Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Slavíme! Web tom-stehule.com běží už dva roky

Dva roky provozu těchto stránek utekly jako voda, a tak si při této příležitosti dovolím malou bilanci. Přiznám se, že když jsem web před dvěma roky spouštěl, neočekával jsem takový zájem a čtenost, která se mu dostala. A to mě velmi těší, a za to vám čtenářům děkuji.

Celkem bylo napsáno či přeloženo a vydáno přes 100 článků na různá témata. Zmíním jen ty nejdůležitější z nich, jež si ziskaly nejvější popularitu.

Asi nepřekvapí, že témata týkající se nacismu, osoby Adolfa Hitlera a jeho možného útěku do Jižní Ameriky, se celkově řadí k nejúspěšnějším článkům webu. Ačkoliv válka skončila již před více jak 70 lety, konspirační témata ohledně možného útěku nacistických pohlavárů a tajemství spojená se Třetí říší, čtenáře stále lákají. Tady bych zmínil hlavně články Mohl Hitler skončit v Jižní Americe a  Pochybnosti ohledně Hitlerovy smrti. Mohl to přežít!. V nich jsem na základě vlastních rozhovorů, bádání a historických dokumentů sestavil příběh, který by mohl odpovídat pravděpodobnému útěku německého diktátora. V novém roce půjdeme ještě mnohem dál. Dostala se ke mě řada dokumentů z poválečné Argentiny, které odkrývají celou řadu drobných detailů, ohledně života v Perónovské době. Při jejich čtení člověk začne chápat celou řadu souvislostí zcela jinak, než jen ve světle našeho středoevropského myšlení.

Když jsem na konci roku 2016 připravoval web, dal jsem si mimo jiné za cíl přinášet nezkreslené informace o archeologii Jižní Ameriky. Archeologie je v této části světa obrovské téma, na kterém se, žel bohu, přiživuje celá řada podvodníků a šarlatánů. Kdo byl v Peru, ví, jak snadno se dají zmanipulovat místní lidé, kteří pak za peníze udělají cokoliv. Proto jsem se snažil dát odpověď i na tyto podvody, ve svých článcích na téma tzv. “mimozemských mumií”. Články jako Peru: “Mimozemská” mumie je jen nástrojem podvodu nebo Podvod, který ohrožuje kulturní dědictví Peru daly jasnou odpověď na manipulace, které se dnes za účelem dosažení zisku dějí. Korunu všemu nasadila pseudokonference na půdě parlamentu Republiky Peru, k čemuž se negativně vyjádřili i místní archeologové, o čemž jsem referoval v článku Hanobení peruánských mumií je odporný útok na lidskou důstojnost.

Kromě upozornění na tyto bludy, se mi podařilo napsat některé články na témata seriózních archeologických nálezů. Zmíním Hlášení o prosperitě a zániku říše Caral a nebo další, ne tak známé civilizace, která měla rozvinutou kulturu na severu Peru – Mochikové: Stavitelé hliněných pyramid. Následují dokumenty z míst, které jsem měl tu čest navštívit osobně. Jednalo se o článek, nazvaný Tajemný lid z oblaků, pojednávající o největších konkurentech Inků, kultuře Chachapoyas a nebo článek Chavín de Huántar: Své největší tajemství stále ukrývá, který blíže popisuje srdce kolébky andské civilizace.

Přečtěte si také:  Mexická sekta se chystá na konec světa

Téma ekologie a porušování lidských práv bylo a je i nadále pro Jižní Ameriku palčivé téma. Spojil jsem se proto s Milsonem Betancourtem z University Federal Fluminense, v Brazílii a na základě jeho pomoci a popisu problému, jsem otitulkoval jeho dokumentární film. Pokud vás zajímá, jak se změnil život domorodých obyvatel Amazonie, podívejte se sami na článek Amazonie: S krví přijde rozvoj, kde najdete i zmíněný dokument. O tom, jaké problémy s vodou má Mexico City najdete v článku  Mexico City: problém jménem voda. Jaké mají lidé problémy se záplavami při jevu El Niño jsem psal v článku El Niño – nový jev ve starých souvislostech.

I když v dnešní době každý zápolí s nedostatkem času, přečetl jsem i několik zajímavých knih. Musím vyzdvihnout autora Miloslava Stingla a jeho knihu Indiáni zlatého slunce nebo Indiáni stříbrné luny. Pokud se někdo zajímá o historii Mayů, doporučuji mu knihu od stejného autora 2012: Mayové, jejich civilizace a zánik světa. Kniha ani tak nepojednává o zániku světa, ale daleko více slouží jako průvodce po nejzajímavějších mayských památkách. Neméně zajímavé jsou knihy Vladimíra Plešingera, a to Amazonie a řeky příběhů, na kterou jsem napsal krátkou recenzi nebo Peru pod kůží.

Velmi podnětný a zajímavý je i rozhovor se spisovatelem Jaroslavem Marešem na téma jeho cesty do brazilského pralesa k tajemné démonické hoře kterou uskutečnil v roce 1978. Měl jsem možnost pana Mareše osobně poznat, a na téma tajemné stolové hory tak vznikl náš společný rozhovor v článku Jaroslav Mareš: Kurupira stále tajemná, ve kterém se vracíme k jeho nejslavnější knize.

Za ony dva roky jsem měl příležitost opět dvakrát navštívit Peru. Povedlo se nám dostat na taková místa, jako komplex El Brujo, o kterém píši v článku Na návštěvě u Dámy z Cao nebo pyramidální sídliště v Túcume, o kterém budu ještě psát. Další  místa čekají v pořadí na zpracování, a určitě o ně nepřijdete.

Kdo se chystá navštívit Peru osobně, určitě mu doporučím přečíst článek Současné zdravotnictví a rizika v Peru, který jsem napsal pro odborný lékařský časopis, a je stále aktuální. A právě nyní je na stáncích časopis Záhady života, kde si můžete také přečíst rozhovor se mnou na téma života v incké říši.

Tak to byla moje malá rekapitulace práce za dva roky. Máme před sebou další nový rok a mnozí si dávají do nového roku řadu drobných předsevzetí, která se budou snažit v následujících dnech, a možná i měsících dodržovat. Já si dávám předsevzetí jediné, informovat o zajímavostech Jižní Ameriky tak, jako dosud. Bude to další rok, ve kterém se chci snažit psát tak, aby to pro vás bylo zajímavé a čtivé, a zároveň se budu těšit na podnětné nápady, které mi čas od času zasíláte.

Přečtěte si také:  Byla objevena starší kopie Machu Picchu

Přeji vám krásný a úspěšný rok 2019 !

Tomáš Stěhule

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..