Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Jak se slaví jihoamerické Dušičky?

Svátek Všech Svatých, jeden z nejstarších svátků na světě, je dnes oslavován v řadě zemí celého světa. U nás mu lidově říkáme Dušičky a podobně jako u nás se tato tradice – vzpomínka na všechny zesnulé, dodržuje s malými rozdíly ve všech římskokatolických zemích. Nejinak je tomu i v Jižní Americe. Asi znáte bondovku Spectre, kde se začátek odehrává v Mexiku za bouřlivého veselí a oslav Día de los Muertos – Dne Mrtvých – jako připomenutí památky zesnulých předků.

Avšak podobně, jako se tomu děje u nás, došlo v některých zemích tohoto kontinentu na postupné přejímání svátku Halloween. Proto se v některých zemích Latinské Ameriky skupinky dětí oblékají jako čarodějové a čarodějnice nebo duchové a svátek zahrnuje různé kostýmní párty, čarování, žertíky a hry. Nicméně v mnoha zemích stále pokračují v tradici „Dne mrtvých“. Sestavil jsem takový malý seznam zemí s popisem jednotlivých zvyků.

Mexiko
Kult Smrti se zde praktikoval již dávno před příchodem Španělů a tak i v dnešním Mexiku se jedná o velkou kulturní událost. Je zvykem, že někteří lidé chodí s dětmi ven a žádají ostatní o sladkosti, se slovy „Přispěj lebce,“ nebo „Lebka má hlad, nemáš kousek chleba?“ Mladí lidé se rádi převlékají za strašidla nebo smrtky a navštěvují své kamarády doma nebo se účastní soukromých večírků. Ale především 31. října, 1. a 2. listopadu lidé chodí na hřbitov, kde zdobí hroby oranžovou květinou s exotickým názvem “cempazúchitl” (avšak česky ji známe pod pojmem afrikán). Doma vyrábějí oltáře, na které dávají typické obětiny, jako je jídlo, květiny a fotografie na počest svých zesnulých příbuzných.

V Mexiku dbají na perfektní převleky a kostýmy.

Guatemala
V Guatemale se věří, že duše opouštějí hřbitovy a navštěvují některá místa. Mnoho rodin nechává na oltáři sklenici vody, svíčku a fotografií zesnulého. Několik dní před svátky obyvatelé čistí hroby a vždy je ozdobí květinou mrtvých, což je typické právě pro Guatemalu. Věří se, že 31. října, za soumraku, se duchové vrací, aby hledali své tělo a opouští opět hřbitov při hledání špatných duší, nebo aby navštívili své blízké. Lidé namísto toho, aby cítili strach ze setkání s duchy, konají oslavy na jejich uvítání a vesele oslavují život zesnulého.

Bolívie
V Bolívii se oslavy liší podle regionu a také podle etnika. Halloween se zde sloučil s místními zvyky. Obecně se dá říct, že bolivijská tradice má jistou podobnost s oslavami ve Střední Americe. I tady připravují pokrmy na počest svých zesnulých a nabízejí je na oltářích připravených pro tuto příležitost nebo je odvezou přímo k hrobům. Na rozdíl od katolíků, Aymarská kultura nevěří v duši, ale v tzv. “ajayu” nebo řečeno jinak, v životní energii, která obývá každou osobu. Pro většinu hlavní obřad začíná 1. listopadu ve 12:00, a trvá do poledne 2. listopadu, neboť se předpokládá, že 1. listopadu v poledne se vrátí “ajayus” z hor, aby žili celých 24 hodin s jejich rodinou a přáteli. Tento rituál zahrnuje obdarování duše, a to prostřednictvím oltáře, který zdobí květiny, svíčky a jídlo.

Přečtěte si také:  {:cz}Násilí na ženách vyvolalo v Uruguayi stav nouze{:}{:es}La violencia provoca el estado de excepción en Uruguay{:}
Světlo ze svíček krásně osvětluje bohatou květinovou výzdobu.

