Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Geoglyfy v Oyotúnu

Každý zná geoglyfy – kresby na povrchu planiny Nazca. Linie, pásy, čáry, ale i obrazce. Jsou jich tisíce. V Peru to však není jediná taková oblast. Velmi málo známé, ale stejně fascinující jako linie v Nazce, jsou takzvané geoglyfy v Oyotúnu. 

Nacházejí se v horském údolí Zaña, na kopci na severním okraji v oblasti „La Compuerta“ před městem Nueva Arica. Je zde geoglyf, antropoid „Sova“ – s lidskýma nohama, unikátní svým žánrem na severním pobřeží. Byl propracován technikou kamenné mozaiky. Geoglyf Sova se nachází na severovýchodní straně kopce, který hraničí s oblastí, zvanou „Pampas de Cana Cruz“, v přístavbě La Compuerta, Valle de Zaña, Lambayeque. 

Geoglyfy v Oyotúnu. Nahoře Sova, dole Orel. Zdroj: internet

Rozměry jsou 65 metrů na výšku a 23 metrů na šířku. Je označen za Chavinoid, tedy je umístěn do andského formativního období (staré 2000-3000 let). Asi 6 kilometrů východně byl umístěn další geoglyf „Oyotúnský Orel“. Tento obří geoglyf má rozměry 60 x 59m. Je jedním z největších geoglyfů na severním pobřeží Peru. Nachází se na svazích kaserio Sorronto. Geoglyfy byly zhotoveny civilizací Zaña, která zde působila mezi lety 3500 – 1500 př. n.l. v kotlině Zaña, Lambayeque, Peru. Ohromující geoglyfy jsou tedy přibližně o 2000 let starší než slavné linie na planině Nazca !

Přečtěte si také:  {:cz}Palpa poodkryla tajemné poselství{:}{:es}Palpa reveló un mensaje secreto{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..