Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Objev zřícenin starých více jak 3500 let

Před časem došlo k objevu nových zřícenin v Peru. Zpráva se dostala až na český portál Novinky. [1] Takže o co jde?

Asi 20 minut jízdy od centra města Limy se nachází Huaca Garagay, [2] archeologický komplex San Martin de Porres. Peruánský archeolog, Rogger Ravines [3] objevil Huacu v roce 1975. Nicméně, vzhledem k nedostatku finančních prostředků byl tento projekt v podstatě až dodnes opuštěný a ustoupil tak na čas zločinnému vykrádání a následnému ničení tohoto dědictví. Bohužel, stejně jako mnoho dalších archeologických nalezišť, i toto místo utrpělo dopadem lidské invaze do památkové zóny. Na nejvyšším bodě byla vystavěna věž vysokého napětí, která byla třikrát odpálena teroristickou organizací Světlá Stezka [4], [5] Doufejme, že se nyní blýská na lepší časy a o celé oblasti se budeme dozvídat nové a vzrušující informace.

Když se archeolog Héctor Walde a jeho tým rozhodovali prozkoumat archeologické oblasti Garagay Huaca, dopředu netušili, jak velké dílo ve skutečnosti objeví. A že právě zde se začne odhalovat další tajemství, staré až 3500 let. Archeologické práce začaly v tomto roce (2017) a Walde si rychle uvědomil velký význam Huacy, když říká, že je „ještě důležitější než známější Huaca Pucllana [6], vzhledem ke svému stáří, velikosti a vlysům, které spolu sdílí.

V poslední době zde byly objeveny dva vlysy (dekorace ve vysokém reliéfu), podobající se kultuře Chavín [7] – má antropomorfní tváře s kočičími rysy. Avšak oproti Chavínu se jedná o mnohem starší kulturu. Podle archeologa Waldeho, vedoucího výzkumného týmu, jsou vlysy ve skvělém stavu. V lednu 2017 byl objeven další vlys v atriu hlavní pyramidy Huaca Garagay. Ta má rozlohu 22 hektarů a skládá se z velkého čtverce a atria, který má tvar písmene U, a který odhaluje jejich vztah s ostatními ceremoniálními chrámy stejné struktury nacházející se v Limě.

V průzkumech, zahájených před 30 lety, které předcházely dnešním vykopávkám, archeolog Rogger Ravines našel na pravém rameni dva vlysy, které jsou známé jako „medailon“ a „pavoukovec“. Podle Waldeho, toto rameno měří 25 x 25 metrů, ze kterého bylo prozkoumáno pouze dvanáct a půl metru, zbytek je skryt mezi kamennou výplní, což dává tušit, že existuje více vlysů na druhé straně.

Walde začal pracovat na levém rameni, protože věřil, že v případě průzkumu přední strany tohoto ramene by bylo možné najít stejné symetrické vlysy. Ale vědci se mýlili. Našli zcela novou postavu, která reprezentovala tvář boha s kočičími rysy. Vedle ní byl na začátku tohoto roku nalezen další výlisek v podobě jaguára, který byl od tváře boha oddělen sloupem.
Díky těmto objevům se archeolog domnívá, že „kousek po kousku půjdou odhalit další prostorové formy – charakteristiky postav. Kromě toho budeme schopni interpretovat význam každé z nich, protože mohou symbolizovat božsto samotné, nebo mohou být součástí scény, v níž je každá figura osobností. Možná je to jen mýtus nebo legenda, nevíme. Kromě vlysů zde byla objevena také kruhová jáma na náměstí. Výzkumníci se proto domnívají, že pod ní můžou být ukryty další stavby. „Nevíme, jaký druh architektury může být pod touto pokrývkou balvanů. Tak jako se objevila kruhová studna, může jít o jinou strukturu, která je zatím ukryta. A to, co se nám zatím zdá jako velká hala je vlastně velký komplex, který spojuje všechny budovy,” řekl Walde.

Přečtěte si také:  Starý tunel znásobil tajemství kolem města Teotihuacán

Objev přístupových schodů dává důkaz, že budovy byly postupně přestavěny v průběhu času. „Je to první chrám, který fungoval nějaký čas. Pak se ho rozhodli pohřbít a postavit jiný na jeho vrcholu. To znamená, že schody patří k budově, postavené na vrcholu jiné budovy,” dále říká archeolog. Velkým objevem byla přítomnost protáhlého kamene, který je více než čtyři metry dlouhý. Vzhledem k jeho velikosti, charakteristikám a poskytnuté péči se odhaduje, že se jedná o Huancu (druh totemu – podobný byl nalezen v komplexu Caral nebo Chavín de Huántar. – pozn. T.S.) Tento totem představuje předka, který se stal kamenem, aby mohl chránit svůj klan dodnes.
Vzhledem ke své poloze se předpokládá, že existuje další podobný kámen, umístěný na druhém rameni atria, který je však stále předmětem šetření. Dalším znakem Garagay Huaca je přítomnost kruhových jamek, nacházejících se pod vlysy. Podle Waldeho by tyto malé díry mohly být prostory pro oběti bohům. Tato myšlenka je doplněna o objevy pozůstatků keramiky, což vysvětluje, že Huaca byla náboženským centrem.
Nicméně, nesporným faktem je, že nastal určitý zlom v historii, kdy byl komplex navždy opuštěn jeho obyvateli. Walde předpokládá, že zánik nastal kvůli jevu El Niño [8], který trval mnoho let, a způsobil, že “lidé přestali věřit ve své bohy a začali hledat útočiště jinde.“ 

I když vědci mají za sebou dlouhou cestu ve velmi krátkém čase, pro Héctora Waldeho a jeho tým to je začátek práce, odhadovaný na roky. Walde také očekává, že město Lima jim i nadále bude poskytovat podporu. Očekává se, že do konce roku 2017 bude 50% práce na hlavním atriu hotovo. V současné době je to pouhých 25%.

Zdroje:

[1] Archeologové objevili stopy dávné záhadné civilizace v Peru. Novinky.cz. 5.06.2017. Online: https://www.novinky.cz/veda-skoly/439768-archeologove-objevili-stopy-davne-zahadne-civilizace-v-peru.html
[2] Garagay. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Garagay
[3] Rogger Ravines. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Rogger_Ravines
[4] Světlá stezka. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Světlá_stezka
[5] Huaca Garagay: estos son los hallazgos con más de 3.500 años de antigüedad. elcomercio.pe. 25.05.2017. Online: http://elcomercio.pe/lima/patrimonio/huaca-garagay-son-hallazgos-3500-antiguedad-425871
[6] Huaca Pucllana. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Huaca_Pucllana
[7] Chavín de Huántar. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chavín_de_Huántar
[8] T.Stěhule. Týden s jevem El Niño, aneb tak kdysi trestal bůh Aiapaec. tom-stehule.com. 24.3.2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/03/24/tyden-s-jevem-el-nino-aneb-tak-kdysi-trestal-buh-
aiapaec/

[9] Peru: Prehistoric friezes unearthed in Huaca Garagay near Lima. Ruptly TV, YouTube: 1.6.2017. Online: https://www.youtube.com/watch?v=4GFW3cU9VpU

Přečtěte si také:  Tordesillaská smlouva rozdělila svět

[10] Fotografie. 3,500-year-old friezes discovered at Huaca Garagay in Lima, Peru. 25.5.2017. Online: https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2017/05/3500-year-old-friezes-discovered-at.html#5JXsvR24YqtRsEKh.99

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..