Peru
V Peru někteří slaví Halloween podobně jako v Mexiku a někteří raději tzv. Den kreolské písně. Ten se slaví 31. října. Den mrtvých je oslavován 1. listopadu, který je také volným dnem. Lidé za soumraku chodí na hřbitov, aby navštívili své mrtvé a nechali jim květiny.

Ekvádor
Den mrtvých je v Ekvádoru skutečnou oslavou. Rodiny se shromažďují kolem tradičního jídla, tzv. “guaguas de pan” (pečivo ve tvaru dětí), doprovázené nápojem z fialové kukuřice.

Pečivo ve tvaru dětí. Tohle je zrovna tradice z Cuzca, Peru.

Argentina
V Argentině se tradice víceméně vytratily. Zdejší Halloween není ničím víc než komerční akcí pro mladé v nákupních centrech a na diskotékách. Někteří tento den berou jako každý jiný den.

Kuba
Děti si neberou masky, ani se nepřevlékají. 1. listopadu na Den Všech Svatých, lidé uctívají svaté a 2. listopadu chodí na hřbitovy, aby navštívili hroby svých zemřelých. Slouží se mše na počest zemřelých.

Brazílie
V Brazílii je oslava podobná Dni mrtvých (jako v Mexiku). Slaví se 2. listopadu a rodina přináší květiny mrtvým na hrob. V Brazílii není zvykem přinášet jídlo.

Venezuela
Ve Venezuele trochu zapomněli na tradiční Den mrtvých. Venezuelané přijali toto datum, aby si uctili své mrtvé a přinesli květiny na hřbitov. Neexistují žádné významné obřady nebo oslavy, ale je čas si vzpomenout na zemřelého.

Tradiční zábava na hřbitově.

Salvador
V Salvadoru se Den mrtvých slaví 2. listopadu. I když v menším měřítku, než v okolních zemích, místní obyvatelé pokračují v tradici podle svých kořenů a vzpomínají v tento den na své mrtvé. Víc než vzpomínky, má pro ně tento den symboliku života.

Nicaragua
Den mrtvých v Nikaragui se slaví na hřbitově tak, že se v noci spí vedle hrobů svých mrtvých příbuzných.

Honduras, Kostarika a Kolumbie
V těchto zemích věřící navštěvují hřbitovy, aby přinesli tzv. “romerías de amor”, což není nic jiného než jídlo jako symbol vděčnosti za laskavost poskytovanou svatými ve prospěch mrtvých. Proto v obou zemích přicházejí lidé 1. listopadu na hřbitovy s korunami a palmami, aby ozdobili hroby a vzdal hold těm, kteří již odešli.

Panama
V Panamě neexistuje tradice Dne mrtvých, ale domy a obchody se zdobí falešnými pavučinami a čarodějnicemi. Prodávají se masky a převleky. Lidé chodí tančit a později jsou za to hodnoceni. Mohou vyhrát zajímavé ceny.

Paraguay, Uruguay
Místní oslavy jsou velmi jednoduché, přinejmenším v porovnání například s Mexikem. Nosí se květiny na hřbitov a zapalují se svíčky. Doma lidé zdobí oltáře s věcmi, které měli mrtví v oblibě.

Přečtěte si také:  Laserové mapování odhalilo nejstarší amazonská města postavená před 2500 lety
Večerní rozjímání nad hroby ve společnosti rodiny a mrtvých.

Zdroje foto:

[1] Consejos para fotos de cementerios de noche. 30.10.2015. Online: http://micursodefotografia.com/consejos-para-fotos-de-cementerios-de-noche/
[2] Bakrevski, K.: 41 Dazzling and Macabre Día de los Muertos Photos from the Streets of Mexico City, 07.11.2016. Online: https://www.everfest.com/magazine/dia-de-los-muertos-photos-2016

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..