Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Další vikingské sídlo objevené v Americe

Vikingové byli obávaní severští bojovníci, kteří svými dlouhými loděmi podnikali nájezdy na evropská pobřeží. Lze jim ale připsat i další vítězství nad středověkými sousedy. Objevily se důkazy, které naznačují, že Vikingové mohli dorazit do Severní Ameriky téměř 500 let před Kryštofem Kolumbem.[1]

Tým archeologů tvrdí, že našel zbytky vikingského osídlení, které bylo postaveno mezi léty 800 a 1300, v oblasti Point Roseel. Jedná se o místo, které se nachází jižně od kanadského ostrova Newfoundland (na severovýchodním pobřeží Severní Ameriky).

Nová vikingská osada byla nalezena na okraji Point Rosee v Newfoundlandu (viz. ilustrace) 643 kilometrů jižně od dalšího místa v L’Anse aux Meadows. Čáry ukazují, kudy se Vikingové mohli po moři do Severní Ameriky plavit. Zdroj [1].

Druhé sídlo, nalezené poblíž Newfoundlandu naznačuje, že Vikingové objevili Ameriku 500 let před Kolumbem.

Je to druhý nález vikingského osídlení na severoamerickém kontinentu, což je skutečnost, která posiluje teorii, že tento severský národ byl první, který přišel do Nového světa.  Konkrétně se nově objevené místo nachází 643 kilometrů jihozápadně od vikingského sídla objeveného v L’Anse aux Meadows během šedesátých let minulého století.

Archeologové uvedli, že toto zjištění potenciálně otevírá „novou kapitolu“ historie. „Nové sídlo by mohlo odhalit víc z tajemného světa Vikingů. O tom, zda byli prvními Evropany, kteří krátkodobě obsadili Severní Ameriku, přičemž vše naznačuje, že se Vikingové odvážili objevovat Nový svět mnohem víc, než jsme si dosud mysleli,“ říká Sarah Parcak, archeoložka na univerzitě v Alabamě (Birmingham, USA).

Předběžné vykopávky na místě v Point Rosee. První výsledky jsou pozitivní. Foto: Robert Clark. Zdroj [4].
Vikingové jsou známí jako dobří mořeplavci, využívající Slunce a hvězdy k navigaci na otevřeném moři. Historické záznamy ukazují, že do Severní Ameriky se dostali poprvé na podzim roku 985, při výpravě vedené severským průzkumníkem Bjarni Herjólfssonem,[2] který se odchýlil ze své původní cesty při pokusu o plavbu z Norska do Grónska.

Vikingové (dokument CZ): 

Zdroje:

[1] Gray, R.: Is this the rock that proves Vikings DID discover America? Settlement in Newfoundland suggests the warriors set foot in the New World 500 years before Columbus. 01.04.2016. dailymail.co.uk. Online: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3518739/Did-Vikings-discover-America-Settlement-unearthed-Newfoundland-suggests-Scandinavian-warriors-set-foot-New-World-500-years-Columbus.html
[2] Bjarni Herjólfsson. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bjarni_Herjólfsson
[3] ¿Descubrieron los vikingos América 500 años antes que Colón? 01.04.2016. rt.com. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/203568-descubrir-vikingos-america-colon
[4] FOTO: Vikingos. National Geographic Spain. http://www.nationalgeographic.com.es/temas/vikingos/fotos/2/54

Přečtěte si také:  Starověcí Peruánci uctívali kult lišky

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..