Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Pikillacta: ponuré peruánské ruiny

Docela ponuré ruiny na ploše několika čtverečních kilometrů se nacházejí na okraji Cuzca a jsou považovány za struktury, které vybudovala civilizace Wari ještě před Inky. Nejde o nic vyspělého, přesto se na ně pojďme podívat blíže.

Když pozorujete ruiny dnes, působí dojmem apokalypsy …

Jen o kousek dál se hory podél okraje údolí sbíhají a tvoří něco jako krk – vhodné místo pro hraniční přechod? Stál tady.

Ve formě dvou bočních stěn a strážní věže – pyramidy uprostřed. Čela bočních stěn jsou oproti zbytku stavby nečekaně netriviální. Byly tedy vybudovány později Inky?

Původní stavby vybudovala civilizace Wari. Pozdější Inkové postavili uprostřed pouze věžovou pyramidu, která dále zužuje průchod do údolí.

Opláštění této věže zjevně nebylo původně vybudováno (jinak by opláštění skrylo schody nahoře).

Zdroje:

[1] Piquillacta: ponuré peruánské ruiny. 06.02.2021. zen.yandex.ru. Online: https://zen.yandex.ru/media/lah/pikiliakta-mrachnye-peruanskie-ruiny-601dada5d96a1a50b848c84e
[2] Autory fotografie jsou členové expedice LAI: Andrej Sklyarov, Andrej Ščukov, Maxim Ljamenkov, Alexander Dymnikov, Alexej Teslenko, Vjačeslav Krasakov.

Přečtěte si také:  {:cz}Nejstarší sluneční observatoř západní polokoule{:}{:es}El observatorio solar más antiguo del hemisferio occidental{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..