Pátek, 18 října, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Příběh jednoho přeběhlíka

Stíhací letoun MiG-17 kubánského letectva, pilotovaný přeběhlíkem Eduardem Jimenezem, 5. října 1969 nenápadně vstoupil do vzdušného prostoru USA, a přistál na letecké základně Homestead poblíž Miami, přímo vedle prezidentského letadla Air Force One, které čekalo na příchod prezidenta Nixona.

Letadlo bylo později vráceno na Kubu, a Jimenez požádal v USA o politický azyl. Prohlásil, že nenávidí Castrův komunistický režim.

Eduardo Jimenez chtěl v Americe pokračovat ve své letecké kariéře, ale jeho snům o nebi nebylo souzeno se naplnit. Žádná letecká společnost nebyla ochotna bývalého únosce zaměstnat jako pilota.

Jimenez pracoval jako klenotnický učeň, v továrně, jako umývač nádobí.

Nejprve žil v Miami, pak se přestěhoval do New Yorku.

V roce 1971 ho poprvé zatkla policie na Manhattanu, když se pokoušel prodat marihuanu taxikáři. Nebyl však uvězněn, ale pouze napomenut a propuštěn.

Protože nemohl najít stálou práci a potuloval se, spáchal Jimenez v roce 1975 v New Yorku ozbrojenou loupež, a uprchl na Floridu. Byl zatčen a v eskortě poslán zpět do New Yorku. U soudu prohlásil, že je životem v USA rozčarován, a chce se vrátit na Kubu. Soud Eduarda odsoudil k pětiletému podmíněnému trestu.

Ve zkušební době ukradl auto, a při vyhýbání se pronásledování srazil policistu. Byl zatčen a strávil 2 roky ve vězení. U soudu Eduardo Jimenez zopakoval, že jeho život ve Spojených státech ztratil smysl, nemohl si najít práci, a hlavně nemohl létat.

Poté, co opustil vězení a stále nenašel práci, byl Jimenez z Ameriky zcela rozčarován.

Dne 12. června 1979 nastoupil do letadla, letícího z New Yorku do Miami. Na palubě bylo 194 cestujících. Jimenez se dostal do pilotní kabiny a tvrdil, že má v batohu výbušninu. Nařídil posádce změnit kurs, a letět do Havany. Po celý let byl v kokpitu velmi nervózní, a když letadlo přistálo v Havaně, křičel na cestující omluvy. Kubánské úřady 37letého únosce okamžitě zatkly.

Soud v Havaně ho odsoudil k 20 letům vězení. Další osud Eduarda Jimeneze už bohužel neznáme.

Přečtěte si také:  Syn drogového krále: Pablo Escobar pracoval pro CIA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..