovány. Řeka je také naplněna dřevěnými troskami, a plovoucími vegetačními ostrovy, někdy o velikosti až 4 hektary. Chcete-li postavit most, musíte zapřít jeho podpěry velmi hluboko do země. Hladina vody v Amazonce navíc není konstantní. Šířka řeky je od čtyř do pěti kilometrů, a v nejužším místě je to „jen“ 1,8 kilometru. Ale když přijde období dešťů, řeka se rozlije do šířky dvaceti kilometrů.

Hlavním důvodem nedostatku mostů je však to, že jednoduše nejsou potřeba. Povodí Amazonky je tak řídce osídlené, že existuje jen málo cest, které by mohly být spojeny s mostem. Pokud chcete cestovat amazonským deštným pralesem, uděláte to jednoduše lodí po řece samotné. Miliony lidí, žijících v regionu, to dělají každý den.

Most mezi Manaus a Iranduba. Zdroj: internet.

Existuje jen jeden most, ale ne přes Amazonku. Je postaven v Brazílii napříč Rio Negro, největšího přítoku Amazonky, a spojuje města Manaus a Iranduba. Jeho délka je něco málo přes tři kilometry. Obyvatelé Manausu a Iranduby most přivítali, ale ekologové se obávali o bezpečnost deštného pralesa. Most je krokem k dalšímu rozvoji regionu, ale podle minulých zkušeností to vedlo k rozsáhlému odlesňování.

Přečtěte si také:  {:cz}Vstup na Machu Picchu bude dražší{:}{:es}La entrada a Machu Picchu será más cara{:}

Zdroje:

[1] Сколько мостов через Амазонку? Ответ вас удивит. 21.02.2021. Online: https://zen.yandex.ru/media/discoverychannel/skolko-mostov-cherez-amazonku-otvet-vas-udivit-602a7ce88e2e533749065988

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..