Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Kniha: Keltův sen

Před časem jsem se náhodou dostal do antikvariátu, kde jsem při ledabylém procházení knih objevil jednu, která mě zaujala. Přiznám se, že mě zaujala především tím, kdo ji napsal. Mario Vargas Llosa je peruánský spisovatel, který v roce 2010 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.

Jeho román Keltův sen (orig. “El sueño del celta”, 2010) obsahuje v kostce všechna témata se kterými autor tak rád pracuje. U nás román vyšel prvně v roce 2011 u nakladatelství Garamond. Knihu jsem si koupil a zde je ve zkratce její příběh.

Kniha je životním příběhem legendárního a rozporuplného muže: Ira Rogera Casementa, který působil ve službách britské diplomacie. Hrdina a darebák, zrádce a libertarián, morální a nemorální, jeho mnohonásobná postava slábne a po jeho smrti se znovu narodí.

Kniha sleduje 3 hlavní dějové linie. Ta první nás zavede do Konga, které existuje pod patronátem belgického krále Leopolda II. Casement hrubě nesouhlasí s násilím, zotročováním a vykořisťováním místních obyvatel. To samé v trochu jiném aranžmá se později děje i na kaučukových plantážích v Peru. Kniha popisuje jeho boj za práva domorodců a postupně se prolíná do boje za samostatnost Irska. Casement byl jeden z prvních Evropanů, který odsoudil hrůzy kolonialismu. 

Z jeho výletů do belgického Konga a jihoamerické Amazonie napsal dvě nezapomenutelné zprávy, které šokovaly společnost té doby. Tyto dvě cesty a to, co tam viděl, navždy Casementa změnilo. Díky tomu se později vydá na další cestu, v tomto případě intelektuální a občanskou, stejně jako devastující. Byl to jeho irský nacionalismus, který ho přiměl čelit Anglii, kterou zároveň obdivoval. Také v soukromí byl Roger Casement člověk mnoha tváří: části jeho osobního deníku zveřejněné v posledních dnech jeho života, několik drsných sexuálních dobrodružství, mu vyneslo pohrdání mnoha krajany. Keltský sen popisuje existenciální dobrodružství, ve kterém se temnota lidské duše objevuje ve svém nejčistším, a tedy i nejasném stavu. Kvůli své angažovanosti v boji za irskou nezávislost však byl Casement posléze Brity zadržen a popraven.

Keltský sen tak jen potvrzuje, že si autor Nobelovu cenu právem zasluhuje. Kniha spojuje to nejlepší z autorova tvůrčího života, je bohatě psaná a obohatí čtenáře o pohled na dobu krutosti tehdejší doby, cenu života a úroveň tehdejší společnosti.

Při příležitosti 25. ročníku veletrhu Svět knihy se 10. května 2019 v Praze uskutečnila beseda s peruánským spisovatelem Mario Vargasem Llosou. Zdroj: (ČTK Photo/Roman Vondrous)
Žánr:Literatura světová, Romány
Vydáno:2011, Garamond
Orig. název:El sueño del celta, 2010
Počet stran:416
Jazyk vydání:český
Překlad:Jana Novotná
Edice:Transatlantika (17.)
Vazba knihy:pevná / vázaná
ISBN:978-80-7407-121-8
Přečtěte si také:  {:cz}Vytvořil asteroid amazonské pralesy?{:}{:es}¿Creó un asteroide la selva amazónica?{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..