Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Kubánská vláda získala podporu OSN proti embargu

KUBA – Ve čtvrtek 1. listopadu získala Kuba podporu většiny mezinárodního společenství v OSN k hlasování o každoročním usnesení, které je zaměřené proti americkému embargu. Již celých dlouhých 26 let některé země Evropské unie, Kanada nebo Austrálie, které jsou obvykle tradičními spojenci Spojených států, často hlasují pro kubánskou iniciativu. Mezi nimi i Česká republika.

Hlasování probíhá od roku 1992, kdy Organizace spojených národů schválila nezávazné usnesení, které požaduje ukončení hospodářského, obchodního a finančního embarga proti Kubě.

I nyní, v roce 2018, Spojené státy navrhly řadu dalších pozměňovacích návrhů k textu, v nichž odsuzují situaci ohledně svobody a lidských práv na ostrově. Americký prezidentský poradce John Bolton oznámil ve čtvrtek 1. listopadu 2018 v Miami, větší tlak a americké sankce proti Kubě, Venezuele a Nikaraguy, jejichž vlády definoval jako „tyranskou trojici“ a varoval je, že „nakonec“ budou čelit „někomu, kdo se jim postaví.“

Hlasování na podporu Kuby, zaměřené proti americkému embargu. Zdroj:

Podle Boltona ministerstvo zahraničí USA rozšířilo seznam subjektů, vlastněných nebo ovládaných kubánskými vojenskými nebo zpravodajskými službami, se kterými mají Američané zakázáno dělat jakékoliv finanční transakce. Podle Boltona seznam nabobtnal o více než tucet subjektů, které neupřesnil, ale řekl, že americká vláda bude i nadále „pevně“ stát vedle kubánského lidu a sdílet s ním „svou touhu po skutečných demokratických změnách”.

Ohledně Venezuely oznámil, že prezident Trump podepsal výkonné nařízení (dekret), které ukládá přísné nové sankce, které by zabránily americkým občanům, uskutečňovat “podvodné a korupční transakce” s venezuelským zlatem.

V případě Nikaragui,[1] Bolton neoznámil konkrétní opatření, ale zdůraznil, že pokud v této zemi neexistují svobodné volby, bude režim nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy cítit „plnou váhu“ amerických sankcí.

O vztazích mezi Kubou a Spojenými státy, Společenství latinskoamerických a karibských států (Celac) zdůraznilo,[2] že proces normalizace vztahů zahájený s Barackem Obamou otevřel „novou kapitolu v dějinách míru a soužití mezi národy Ameriky“.

Egypt, jménem Skupiny 77 a Číny, kritizoval „novou politiku“, zavedenou současnou administrativou USA, která „upevnila“ embargo.

Africká skupina, zastoupená Marokem, obhajovala okamžitý konec ekonomického embarga proti Kubě a uvedla, že politické řešení bude prospěšné jak pro ostrov, tak pro Spojené státy. Velvyslanec Ruska Vasily Nebenzya uvedl, že blokáda je „památkou studené války“ a „příklad jednostranných a nelegitimní sankcí“, které jsou „kontraproduktivní“.

„Kuba může volně obchodovat s jakoukoli zemí, americké embargo není mezinárodní blokádou. Kubánské ministerstvo zahraničí úmyslně zkresluje embargo jako blokádu a použije ji jako omluvu pro svůj neúspěšný ekonomický model,“ píše se v tweetu.

Nejen Kuba, která po několika dekádách obměnila vedení státu, ale i Venezuela a Nikaragua jsou pod vytrvalým tlakem ze strany USA. Jihoamerický kontinent již několik let zažívá narůstající problémy s migrační krizí z krvácející Venezuely. Země jako Kolumbie, Ekvádor nebo Peru, jsou tímto problémem těžce zasaženy. Dá se tak očekávat, že na tomto kontinentu bude i v budoucnosti pěkně horko.

Přečtěte si také:  {:cz}Nejstarší telefon měla kultura Chimú{:}{:es}El teléfono más antiguo era de la cultura Chimú{:}

Zdroje:

[1] Stěhule, T.: Bouřlivá Nikaragua. tom-stehule.com. 14.07.2018. Online: http://tom-stehule.com/2018/07/14/bourliva-nikaragua/

[2] Společenství latinskoamerických a karibských států. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Společenství_latinskoamerických_a_karibských_států

[3] Nikki Haley: „EE.UU continuará al lado del pueblo cubano hasta que sus derechos y libertades sean restaurados“. CiberCuba.com. 01.11.2018. Online: https://www.cibercuba.com/noticias/2018-11-01-u1-e20037-s27061-nikki-haley-eeuu-continuara-al-lado-pueblo-cubano-sus-derechos?next_infinite_amp=1&utm_source=cibercuba&utm_medium=next_infinite_amp&utm_campaign=next_infinite_amp[4] Estados Unidos anuncia sanciones contra Cuba, Venezuela y Nicaragua, „la troika de la tiranía“ latinoamericana. elmundo.es. 01.11.2018. Online: https://www.elmundo.es/internacional/2018/11/01/5bdb412046163f444a8b4683.html

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..